| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Η Μέρκελ απλά τελειώνει

 

Δευτέρα, 00:01 - 02/12/2019

 

   Share

 

Η νέα ηγεσία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, που εξελέγη το απόγευμα του Σαββάτου, έχει ως κεντρική της θέση την αποχώρηση του SPD από την κυβέρνηση συνασπισμού υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την εκ νέου οικοδόμηση της πολιτικής και εκλογικής βάσης του κόμματος.

 

 

Όπως γράφει το Bloomberg, τα μέλη του SPD εξέλεξαν στην ηγεσία δυο στελέχη με κριτική στάση προς την κυβέρνηση, τον 76χρονο Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς και την 58χρονη βουλευτίνα Σάσκια Έσκεν, οδηγώντας τον άλλο υποψήφιο και πιστό σύμμαχο της Μέρκελ, τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε μια οδυνηρή εκλογική αποτυχία.

 

‘Όπως σχολιάζει το Bloomberg, το αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να δρομολογήσει τις εξελίξεις για έξοδο των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστανοδημοκράτες και κατά συνέπεια η θέση της Μέρκελ ως καγκελαρίου της Γερμανίας να τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση. Οι νέοι ηγέτες του SPD θεωρούν τη συμμετοχή του κόμματος στις κυβερνήσεις Μέρκελ ως βασική αιτία εκλογικής και πολιτικής του συρρίκνωσης.

 

Στην επινίκεια ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου ο Βάλτερ- Μπόργιανς υπογράμμμισε, μεν, ότι «δεν είπα ποτέ ότι πρέπει να φύγουμε» από την κυβέρνηση, ωστόσο πρόσθεσε ότι «πρέπει να βελτιώσουμε τις πολιτικές μας και να χαλαρώσουμε την πολιτική του “black zero”» (της εμμονής του Βερολίνου στον ισορροπημένο προϋπολογισμό του κράτους).

 

Αυτό, βέβαια, δεν προϋποθέτει την παραμονή του SPD στην κυβέρνηση Μέρκελ. Αντίθετα, τα μέλη των σοσιαλδημοκρατών θα ψηφίσουν το επόμενο σαββατοκύριακο εάν θέλουν να παραμείνει το κόμμα στην κυβέρνηση ή όχι. Πάντως η εκλογή των Βάλτερ- Μπόργιανς και Έσκεν, προϊδεάζει για το πού κλίνει η ολομέλεια των μελών του κόμματος.

 

Σε κάθε περίπτωση το χθεσινό αποτέλεσμα ωθεί την 65χρονη σήμερα Άνγκελα Μέρκελ ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην έξοδό της από την καγκελαρία όπου βρίσκεται τα τελευταία 14 χρόνια, ενώ αφήνει ουσιαστικά μετέωρη τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αμήχανη μπροστά στο σταυροδρόμι των εσωτερικών της εξελίξεων. Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας παραπαίει, ο λαϊκισμός στη χώρα αυξάνεται και η πολιτική ακτινοβολία της Μέρκελ επισκιάζεται, πλέον, από από τον υπερκινητικό Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φαίνεται ότι πρωταγωνιστεί στα επόμενα βήματα της Ευρώπης, ανάμεσα σε μια όλο και πιο δυναμική Κίνα και στις όλο και πιο ψυχρές Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Η απόφαση του SPD ανοίγει μια παρατεταμένη φάση πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανίας, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στις επόμενες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σκοπό έχουν να αυξήσουν την επιρροπή της ΕΕ στη διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα στην πρώτη περίοδο μετά το Brexit.

 

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....