Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 06/02/19

Η υποστήριξη της Ρωσίας για τη Βενεζουέλα έχει βαθιές ρίζες

 

Με την προσφορά του Κρεμλίνου να στείλει συμβούλους για να βοηθήσουν τον αγωνιστή ηγέτη της Βενεζουέλας Νικολάτ Μαντούρο να επιβάλει κυρώσεις στις ΗΠΑ, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία ασχολούνται με ένα νέο είδος αντιπαράθεσης στο αμερικανικό κατώφλι.

 

 

Αλλά αυτό είναι κάτι παραπάνω από την εκδοχή της αποπληρωμής του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρόνια αμερικανικής εμπλοκής σε μέρη όπως η Ουκρανία και η Γεωργία ή η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη πυρηνικών όπλων μεσαίας εμβέλειας.

 

Η πολιτική της Ρωσίας για τη Βενεζουέλα επηρεάζεται έντονα από τον Igor Sechin, επικεφαλής της Rosneft, της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Ρωσίας. Δεν οφείλεται μόνο το 3 δισεκατομμύριο δολάρια από το Καράκας, αλλά κατέχει επίσης δύο ανοικτά αέρια πετρελαιοφόρα οχήματα στη χώρα και μερίδια σε στοιχεία ενεργητικού που υπερβαίνουν τα 20 εκατομμύρια τόνους αργού.

 

Η συμμετοχή του κ. Sechin, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Maduro στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο και πέταξε στο Καράκας τον Νοέμβριο, υποδεικνύει ότι η πολιτική της Ρωσίας για την εθνική ασφάλεια κινείται όλο και περισσότερο από ένα συνδυασμό εταιρικών συμφερόντων και φιλοδοξιών ισχυρών μελών του εσωτερικού κύκλου του κ. Πούτιν.

 

Ένας πρώην στρατιωτικός διερμηνέας για τα σοβιετικά στρατεύματα στην Αγκόλα, ο κ. Sechin βρισκόταν στην πλευρά του κ. Πούτιν από τις ημέρες του ως αντιδήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης. Είναι αναμφισβήτητα ο ισχυρότερος άνθρωπος του περιβάλλοντος του κ. Πούτιν και υπεύθυνος για την εποπτεία του τομέα της ενέργειας. Πίσω από το 2008 ο ίδιος χαρακτήρισε τις φιλικές προς το Κρεμλίνο κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική να αναγνωρίσουν δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

 

Μετά την πρώτη κατάσταση στη Νικαράγουα, ο κ. Sechin επισκέφθηκε τη Μανάγκουα και δεσμεύτηκε για επενδύσεις. Η ανταμοιβή για τον Hugo Chávez, ο οποίος αναγνώρισε τα δύο νέα «κράτη» το 2009, ήταν περισσότερα από $ 2δις δάνεια για την αγορά ρωσικών όπλων. Πριν από λίγο καιρό ο κ. Sechin ίδρυσε μια κοινοπραξία από τις πέντε μεγαλύτερες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες που θα επενδύσουν στη Βενεζουέλα.

 

Αλλά η Ρωσία δεν είχε τεχνολογία για να επεξεργαστεί το βαρύ ακατέργαστο πετρέλαιο που παράγεται, έτσι ώστε η κοινοπραξία θα πρέπει να καταβάλει δυτικές εταιρείες δισεκατομμύρια για την κατασκευή πρόσθετων εγκαταστάσεων. Αν και τα ανώτερα ρωσικά στελέχη πετρελαίου εξέφρασαν επιφυλάξεις για την εμπορική βιωσιμότητα αυτών των έργων, ο κ. Sechin, ο οποίος είχε το αυτί του κ. Πούτιν, προχώρησε στην ιδέα και το 2013 έγινε ο επίσημος επικεφαλής της κοινοπραξίας. Αρκετές ιδιωτικές ρωσικές εταιρείες έχουν εγκαταλείψει από τότε την κοινοπραξία, που πωλούν έξω στη Rosneft.

 

Καθώς η οικονομία της Βενεζουέλας τροφοδοτήθηκε, το Καράκας προσπάθησε να εξοφλήσει τα ρωσικά δάνεια: περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2006 με περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια που εξακολουθούν να οφείλονται. Το μισό οφείλεται στο ρωσικό κράτος. Το άλλο μισό οφείλεται στην Rosneft από την PDVSA, κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας.

 

Όταν ο Καράκας έπεσε πίσω από τις πληρωμές του χρέους το φθινόπωρο του 2017, οι φωνές στη ρωσική κυβέρνηση αμφισβήτησαν την προσέγγιση του κ. Sechin. Με τη Ρωσία να αντιμετωπίζει δυτικές κυρώσεις, γιατί θα έπρεπε να πετάξει δισεκατομμύρια σε μια μακρινή γωνιά της Λατινικής Αμερικής; Αλλά η Μόσχα έγινε δανίστρια της Βενεζουέλας.

 

Ο κ. Sechin διακυβεύεται περισσότερο από τις ρωσικές ιδεολογικές και γεωπολιτικές ανάγκες. Τα τελευταία χρόνια, η Rosneft επέκτεινε το μερίδιό της σε πολλαπλά περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα και ανέλαβε έναν κερδοφόρο ρόλο εμπορίας πετρελαίου της Βενεζουέλας.

 

Η Ρωσία τώρα έχει επενδύσει τόσο βαθιά στο καθεστώς Maduro ότι η μόνη ρεαλιστική επιλογή είναι να διπλασιαστεί. Αν και ο ισπανικός όμιλος Repsol ζυγίζει αν θα εγκαταλείψει τα προγράμματα χρέους με το PDVSA λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, η Rosneft δεν δείχνει κανένα σημάδι αλλαγής της πορείας. Η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα εξυπηρετεί και τα συμφέροντα του κ. Sechin: αν ο κ. Maduro εξαναγκαστεί και οι νέες αρχές δημοσιεύσουν καταστροφικές πληροφορίες σχετικά με τις συμφωνίες της Ρωσίας με το καθεστώς του, θα είναι ευκολότερο να τους απομακρυνθεί ως ένα βρώμικο τέχνασμα από την Ουάσινγκτον.

 

Ο κ. Sechin δεν είναι μόνο ο σύμμαχος του Πούτιν, του οποίου τα συμφέροντα μπορούν να επωφεληθούν από τη ρωσική εξωτερική πολιτική. Ο Γεβένι Prigozhin έχει διαδραματίσει το ρόλο του ως κτηνοτρόφος του Κρεμλίνου σε άλλα επικερδή κρατικά συμβόλαια στο εξωτερικό.

 

Αποδεικνύεται ότι τα ισχυρά άτομα κοντά στον κ. Πούτιν μπορεί να παραγκωνίσουν τους πιο προσεκτικούς γραφειοκράτες της χώρας. Οι βαθιές σχέσεις της Rosneft με τη Βενεζουέλα και οι προσπάθειες της Ρωσίας να ενταχθεί στην κρίση από κοινού δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με το αν η ηγεσία της χώρας ενεργεί για τη διαφύλαξη εθνικών ή εταιρικών και ιδιωτικών συμφερόντων.

 

Αλέξανδρος Gabuev - Aνώτερος συνεργάτης και πρόεδρος της Ρωσίας στο Πρόγραμμα Ασίας-Ειρηνικού στο Κέντρο της Μόσχας Carnegie.

 

Πηγή: Financial Times

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....