Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 05/11/18

Η αθόρυβη μεγάλη αλλαγή του γερμανικού τραπεζικού συστήματος

 

Το όνομα του Helmut Schleweis δεν είναι τόσο γνωστό όσο αυτά του Paul Achleitner ή του Christian Sewing, αλλά θα μπορούσε να καταλήξει να έχει ακόμα μεγαλύτερη επίδραση από τα στελέχη της Deutsche Bank στον μεγαλύτερο τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης. Όπως έγραψε το Bloomberg, o64χρονος επικεφαλής της γερμανικής ένωσης αποταμιευτικών τραπεζών DSGV είναι ο απρόσμενος αρχιτέκτονας ενός φιλόδοξου σχεδίου που θα μπορούσε να δημιουργήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, συνδυάζοντας αρκετές Landesbanken,περιφερειακές τράπεζες που διοχετεύουν χρήματα για τοπικές δημόσιες αποταμιευτικές τράπεζες (Sparkassen), σε μεγαλύτερους δανειολήπτες. Θα ήταν το αποκορύφωμα μιας δεκαετούς προσπάθειας για την αναδιάρθρωση του τομέα.

 

 

Ο Schleweis, ο οποίος έχει περάσει όλη την καριέρα του στο σύστημα των Sparkassen, ήταν το πρόσωπο-έκπληξη που επέλεξε πριν από ένα χρόνο ο επικεφαλής της ένωσης που αντιπροσωπεύει περισσότερα από 500 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του δημόσιου τομέα. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους πολιτικούς διορισμούς, διαθέτειδεκαετίες πρακτικής εμπειρίας. Έχει καταστήσει σαφές στις σπάνιες δημόσιες αναφορές του ότι απαιτείται αλλαγή για να εξαλειφθεί η πολυπλοκότητα του κατακερματισμένου συστήματος.

 

«Η εποχή των παραδοσιακών Landesbanken έχει τελειώσει», δήλωσε σε συνέντευξή του σε εμπορικό έντυπο της Sparkasse τον Μάρτιο, δύο μήνες μετά το διορισμό του ως προέδρου τηςDSGV. «Τώρα είναι η στιγμή που χρειαζόμαστε ισχυρά κορυφαία ιδρύματα – ή ένα ισχυρό κορυφαίο ίδρυμα».

 

Ο Schleweis έχει ένα μοναδικό προφίλ στον τομέα των Sparkassen. Ως επικεφαλής της τοπικής τράπεζας αποταμιεύσεων στη Χαϊδελβέργη, οργάνωσε μια συγχώνευση για να δημιουργήσει μία τράπεζα με ισολογισμό περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και συμμετείχε σε τρεις άλλες συγχωνεύσεις κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του.

 

Συμφωνία-“όνειρο”

 

Το μεγαλύτερο εγχείρημά του ήταν το 2011, όταν προώθησε τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό της Sparkassen για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της διαχειρίστριαςχαρτοφυλακίων Deka, σε μία συμφωνία ύψους 2,3 δισ. ευρώ με τις Landesbanken. Η συναλλαγή εκπλήρωσε ένα «παλιό όνειρο» των ταμιευτηρίων, έλεγε τότε ο Schleweis, που αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το δημοσίευμα.

 

Έχει «εμπειρία από συγχωνεύσεις όπως κανένας άλλος», δήλωσε ο Peter Schneider, πρόεδρος της τοπικής ένωσης ταμιευτηρίων στην πολιτεία Βάδης-Βιτεμβέρης, όταν ο Schleweis αναχώρησε για να πιάσει δουλειά στην DSGV πριν από ένα χρόνο.

 

Τα σχέδιά του είναι τώρα πολύ μεγαλύτερα, ζητώντας τη συγχώνευση της Helaba με την προβληματική NordLB σε ένα πρώτο βήμα, και στη συνέχεια τη συγχώνευσή τους με την Deka και άλλες δανειστές σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το Bloomberg. Οι εν λόγω τράπεζες είχαν συνολικά στοιχεία ενεργητικού περίπου 682 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, περισσότερα από τα 453 δισ. ευρώ της Commerzbank.

 

Ενώ η πρόταση αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, ο Schleweis είναι πιο αποφασισμένος από τον προκάτοχό του, έναν πρώην υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας που ενεπλάκη σε φορολογικό σκάνδαλο, και είναι ανυποχώρητος όταν επιδιώκει ένα στόχο, σύμφωνα με έναν υπάλληλο της Sparkassen που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

 

Καταλύτης ενοποίησης

 

Τα σημερινά οικονομικά προβλήματα της NordLB θα μπορούσαν να λύσουν τα χέρια του Schleweis. Με την Cerberus Capital Management και άλλους που επιδιώκουν να αγοράσουν μερίδιο της τράπεζας, οι Sparkassen που κατέχουν μετοχές στη NordLB αποφεύγουν να επιτρέψουν την είσοδο σε ιδιώτες επενδυτές, προτιμώντας αντίθετα να συνεργαστούν με μια άλλη Landesbank.

 

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη ενοποίηση, αλλά δεν θα είναι εύκολη. Οι 385 Sparkassen της Γερμανίας και οι συνδεδεμένες με αυτές Landesbanken ελέγχονται από τοπικές ή περιφερειακές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα οι συγχωνεύσεις να συνεπάγονται απώλεια πολιτικής εξουσίας – γεγονός που έχει παρεμποδίσει προηγούμενες προσπάθειες ενοποίησης.

 

«Φοβάμαι ότι οι πρωτοβουλίες για συγχωνεύσεις στον τομέα των τραπεζών αποταμίευσης θα αντιμετωπίσουν μαζική πολιτική αντίσταση σε όλα τα επίπεδα και δεν θα πραγματοποιηθούν», δήλωσε ο Ralf Jasny, καθηγητής Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.

 

Όμως, ο Schleweis, ο οποίος εντάχθηκε στην αποταμιευτική τράπεζα της Χαϊδελβέργης τη δεκαετία του 1970 και έγινε διευθύνων σύμβουλος το 2002, έχει δείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σημερινή του θέση ως πρόεδρος του DSGV για να κάνει πράγματα να συμβούν. Τον Σεπτέμβριο, προώθησε μια κανονιστική αλλαγή που επέτρεψε στην HSH Nordbank να παραμείνει καλυμμένη από την ασφάλιση καταθέσεων της Sparkassen για τρία χρόνια, περισσότερο από το κανονικό, μετά από μία αλλαγή ιδιοκτησίας. Αυτή η σταθερότητα ήταν κρίσιμη για την πώληση της προβληματικής τράπεζας με έδρα το Αμβούργο σε μια ομάδα επενδυτών υπό την ηγεσία της Cerberus και της JC Flowers & Co.

 

Ο γνώστης των Sparkassen γνωρίζει ότι η αναδιάρθρωση του παγιωμένου τομέα θα είναι ένας μακρύς αγώνας, δηλώνοντας στη Handelsblatt τον Φεβρουάριο ότι οι προσπάθειές του να διαμορφώσει το σύστημα για το μέλλον δεν θα είναι ένα “big bang”. Ο Schleweis έχει τουλάχιστον μέχρι το 2023, όταν λήγει η θητεία του στην DSGV, για να το κάνει.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....