Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

05/11/18

Η Barclays ουραγός των stress tests πριν από το Brexit

 

Όπως έγραψε το Bloomberg, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 48 τραπεζών που συμμετείχαν στα πιο σκληρά ευρωπαϊκά stress tests μέχρι σήμερα σημείωσε η Barclays, κάτι που δείχνει πόσο ευάλωτες είναι οι βρετανικές τράπεζες στην αδύναμη ανάπτυξη, τις πιστωτικές απώλειες και το Brexit.

 

 

Η επίσης βρετανική Lloyds Banking Group δεν τα πήγε και πολύ καλύτερα, με έναν βασικό δείκτη οικονομικής ευρωστίας να πέφτει απότομα στο πιο δυσμενές σενάριο που προβλέπουν οι εποπτικές αρχές.

 

Οι βρετανικές τράπεζες τα πήγαν χειρότερα από γερμανικές τράπεζες όπως η Deutsche Bank, αλλά και από αντίστοιχες ιταλικές, που έχουν, όμως, να αντιμετωπίσουν και την υποχώρηση των κρατικώνομολόγων εν μέσω της αναταραχής που πυροδότησε η λαϊκιστική κυβέρνηση της χώρας.

 

Τα stress tests της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, στα οποία οι τράπεζες δεν «περνούν» ή «κόβονται», περιλαμβάνουν ένα δυσμενές σενάριο με αρνητικές εξελίξεις, όπως χρόνια αρνητική οικονομική ανάπτυξη, χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών και αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με το Brexit.

 

Αν και όλες οι τράπεζες είχαν αρκετά κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν ακόμη και στις χειρότερες εξελίξεις, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά το επίπεδο αντοχής τους, επειδή βοηθά τις εποπτικές Αρχές να καθορίσουν εάν οι τράπεζες πρέπει να προσθέσουν κεφάλαια και το ύψος των μερισμάτων των μετόχων και των μπόνους που μπορούν να καταβάλουν.

 

Το αποτέλεσμα της Barclays ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τα σχέδια του Διευθύνοντος Συμβούλου της Jes Staley για αύξηση των αποδόσεων για τους μετόχους, σύμφωνα με τον Michael Huenseler, ο οποίος βοηθά στην επίβλεψη περίπου 22 δισ. ευρώ από την Assenagon Asset Management. Είναι επίσης «μη βοηθητικό» για τον CEO στις σχέσεις του με τον Edward Bramson, τον ακτιβιστή επενδυτή που πιέζει για αλλαγή στρατηγικής στη βρετανική τράπεζα.

 

Ο Staley έχει δηλώσει επιφυλακτικός για τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν σε επίπεδο καταναλωτικών δανείων, καθώς η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω Brexit. Έχει πει επίσης ότι φοβάται πως το «σπάσιμο» των αλυσίδων εφοδιασμού και οι οικονομικές επιπτώσεις ενός «σκληρού» Brexit θα μπορούσαν τελικά να βλάψουν τις επιχειρήσεις που είναι πελάτες της τράπεζας. Ωστόσο, σε μια δήλωση την Παρασκευή, η Barclays υποβάθμισε τη σημασία των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων.

 

Η λονδρέζικη τράπεζα ανέφερε ότι το τεστ της EBA δεν έλαβε υπόψη τις επιχειρηματικές στρατηγικές και τις δράσεις διαχείρισης που έχουν γίνει από το τέλος του 2017 ή μελλοντικές πρωτοβουλίες. Επίσης, δήλωσε ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις της θα εξαρτηθούν κυρίως από τα αποτελέσματα των stress tests της Τράπεζας της Αγγλίας στις 5 Δεκεμβρίου.

 

«Τα οικονομικά σενάρια του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν χειρότερα από ό,τι για τη ζώνη του ευρώ στο δυσμενές σενάριο – γι ‘αυτό δεν είναι πραγματικά μια συγκρίσιμη δοκιμή», δήλωσε ο Joseph Dickerson, τραπεζικός αναλυτής στο Λονδίνο της Jefferies Group.

 

Ο Gary Greenwood, αναλυτής της Shore Capital, δήλωσε ότι η Barclays έχει το «πράσινο φως» για να αγοράσει προνομιούχες μετοχές και μιλά για εξαγορές μετοχών, επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ανησυχία σχετικά με την κεφαλαιοποίησή της. Ο Staley είπε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία του ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει Αμερικανούς ανταγωνιστές καθώς σημείωσε την «καλύτερη επίδοση από οποιαδήποτε τράπεζα έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει αποτελέσματα» για το τρίτο τρίμηνο.

 

Στην Ιταλία, οι μετοχές των τραπεζών έχουν βυθιστεί το τελευταίο διάστημα, καθώς η λαϊκίστικη κυβέρνηση της χώρας έχει έρθει σε αντιπαράθεση με την ΕΕ στο θέμα των δαπανών.

 

Οι γερμανικές τράπεζες, από την πλευρά τους, έχουν υποστεί πλήγμα από ένα ιδιαίτερα σκληρό σενάριο που υποθέτει μια πιο απότομη πτώση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από ό,τι στην υπόλοιπη ΕΕ.

 

Το ελάχιστο επιτρεπτό όριο της ΕΕ για τον δείκτη CET1 είναι 4,5% των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού, αν και οι εποπτικές αρχές γενικά ορίζουν υψηλότερες απαιτήσεις για συγκεκριμένες τράπεζες.

 

Ακολουθούν κάποια άλλα βασικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, στα οποία παρουσιάζονται οι πλήρεις δείκτες Tier 1 κοινών μετοχών των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο του τεστ:

 

Δείκτης CET1 σε δυσμενές σενάριο:

 

Barclays 6,37%

Lloyds Banking Group 6,8%

SocGen 7,61%

Deutsche Bank 8,14%

BNP 8,64%

HSBC 9,18%

Santander 9,2%

UniCredit 9,34%

RBS 9,92%

Credit Agricole 10,21%

ING 10,7%

Nordea 16,68%

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....