| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Η Νορβηγία και ο κίνδυνος ύφεσης μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα

 

Τετάρτη, 00:01 - 11/03/2020

 

   Share

 

Όπως έγραψε την Τρίτη το Bloomberg, τον κίνδυνο να βυθιστεί σε ύφεση αντιμετωπίζει η Νορβηγία για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου αλλάζει τα πάντα για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στη Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με τα όσα έγραψε το Bloomberg, η Σουηδική τράπεζα Handelsbanken αναφέρει στους πελάτες της ότι η οικονομία της Νορβηγίας πιθανότατα θα αρχίσει να συρρικνώνεται το επόμενο τρίμηνο. Στην πλουσιότερη σκανδιναβική χώρα περισσότερο από το ένα τρίτο των εξαγωγών της εξαρτάται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και οι οικονομολόγοι μετά το τελευταίο sell off προειδοποιούν ότι η Νορβηγική Κεντρική Τράπεζα (Norges Bank) θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως κατά μισή μονάδα από 1,5% που είναι σήμερα.

 

 

Για τη Νορβηγία, η απειλή της κρίσης στην αγορά πετρελαίου έρχεται να προστεθεί στην απειλή των οικονομικών επιπτώσεων από τη επιδημία κορωνοϊού σε μια εξαγωγική οικονομία. Τη Δευτέρα, το νορβηγικό νόμισμα (κορώνα) εισήλθε σε αχρτογράφητα νερά καθώς σημείωσε πτώση κατά περίπου 5% έναντι του ευρώ.

Σε σημερινή έκθεσή της η Norges Bank προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις καταγράφουν πλήγμα στις προοπτικές τους εξαιτίας της επιδημίας του ιού. Ωστόσο η έκθεση δεν καταγράφει την επίδραση που θα έχει η πτώση των τιμών του πετρελαίου με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ανησυχούν για πολύ χειρότερες προβλέψεις όταν υπολογιστούν τα νέα στοιχεία.

 

Ο οικονομολόγος Marius Gonsholt Hov σε σημείωμά του σε πελάτες του αναφέρει ότι «Με δεδομένο ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου δεν υπολογίζονται στην έρευνα, εκτιμούμε ότι η οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο».

 

Ο δείκτης εξαγωγών για τους επόμενους 6 μήνες στην έρευνα της Norges Bank υποχωρεί στο 0,83 από 0,96 το τέταρτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που ήδη δείχνει επιβράδυνση της ανάπτυξης. Ωστόσο θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν έχουν συνυπολογιστεί για τη διαμόρφωση του δείκτη ούτε η κλιμάκωση της επιδημίας του κορωνοϊού, αλλά ούτε και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Danske Bank, Frank Jullum.

 

Η Handelsbanken, η Danske, η Nordea και άλλες σκανδιναβικές τράπεζες αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της στις 19 Μαρτίου. 

 

 

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....