| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Η Τουρκική κεντρική τράπεζα είναι ο καλύτερος επενδυτής των τουρκικών ομολόγων

 

Πέμπτη, 00:01 - 06/02/2020

 

   Share

 

Όπως έγραψε την Τετάρτη το Bloomberg σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει ξεκινήσει τις μεγαλύτερες επαναγορές του δημοσίου χρέους της τελευταίας δεκαετίας, συνδράμοντας με αυτό τον τρόπο στην πλήρωση ενός κενού που άφησαν οι ξένοι. Με αυτό τον τρόπο ενισχύει στο ισχυρότερο ράλι ομολόγων του αναπτυσσόμενου κόσμου για φέτος.

 

 

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που σχεδιάστηκε για τη διαχείριση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, η κεντρική τράπεζα αγόρασε κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 1,9 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (318 εκατομμυρίων δολαρίων) σε τοπικό νόμισμα μέσω δημοπρασιών από τις αρχές Ιανουαρίου, ισοδύναμα με περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγορών τις οποίες πραγματοποίησαν πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας.

Οι αποδόσεις του βασικού ομολόγου έπεσαν κατά 200 μονάδες βάσης στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ξεπερνώντας την πτώση μεταξύ των αντιστοίχων χρεογράφων άλλων χωρών κατά τέσσερις φορές.

 

Τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σχέδια για διπλασιασμό, σχεδόν, του δημόσιου χρέους στον ισολογισμό της που θα φτάσει το 5% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία επί του παρόντος ανέρχονται σε 33,3 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, θα έπρεπε να αγοράσει περίπου 17 δισεκατομμύρια λίρες των χρεογράφων μέχρι το τέλος του έτους για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, εάν ληφθούν υπόψη οι επαναγορές.

 

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι συναλλαγές, εκτός από τη διαχείριση της ρευστότητας, θα έχουν ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με την ποσοτική χαλάρωση και θα επηρεάσουν τις οικονομικές συνθήκες», δήλωσε ο Ερκίν Ισίκ, επικεφαλής οικονομολόγος της QNB Finansbank στην Κωνσταντινούπολη.

 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....