Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

03/01/19

Η Τουρκία στέλνει τρία σκάφη στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

 

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στέλνει η Τουρκία τρία ερευνητικά σκάφη, συνεχίζοντας τις προκλητικές ενέργειές της στην Μεσόγειο Θάλασσα.

 

 

Οδηγία προς ναυτιλλόμενους που εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων αναφέρει πως τα σκάφη Barbaros TANUX-1 και R/V APOLLO MOON θα διεξάγουν σεισμογραφικές έρευνες νότια του Καστελόριζου.

Οι έρευνες θα αρχίσουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν μεθαύριο Σάββατο.

Η NAVTEX ζητά από όλα τα πλοία να διατηρήσουν απόσταση τουλάχιστον πέντε ναυτικών μιλίων από τα τουρκικά σκάφη.

Bloomberg: Προς εκδόσεις 7δις ευρώ (πιθανόν και μέσα στον Ιανουάριο) …. Οι 3 μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα...

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση του ζητήματος, το ελληνικό δημόσιο ετοιμάζεται να εκδώσει φέτος βραχυπρόθεσμα ή μέσης διάρκειας ομόλογα ύψους 7δις ευρώ - ενδεχομένως και εντός του μήνα εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες – χρησιμοποιώντας ένα ποσό από το «μαξιλάρι» για να αποπληρώσει πρόωρα κάποιες οφειλές προς το ΔΝΤ.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αλλά το εγχείρημα, τονίζει, αναμένεται δύσκολο λόγω τριών βασικών εσωτερικών κινδύνων.

 

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός

 

Η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων που βοήθησε την Ελλάδα να αποτινάξει τα δεσμά των μνημονίων απειλείται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τη συνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων το 2013, λέει το Bloomberg: «Αν οι δικαστές αποφανθούν ότι αυτές οι συντάξεις θα πρέπει να καταβληθούν, τότε το πλήγμα για τ δημοσιονομικά μπορεί να φθάσει έως και τα 15 δισ ευρώ, ή το 8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Και θα υπάρχει και μια πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση στον προϋπολογισμό έως και 4 δισ ευρώ, είπαν».

 

Παράλληλα σημειώνει ότι πρόσθετος κίνδυνος προέρχεται και από «πολιτικούς που καταφεύγουν και πάλι σε μεγάλες υποσχέσεις ενόψει των εκλογών. Η κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε ένα επεκτατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 25.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο, ενώ ο ηγέτης της αντιπολιτευόμενης ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί μια φιλόδοξη ατζέντα περικοπών φόρων».

 

Κλυδωνιζόμενες τράπεζες

 

Το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι η ικανότητα των τραπεζών να ρίξουν χρήμα στην πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ιταλικού στυλ μοντέλο για να βοηθήσει τις τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια, που έφθαναν στα τέλη Ιουνίου τα 88,6 δισ ευρώ. «Σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ζητήσει αυτό το μήνα την έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές της ΕΕ για το σχέδιο». Το Bloomberg σημειώνει ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπονήσει δικό της σχέδιο, που πρέπει να εγκρίνει η κυβέρνηση και το οποίο θα μπορούσε να «τρέξει» παράλληλα με εκείνο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά οι τραπεζικές μετοχές κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να κάνουν νέα αύξηση κεφαλαίου.

 

Πολιτικές εξελίξεις

 

Τρίτος σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι οι εκλογές, που πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, λέει το πρακτορείο. Και καταλήγει: «Αν και δεν υπάρχει στην αντιπολίτευση κάποιο σκιάχτρο να φοβίζει τους επενδυτές, όπως το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ, η αλλαγή του εκλογική νόμου σημαίνει ότι αν το αποτέλεσμα της κάλπης δεν είναι ξεκάθαρο, μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας. Αυτές οι εκλογές θα είναι οι τελευταίες που το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτηθεί με +50 έδρες στη Βουλή των 300.

 

Και μολονότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Μητσοτάκη θα κερδίσει τις εκλογές, δεν είναι σαφείς ως προς το αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετές έδρες για τον σχηματισμό πλειοψηφίας ή θα χρειαστεί έναν συνασπισμό. ΑΝ δεν συγκεντρώσει αρκετούς βουλευτές για να πάρει το πριμ των εδρών, τότε τα νούμερα στη Βουλή θα καταστήσουν δυσκολότερη την αποστολή οποιασδήποτε κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις ψήφους που χρειάζονται για να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική οικονομική ατζέντα της εποχής των προγραμμάτων διάσωσης».

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....