| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Η ECB & O πληθωρισμός

 

Τετάρτη, 00:01 - 12/02/2020

 

   Share

 

Όπως ανέφερε την Τρίτη το Bloomberg, φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της στρατηγικής της έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την απόφαση για το εάν θα μεταβάλει το στόχο για τον πληθωρισμό να αναμένεται έως το καλοκαίρι, όπως αναφέρουν ανώνυμες πηγές.

 

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ακολουθεί επιθετική ατζέντα και έχει δώσει εντολή την έναρξη των διαδικασιών, παρότι ακόμη δεν έχει δοθεί επίσημη έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο.

 

Η επιτάχυνση της διαδικασίας από την κ. Λαγκάρντ -η οποία το Σαββατοκύριακο συμπλήρωσε τις πρώτες 100 ημέρες στο «τιμόνι» της ΕΚΤ- είναι ενδεικτική της επιτακτικής ανάγκης για την αναθεώρηση της στρατηγικής, για πρώτη φορά από το 2003, την ώρα που εγείρονται αμφιβολίες για την αξιοπιστία της ΕΚΤ αλλά και τα περιθώρια άσκησης ακόμη πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, στην περίπτωση που ο κοροναϊός «γονατίσει» την οικονομία της Ευρωζώνης. 

 

Παρά την επί σειρά ετών εφαρμογή αμφιλεγόμενων μέτρων όπως τα αρνητικά επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η ΕΚΤ δεν έχει έως τώρα καταφέρει να αποκαταστήσει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο 2%.

Για την αναθεώρηση της στρατηγικής έχουν επιστρατευθεί οκτώ ομάδες που καλύπτουν διάφορα θέματα από την εξέλιξη των τιμών έως σύγχρονες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και το εμπόριο, αναφέρουν στο BBG οι αξιωματούχοι, που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα παρακολουθήσουν σεμινάρια πάνω σε συγκεκριμένα θέματα πριν από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις του Μαρτίου και του Απριλίου. 

 

Οι προτάσεις για το εάν πρέπει να αλλάξει ο υφιστάμενος στόχος για τον πληθωρισμός ενδεχομένως να κατατεθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου και η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί τον Ιούλιο, ανέφερε η μία πηγή.

 

Παρότι τίποτε δεν είναι σίγουρο, πολλοί αξιωματούχοι θέλουν η απόφαση για τον στόχο του πληθωρισμού να έχει ληφθεί έως το καλοκαίριο. Για το σύνολο της αναθεώρησης, η Λαγκάρντ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τα αποτελέσματα αναμένονται τον Δεκέμβριο.

 

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

 

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....