| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Η τουρκική οικονομία σε όλο και πιο δύσκολη κατάσταση

 

Δευτέρα, 00:01 - 20/07/2020

 

   Share

 

Με τον Ερντογάν να γίνεται όλο και απειλητικός έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, ένα μεγάλο ερώτημα που υπάρχει , είναι τι θα κάνει με τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Bloomberg σε ένα τελευταίο του δημοσίευμα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αυξάνει το ποσοστό του συναλλάγματος που διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες στην κεντρική τράπεζα της χώρας, μια κίνηση που αναμένεται να εμφανίσει αυξημένα τα αποθέματα της χώρας κατά περίπου 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

 

Η νομισματική αρχή δήλωσε ότι οι λεγόμενοι δείκτες απαιτήσεων αποθεματικού συναλλάγματος αυξάνονται κατά 300 μονάδες βάσης για όλες τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα ανεξάρτητα από τη λήξη τους.

Η αλλαγή θα αναγκάσει τις εμπορικές τράπεζες να «παρκάρουν» περισσότερες από τις καταθέσεις τους σε ξένο νόμισμα στη νομισματική αρχή, αυξάνοντας τα αποθεματικά που εμφανίζει η κεντρική τράπεζα. Η κεντρική τράπεζα δικαιολόηγσε την ανακοίνωση ως μέρος μιας πολιτικής ομαλοποίησης αφού παρείχε πρόσθετο σκληρό νόμισμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Μάρτιο για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.

Το επίπεδο των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους αναλυτές της Τουρκίας από πέρυσι, όταν οι αρχές άρχισαν να υποχρεώνουν τις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν υποχρεωτικά ξένο νόμισμα το κράτος μέσω συμφωνιών ανταλλαγής (swaps).

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, ωστόσο, τα ακαθάριστα αποθέματα του έθνους μειώθηκαν από περισσότερα από 105 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του έτους σε μόλις πάνω από 90 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Επιπλέον οι κρατικές εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας πούλησαν δολάρια για να στηρίξουν τη λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το 13% της αξίας της φέτος.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....