Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 29/10/18

Η μείωση του ιταλικού χρέους, μέσα από μια γερμανική ριζοσπαστική πρόταση

 

Με τις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα της Ιταλίας να συνεχίζονται, ο οικονομολόγος της Bundesbank Karsten Wendorff σχολίασε πως η κυβέρνηση των λαϊκιστών της Ιταλίας δεν χρειάζεται να ζητήσει χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους για να μειώσει στο ήμισυ το χρέος της, αφού αυτό  θα μπορούσε να το επιτύχει εκμεταλλεύοντας τον μεγάλο ιδιωτικό πλούτο των πολιτών της.

 

 

Όπως έγραψε το Bloomberg, η ριζοσπαστική πρόταση απηχεί τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το ενδεχόμενο ενός «φόρου πλούτου». Αντίθετα με έναν φόρο πάντως δεν θα μείωνε άμεσα τις κληρονομιές των οικογενειών της χώρας, σύμφωνα με τον υποστηρικτή της συγκεκριμένης πρότασης, ο οποίος είναι επικεφαλής των δημόσιων οικονομικών της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

 

«Αντί ενός ευρωπαϊκού ταμείου που αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα και που τελικά υποστηρίζεται από Ευρωπαίους φορολογούμενους, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό ταμείο», έγραψε ο Wendorff το Σάββατο στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Αυτό το ταμείο θα αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα» λέει. Ένα τέτοιο ταμείο θα χρηματοδοτείται από «εθνικά ομόλογα αλληλεγγύης» τα οποία τα ιταλικά νοικοκυριά θα υποχρεωθούν να αγοράσουν - για παράδειγμα, μέχρι το 20% του καθαρού πλούτου τους. Με τέτοιο ρυθμό, «σχεδόν το ήμισυ του χρέους της ιταλικής κυβέρνησης θα μπορούσε να μετατραπεί σε ομόλογα αλληλεγγύης».

 

Εκπρόσωπος της Bundesbank είπε ότι το κείμενο του Wendorff απηχεί προσωπικές απόψεις.

 

Σημειώνεται ότι η Ρώμη απέφυγε την Παρασκευή μια δεύτερη υποβάθμιση εντός μιας εβδομάδα, καθώς η S&P  αποφάσισε να μειώσει μόνο το outlοοk της. Είχε προηγηθεί μια ακόμα εβδομάδα συγκρούσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, σχετικά με τα σχέδια της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό της.

 

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte. είπε στο Bloomberg ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» για το δημοσιονομικό τους πρόγραμμα.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....