| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Η πραγματική απειλή ξένης παρέμβασης έρχεται μετά την ημέρα των εκλογών

 

Παρασκευή, 00:01 - 06/11/2020

 

   Share

 

Περίληψη: 

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα ακόμη πιο διχασμένες από όσο πριν από τέσσερα χρόνια. Η χώρα αγωνίζεται να βρει τον βηματισμό της στην διάρκεια μιας άσχημα διαχειρισμένης πανδημίας. Οι ξένοι δρώντες που ευδοκιμούν στον διχασμό και την καχυποψία, χρειάζονται μόνο να επιδεινώσουν αυτό που κάνουν οι Αμερικανοί στον εαυτό τους με διαβρωτικά αφηγήματα που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και την πίστη στην ύπαρξη της αλήθειας.

 

 

----------------------------

 

Λίγο πριν τα τελικά αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί περιδιαβαίνουν μια ακόμη φορά τις διαδικτυακές ειδήσεις με ιστορίες για ξένες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία της χώρας τους. Ορισμένες από τις αναφορές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πολιτικοποιεί αυτές τις ανησυχίες -και ο ίδιος ο πρόεδρος έχει αμφιβάλλει για την ακεραιότητα των εκλογών. Οι Αμερικανοί έχουν μείνει να αναρωτιούνται τι να κάνουν με όλον αυτόν τον θόρυβο.

 

 

Πρόωρη ψηφοφορία στη Νέα Υόρκη, τον Οκτώβριο του 2020. Jeenah Moon / Reuters
 

---------------------------------------------------------

 

Τα καλά νέα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν πολλές τέτοιες απειλές από όσο ήταν πριν από τέσσερα χρόνια: η κοινότητα των πληροφοριών, ιδιωτικές εταιρείες, και ανεξάρτητοι ερευνητές έχουν αντιμετωπίσει απόπειρες παρεμβολών με έγκαιρο εντοπισμό, έκθεση, και αντίμετρα και έχουν ενεργήσει ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την εξασφάλιση των εκλογικών υποδομών των ΗΠΑ. Αλλά οι Αμερικανοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ξένους δρώντες που θα αναλάβουν μερικές από τις πιο σημαντικές ενέργειές τους τις ημέρες και εβδομάδες μετά την Ημέρα των Εκλογών -όταν η χώρα στην πραγματικότητα ίσως να είναι πιο ευάλωτη.

 

Ένα τέτοιο σενάριο έχει προηγούμενο. Η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, σύμφωνα με την αξιολόγηση της κοινότητας πληροφοριών τον Ιανουάριο του 2017 [1], όχι μόνο για να βλάψει έναν υποψήφιο και να βοηθήσει έναν άλλο, αλλά και «να υπονομεύσει την δημόσια πίστη στην δημοκρατική διαδικασία των ΗΠΑ». Για τον σκοπό αυτό, εάν είχε κερδίσει η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, Ρώσοι αξιωματούχοι «ήταν διατεθειμένοι να αμφισβητήσουν δημόσια την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων» μέσω δηλώσεων και εκστρατειών στα κοινωνικά μέσα (social media). Αντ' αυτού, ο Τραμπ ανακηρύχθηκε νικητής, και η Μόσχα άλλαξε ξαφνικά για να εκμεταλλευτεί ένα διχασμένο, και σε ορισμένα μέρη οργισμένο, αμερικανικό κοινό.

 

Η ρωσική Υπηρεσία Έρευνας Διαδικτύου (Internet Research Agency, IRA), μια εταιρεία που συνδέεται με το Κρεμλίνο και εκτελεί επιχειρήσεις επιρροής, αύξησε πραγματικά την δραστηριότητά της μετά την Ημέρα των Εκλογών το 2016, σύμφωνα με μια διακομματική έκθεση [2]. Και οι δραστηριότητές της δεν περιορίζονταν στο Διαδίκτυο. Πράκτορες της IRA διοργάνωσαν συγκεντρώσεις τόσο προς υποστήριξη του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ όσο και ως διαμαρτυρία. Ένα γεγονός, μια διαδήλωση στο Μανχάταν με τίτλο «Ο Trump ΔΕΝ είναι ο πρόεδρός μου», κατέβασε μέχρι και 10.000 ανθρώπους στους δρόμους [3].

 

Οι φετινές εκλογές ενδέχεται να αφήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη πιο ευάλωτες σε τέτοιες χειραγωγήσεις. Οι Αμερικανοί είναι ενθουσιασμένοι -συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του προέδρου- με το να αμφιβάλλουν για το αποτέλεσμα των εκλογών ή να είναι εξοργισμένοι για το αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, η αμερικανική κοινωνία μπορεί να είναι ακόμη πιο επιρρεπής σε ξένες προσπάθειες να σπαρθούν αμφιβολίες για την ακεραιότητα της δημοκρατικής διαδικασίας. Με το να είναι προετοιμασμένοι για αυτήν την πιθανότητα, οι Αμερικανοί μπορούν να διασφαλίσουν ότι τέτοιες προσπάθειες δεν θα πετύχουν.

 

Η ΓΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

 

Οι τακτικές της Ρωσίας έχουν εξελιχθεί από το 2016, αλλά το ίδιο και η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να τις εντοπίζουν και να τις αποτρέπουν. Η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών έχει εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με ξένες παρεμβάσεις καθ' όλη την διάρκεια του εκλογικού κύκλου του 2020. Τον Αύγουστο, ο Bill Evanina [4], διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας (National Counterintelligence and Security Center, NCSC), εκτίμησε ότι η Ρωσία επιδίωξε «κυρίως να δυσφημίσει τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν». Ο Διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (Federal Bureau of Investigation, FBI), Christopher Wray, κατέθεσε αργότερα ότι η Ρωσία ήταν «πολύ δραστήρια» [5] σε αυτές τις προσπάθειες και σε άλλες για να σπείρει «διχασμό και διαφωνία».

 

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε πολλούς ανθρώπους που συνδέονται με την Ρωσία για συμμετοχή σε επιχειρήσεις με στόχο την παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ το 2020. Ένας από αυτούς είναι ο Andriy Derkach, ένας Ουκρανός βουλευτής και πράκτορας της Ρωσίας [6] που προσπάθησε να ξεπλύνει πληροφορίες μέσω ενδιάμεσων για να πυροδοτήσει έρευνες για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Joe Biden. Μια πρόσφατη ιστορία της [εφημερίδας] New York Post για τον γιο του Μπάιντεν, τον Hunter, μετέδωσε πληροφορίες ασαφούς προέλευσης, ανανεώνοντας τα ερωτηματικά -και τις έρευνες του FBI, σύμφωνα με πληροφορίες [7]- σχετικά με μια πιθανή ρωσική επιχείρηση για την σπορά παραπληροφόρησης [8], ή για να χακάρει και στην συνέχεια να διαρρεύσει [9] πληροφορίες, προκειμένου να υπονομευθεί ο Μπάιντεν.

 

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών -παράλληλα με την IRA- συνέχισαν να προσπαθούν να χειραγωγούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους χρησιμοποιώντας social media. Οι ρωσικές οντότητες δημιούργησαν διαδικτυακά περιοδικά [10] προκειμένου να επηρεάσουν την πολιτική γνώμη και έπειτα ξεκίνησαν να προσλαμβάνουν Αμερικανούς και άλλους να γράφουν για αυτούς. Οι Ρώσοι πράκτορες έχουν εξασκήσει αυτήν την τεχνική εξωτερικής ανάθεσης εν μέρει για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους. Η IRA διοικούσε ακόμη και μια «φάρμα από τρολ» [11] στην Άκρα της Γκάνας, η οποία σε μεγάλο βαθμό επικεντρώθηκε στον επηρεασμό των Μαύρων Αμερικανών, έως ότου οι αρχές της Γκάνας την έκλεισαν τον Φεβρουάριο του 2020.


Σε αντίθεση με το 2016, οι πλατφόρμες των social media έχουν σταματήσει πρόσφατα τέτοιες επιχειρήσεις προτού φτάσουν σε σημαντική κλίμακα. Η ομοσπονδιακή επιβολή του νόμου παρείχε στις εταιρείες συμβουλές για κακόβουλους ξένους δρώντες, επιτρέποντάς τους να εντοπίζουν καλύτερα και να αφαιρούν το περιεχόμενο χειραγώγησης. Αυτές οι εταιρείες έχουν βελτιώσει τις πολιτικές τους, επενδύουν στην ανίχνευση και συνεργάζονται μεταξύ τους για την αφαίρεση επιχειρήσεων πληροφοριών που χρησιμοποιούν πολλές πλατφόρμες.

 

Η Ρωσία συνέχισε την δραστηριότητά της στον κυβερνοχώρο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, αντιμετώπισε σκληρότερες αμερικανικές άμυνες από όσο στο παρελθόν. Η Κυβερνο- Διοίκηση των ΗΠΑ (U.S. Cyber Command) επέκτεινε τις προσπάθειές της να εντοπίσει και να σταματήσει τις ξένες επιχειρήσεις χάκινγκ. Οι Αρχές των ΗΠΑ ανησυχούσαν ότι το TrickBot [12], ένα μεγάλο botnet [στμ: σύστημα υπολογιστών επιμολυσμένο με ηλεκτρονικό ιό] που συνδέεται με ρωσόφωνους κυβερνο-εγκληματίες [13], ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ransomware [στμ: κακόβουλο λογισμικό που μπλοκάρει ένα σύστημα υπολογιστών μέχρι να πληρωθούν λύτρα] την Ημέρα των Εκλογών -αλλά αρκετές ιδιωτικές εταιρείες και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να το αφαιρέσουν. Η Microsoft ανέφερε επίσης ότι Ρώσοι χάκερ προσπάθησαν να διεισδύσουν στην εκστρατεία του Biden και σε συναφείς οντότητες, αλλά χωρίς επιτυχία.

 

Πιο ανησυχητικό, το FBI και η Υπηρεσία Κυβερνο-ασφάλειας στον Ασφάλειας Υποδομών (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, CISA) προειδοποίησαν από κοινού [14] στις 22 Οκτωβρίου ότι Ρώσοι χάκερ είχαν διεισδύσει σε ορισμένα δίκτυα κρατικών και τοπικών Αρχών. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εκλογικά δεδομένα έχουν παραβιαστεί ή ότι αυτές οι παραβιάσεις επιτρέπουν την πρόσβαση σε συστήματα ψηφοφορίας, αλλά το γεγονός αυτής της πρόσβασης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει αμφιβολίες για την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας.

 

ΝΕΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ, ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

 

Το 2020, η Ρωσία δεν είναι πλέον ο μόνος ξένος δρων που επιδιώκει να επηρεάσει την πολιτική των ΗΠΑ. Δύο άλλοι μπήκαν στη μάχη, φέρνοντας τις δικές τους στρατηγικές και προθέσεις: το Ιράν και η Κίνα.

 

Σε μια βιαστικά συγκληθείσα συνέντευξη Τύπου στις 21 Οκτωβρίου, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το Ιράν, που είχε μεταμφιεστεί ως λευκή ρατσιστική ομάδα, είχε στείλει μια σειρά απειλητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε Δημοκρατικούς ψηφοφόρους σε πολλές πολιτείες. Επίσης ανακοίνωσαν ότι το Ιράν -μαζί με την Ρωσία- είχε λάβει πληροφορίες για ψηφοφόρους των ΗΠΑ, αν και πολλές από αυτές τις πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο κοινό. Η εξέλιξη υποδηλώνει ότι το Ιράν έχει κλιμακώσει τις παρεμβάσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης λίγες μικρής κλίμακας δραστηριότητες στα social media [15]. Το FBI, η CISA και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι στόχοι του Ιράν είναι να «σπείρουν την διαφωνία μεταξύ των ψηφοφόρων και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ».

 

Αντίθετα, η Κίνα στοχεύει λιγότερο να επηρεάσει τις εκλογές ή να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη σε αυτές παρά να «διαμορφώσει ευρύτερα το περιβάλλον της πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, να ασκήσει πίεση σε πολιτικά πρόσωπα που θεωρεί αντίθετα με τα συμφέροντα της Κίνας και να εκτρέψει και να αντιμετωπίσει την κριτική εναντίον της Κίνας», σύμφωνα με τον Διευθυντή του NCSC, Evanina. Η Microsoft εντόπισε κινέζικες και ιρανικές προσπάθειες να χακάρουν τις εκστρατείες του Μπάιντεν και του Τραμπ, αντίστοιχα, αλλά το αν αυτοί οι δρώντες αυτοί αναζήτησαν υλικό για επιχειρήσεις χακαρίσματος και διαρροής (hack-and-leak operations) ή για κατασκοπεία (όπως έκανε η Κίνα στο παρελθόν [16]) δεν ήταν σαφές.

 

Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ


Καθώς εμφανίστηκαν νέες αναφορές περί ξένης παρέμβασης, το ίδιο έκαναν και οι ανησυχίες ότι πολιτικά κίνητρα χρωματίζουν τον δημόσιο χαρακτηρισμό τους [ως τέτοιες]. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ένας πληροφοριοδότης από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security) ισχυρίστηκε [17] ότι ανώτεροι αξιωματούχοι πίεσαν το Υπουργείο «να σταματήσει να παρέχει εκτιμήσεις πληροφοριών σχετικά με την απειλή της ρωσικής επέμβασης στις Ηνωμένες Πολιτείες και αντί γι’ αυτό να αρχίσει να αναφέρει δραστηριότητες παρεμβολής από την Κίνα και το Ιράν». Πολλοί παρατηρητές αναρωτήθηκαν αν μια τέτοια δυναμική βρίσκεται πίσω από την συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας σχετικά με τα εκφοβιστικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Ιράν. Ο John Ratcliffe, διευθυντής των εθνικών μυστικών υπηρεσιών, ισχυρίστηκε ότι η πρόθεση του Ιράν ήταν να βλάψει τον πρόεδρο Τραμπ -μια φαινομενική αντίφαση με άλλες εκτιμήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ- και φάνηκε πρόθυμος να τονίσει την απειλή από το Ιράν έναντι αυτής από την Ρωσία.

 

Η δυσπιστία προς τις πληροφορίες και τις διαδικασίες που διέπουν την αμερικανική δημοκρατία είναι ένα βαθύ και επακόλουθο πρόβλημα, τόσο από μόνο του όσο και λόγω της ευπάθειας που δημιουργεί. Τελικά, η επιτυχία των επιχειρήσεων ξένης παρέμβασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την δεκτικότητα των κοινωνιών που επιδιώκουν να επηρεάσουν. Από αυτή την άποψη, οι Αμερικανοί κάνουν την δουλειά των αντιπάλων τους αντί για εκείνους. Οι ξένοι παράγοντες μπορούν εύκολα να προκαλέσουν αμφιβολίες για τους δημοκρατικούς θεσμούς όταν οι εγχώριοι φορείς κάνουν το ίδιο –συμπεριλαμβανομένου του να κάνουν ψευδείς ισχυρισμούς για νοθεία ψήφων ή προβλήματα με την επιστολική ψηφοφορία. Ο Evanina του NCSC προειδοποίησε ότι οι ρωσικοί σταθμοί έχουν ενισχύσει [18] αυτούς τους ισχυρισμούς, μερικοί από τους οποίους προέρχονται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα ακόμη πιο διχασμένες από όσο πριν από τέσσερα χρόνια. Η χώρα αγωνίζεται να βρει τον βηματισμό της στην διάρκεια μιας άσχημα διαχειρισμένης πανδημίας. Οι ξένοι δρώντες που ευδοκιμούν στον διχασμό και την καχυποψία, χρειάζονται μόνο να επιδεινώσουν αυτό που κάνουν οι Αμερικανοί στον εαυτό τους. Δεν χρειάζονται να κατασκευάσουν περιεχόμενο προκειμένου να ανατρέψουν την πολιτική των ΗΠΑ με διαβρωτικά αφηγήματα που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και την πίστη στην ύπαρξη της αλήθειας: οι εγχώριοι δρώντες το κάνουν ήδη. Δύο πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι ο Τραμπ ήταν ο πρωταρχικός μοχλός παραπληροφόρησης τόσο για την επιστολική ψηφοφορία [19] όσο και για την [ασθένεια] COVID-19 [20], με σημαντική βοήθεια, στο πρώτο, από τα κύρια μέσα ενημέρωσης.

 

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της χειραγώγησης και της συσκότισης είναι να στερηθούν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι σαφείς πληροφορίες σχετικά με τις απειλές για την δημοκρατία τους˙ να διχαστεί περαιτέρω η χώρα και, συνεπώς, να μείνει πιο ευάλωτη˙ και να καταστεί το πρόβλημα πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

 

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΝΟΨΕΙ

 

Η αμερικανική δημοκρατία είναι ευάλωτη. Όμως, καθώς η χώρα οδεύει σε αυτό που πιθανώς θα είναι μια περίοδος αβεβαιότητας, οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι σίγουροι ότι η χώρα έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την προστασία της ίδιας της διαδικασίας της ψηφοφορίας. Η CISA τόνισε ότι μια επίθεση εναντίον των εκλογικών υποδομών θα μπορούσε να επιβραδύνει, όχι να αποτρέψει, την ψηφοφορία [21]. Ο Evanina τόνισε σε μια δήλωση τον Αύγουστο του 2020 [22] ότι «θα ήταν δύσκολο για τους αντιπάλους μας να παρέμβουν ή να χειρίζονται τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών σε μεγάλη κλίμακα». Και όπως ο Larry Norden και ο Derek Tisler παρουσίασαν πρόσφατα [23] στο foreignaffairs.com, το έργο που έχει γίνει για να καταστήσει ασφαλείς τις εκλογές 2020 «θα πρέπει να καθησυχάσει τους Αμερικανούς για την προοπτική ότι οι εκλογές αυτού του Φθινοπώρου θα είναι ελεύθερες και δίκαιες».

 

Όμως ο κίνδυνος δεν θα έχει περάσει όταν οι ψηφοφόροι επιστρέψουν στο σπίτι τους -αντίθετα, η εποχή μετά τις εκλογές μπορεί να είναι η πιο επισφαλής. Η διαδικασία προσδιορισμού ενός νικητή θα μπορούσε να καθυστερήσει, να είναι συγκεχυμένη ή να αμφισβητηθεί. Ο Τραμπ έχει ήδη αρνηθεί να δεσμευτεί να αποδεχτεί τα αποτελέσματα ή σε μια ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας. Οι ξένοι δρώντες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις αμφιβολίες για την ακεραιότητα των εκλογών και ακόμη και να προσφέρουν τροφή σε εκείνους που επιδιώκουν να σπέρνουν υποψίες για το αποτέλεσμα. Πράγματι, το FBI και η CISA έχουν προειδοποιήσει [24] ότι οι ξένοι αντίπαλοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να «διαδώσουν παραπληροφόρηση [25] υποδηλώνοντας ότι επιτυχημένες κυβερνοεπιχειρήσεις έχουν θέσει σε κίνδυνο την εκλογική υποδομή», ακόμη και αν δεν το έχουν κάνει, ή να διαδώσουν παραπληροφόρηση [26] σχετικά με τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, αξιωματούχοι ανησυχούν ότι έχοντας διεισδύσει σε πολιτειακές και τοπικές εκλογικές υποδομές, η Ρωσία θα μπορούσε να «σπείρει χάος και αμφιβολίες για την ακεραιότητα των αποτελεσμάτων», ιδίως σε αναμετρήσεις που έχουν πολύ μικρή διαφορά ή εάν ο προεδρικός αγώνας δεν είναι αποφασιστεί το βράδυ των εκλογών.

 

Με το να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι εκλογές στερούνται ακεραιότητας, μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε αμφιβολίες για το αποτέλεσμα και θα υπονόμευε τη νομιμοποίηση του νικητή στα μάτια των ψηφοφόρων. Και αν οι Αμερικανοί κατεβούν στους δρόμους από μόνοι τους τις ημέρες μετά τις εκλογές, οι ξένοι δρώντες θα μπορούσαν να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την εκλογική οργή προκαλώντας βία. Νωρίτερα φέτος, η The New York Times ανέφερε [27] ότι το FBI ανησυχούσε για τέτοιες προκλήσεις.

 

Τακτικές όπως αυτές επιτυγχάνουν μόνο όταν συναντούν έναν πληθυσμό πρόθυμο να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των εκλογών του. Δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι ένα τέτοιο μέρος το 2020. Εγχώριοι δρώντες -συμπεριλαμβανομένου του προέδρου- έχουν σπείρει αμφιβολίες για την ακεραιότητα των εκλογών. Επιπλέον, οι Αμερικανοί ακούν για την απειλή ξένης παρέμβασης εδώ και χρόνια, ακόμη και μαθαίνοντας λίγα για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνησή τους για να μετριάσει αυτές τις ανησυχίες.

 

Αυτή η υπονόμευση της πίστης στους δημοκρατικούς θεσμούς μπορεί να είναι η πιο ύπουλη πτυχή της ξένης παρέμβασης. Πράγματι, ο Wray, ο διευθυντής του FBI, δήλωσε πρόσφατα στο Κογκρέσο ότι η απώλεια της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων, που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από επιχειρήσεις πληροφοριών και κυβερνοεπιθέσεις από το εξωτερικό, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των εκλογών των ΗΠΑ σήμερα.

 

Η κούρσα των επιχειρήσεων ξένης παρέμβασης -ποια χώρα ευνοεί ποιον και πόσο- μπορεί να είναι συναρπαστική, ακόμη και να αποσπά την προσοχή. Αλλά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν μια πιθανώς χαοτική περίοδο στην ιστορία της δημοκρατίας τους, οι Αμερικανοί πρέπει να θυμούνται κυρίως ότι ο στόχος της ξένης παρέμβασης είναι να τους κάνει να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην δημοκρατία. Πρέπει να αρνηθούν να το αφήσουν να συμβεί.

 

Η LAURA ROSENBERGER είναι διευθύντρια της Alliance for Securing Democracy και ανώτερη συνεργάτις στο German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο παρελθόν υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

 

Foreign Affairs

 

http://www.foreignaffairs.gr/articles/72971/laura-rosenberger/i-pragmatiki-apeili-ksenis-parembasis-erxetai-meta-tin-imera-ton?page=show

 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....