Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:35 - 06/02/19

Ικανοποιημένο δηλώνει το Μαξίμου για τις συζητήσεις με Ερντογάν – Μιλάει για «Γέφυρες» για Κυπριακό, οικονομία και ένταση στο Αιγαίο

 

Θετικά αποτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρος Ερντογάν, καθώς όπως επισημαίνουν για μία ακόμα φορά υπήρξε ειλικρινής διάλογος και καθαρές κουβέντες για το σύνολο της ατζέντας.

 

 

Σημειώνουν δε, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ενδελεχώς στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, στα επικίνδυνα επεισόδια πάνω από το Αιγαίο αλλά και στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προταχθεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών και στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Για αυτό το λόγο εξάλλου ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να αποδεχθούμε το φαύλο κύκλο της έντασης ως κισμέτ και πρέπει να ακολουθήσουμε τους λαούς μας που έρχονται πιο κοντά.

 

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, αλλά ευτυχώς δεν το πράξαμε. Ούτε εσείς, ούτε κι εγώ δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη, γιατί οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας δεν επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα. Πρέπει να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, να βρούμε ειρηνικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών μας» είπε συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

Η ένταση στο Αιγαίο ήταν το μείζον ζήτημα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε το προσεχές διάστημα να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Έλληνα και του Τούρκου υπουργού Άμυνα με αντικείμενο την άμεση μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Όσον αφορά το Κυπριακό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποφασίστηκε να εκκινήσουν προπαρασκευαστικές συζητήσεις μεταξύ του κ. Κατρούγκαλου με την κ. Τσαβούσογλου.

 

Τέλος, γίνεται γνωστό ότι ο κ. Βίτσας με τον Τούρκο ομόλογό του θα είναι σε «ανοιχτή» επικοινωνία για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

 

Παράλληλα, οι δύο άνδρες προσπάθησαν να ρίξουν γέφυρες και για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Σε αυτό τον τομέα, συμφωνήθηκε να υπάρξουν επαφές των δύο υπουργείων Οικονομίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σμύρνης αλλά και για επενδύσεις με την διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ.

 

Τέλος, από την κυβέρνηση σημειώνουν πως το θέμα των «8» Τούρκων πραξικοπηματιών δεν βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. Ωστόσο, όταν κατά την πάγια τακτική του το έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογάν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για τον σεβασμό των αποφάσεων της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Αλ. Τσίπρας: Επανεκκίνηση της θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....