| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Η Google & Η εποχή της «κβαντικής υπεροχής»

 

Τετάρτη, 00:01 - 30/10/2019

 

   Share

 

του Robert Hackett

 

Η Google λέει ότι έφτασε σε ένα τεράστιο επίτευγμα στην επιστήμη των υπολογιστών γνωστό ως «κβαντική υπεροχή». Η δήλωση αυτή υποδηλώνει την πιθανή έλευση μιας νέας εποχής στην υπολογιστική, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα φάρμακα και καλύτερες μπαταρίες, αλλά και στην επίλυση κάποιων δυσεπίλυτων γρίφων του σύμπαντος.

 

 

Ο τεχνολογικός κολοσσός προέβη στη συγκεκριμένη ανακοίνωση σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο 150ο επετειακό τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Nature. Είναι η πρώτη φορά που ερευνητές ισχυρίζονται ότι ένας κβαντικός υπολογιστής – μια συσκευή που εκμεταλλεύεται κάποιες περίεργες κβαντικές ιδιότητες όπως η υπέρθεση και η διεμπλοκή – κατάφερε να κάνει υπολογισμούς που κανένας κανονικός υπολογιστής δεν μπορεί να ολοκληρώσει.

 

Το επίτευγμα, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η κορύφωση δεκαετιών επιστημονικής θεώρησης και έρευνας. Κάποιοι επιστήμονες παρομοιάζουν το επίτευγμα με την πρώτη επανδρωμένη πτήση από τους αδερφούς Ράιτ.

 

Ο Sundar Pichai, CEO της Google, αποκάλεσε την εξέλιξη την «κοσμοϊστορική στιγμή που περιμέναμε – το σημαντικότερο ορόσημο στην προσπάθεια η κβαντική υπολογιστική να γίνει πραγματικότητα». Και προσέθεσε ότι «έχουμε μεγάλη απόσταση να διανύσουμε για να πάμε από τα σημερινά εργαστηριακά πειράματα στις πρακτικές εφαρμογές του αύριο».

 

Ο Hartmut Neven, επικεφαλής μηχανολόγος της ομάδας που εκπόνησε την έρευνα, είπε ότι η ημέρα «αποτελεί ένα μεγάλο ορόσημο στην έρευνα κβαντικής υπολογιστικής, που γεννά νέες δυνατότητας για τη συγκεκριμένη τεχνολογία».

 

«Με τον πρώτο κβαντικό υπολογισμό που δεν μπορεί να αναπαραχθεί σε έναν κλασικό υπολογιστή, ανοίξαμε ένα νέο πεδίο υπολογιστικής που μένει να ερευνηθεί» σχολίασαν οι John Martinis και Sergio Boxio, επικεφαλής κβαντικοί επιστήμονες της Google.

 

Η είδηση αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα όταν μια πρώιμη εκδοχή της εργασίας δημοσιεύτηκε κατά λάθος στην ιστοσελίδα της NASA.gov, η οποία συνεργάζεται για το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Όταν συνέβη αυτό, η Google αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα της εργασίας που είχε δημοσιευθεί.

 

Το πείραμα της Google περιελάμβανε μια σειρά υπολογισμών σε έναν κβαντικό υπολογιστή με την επωνυμία Sycamore, μια συσκευή που έχει 53 λειτουργικά ‘qubits’, το κβαντικό αντίστοιχο των bits που έχουν οι κλασικοί υπολογιστές. Η ομάδα λέει ότι για η ολοκλήρωση του υπολογισμού απαίτησε 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, αντί για τα χιλιάδες χρόνια που θα είχε χρειαστεί ο Summit, ο πιο ισχυρός υπερ-υπολογιστής του κόσμου, τον οποίον κατασκευάζει η IBM.

 

Fortune

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....