Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

28/02/19

Ιταλία, Ελλάδα στο "μικροσκόπιο" της Κομισιόν

 

Οι οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη σχολιάζονται εκτενώς στον γερμανικό τύπο. Αφορμή είναι οι επισημάνσεις της Κομισιόν στα πλαίσια του "ευρωπαϊκού εξαμήνου", στο οποίο συμμετέχει πλέον και η Ελλάδα.

 

 

"Η Κομισιόν τα βλέπει μαύρα για την Ιταλία" επιγράφεται ανάλυση στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, "η Κομισιόν επικρίνει τη στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις. Αλλά ούτε η Ελλάδα και η Κύπρος παίρνουν καλούς βαθμούς στις Βρυξέλλες". Για την Ελλάδα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Ποτέ δεν υλοποιήθηκαν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν στα προγράμματα διάσωσης. Από αυτή την άποψη δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει 'υπερβολικές' δημοσιονομικές ανισορροπίες.(...) Μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση τακτοποιήσει εκρρεμότητες κατά τρόπο που ικανοποιεί τους πιστωτές, μπορεί να υπολογίζει σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Σύμφωνα με απόφαση του Γιούρογκρουπ το περασμένο καλοκαίρι, η Αθήνα θα λάβει (σε δόσεις) τα κέρδη που είχε αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την αγορά ελληνικών ομολόγων. Η πληρωμή θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο. Για τον Μάρτιο προβλέπεται να εκταμιευθεί σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το αν θα δοθεί η σχετική έγκριση από το Γιούρογκρουπ, σε περίπου δύο εβδομάδες, εξαρτάται για μία ακόμη φορά από το αν οι πιστωτές θα είναι ικανοποιημένοι με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων". 

 

Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρεται και η εφημερίδα Rhein Zeitung του Κόμπλεντς: "Πολλοί μιλούν για καταστροφική λιτότητα. Μέρος της αλήθειας, ωστόσο, αποτελεί και η διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν ήταν διατεθειμένη να επιλύσει τα δομικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις. Τελικά, και τα τρία πακέτα βοήθειας δεν ήταν παρά μία μάταιη προσπάθεια να οδηγηθεί η Ελλάδα στον δρόμο της σύνεσης. Δεν πρόκειται βέβαια για μόνιμη λύση. Αλλά απομένει να δούμε αν αποδειχθεί καλύτερη η άλλη λύση, την οποία επιλέγει τώρα η Ιταλία: αρνείται να προχωρήσει σε περικοπές και ξοδεύει ακόμη περισσότερα χρήματα από εκείνα που δεν έχει..."

 

Ήδη σε ύφεση η Ιταλία  

 

"Κενές υποσχέσεις, παράλυτη οικονομία" επιγράφεται ανάλυση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, η οποία εστιάζει αποκλειστικά  στην Ιταλία. Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για "τριγμούς" στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ρώμης με αφορμή την ήττα των "Πέντε Αστέρων" στις τοπικές εκλογές της Σαρδηνίας, αλλά κυρίως την πιθανή εμπλοκή της ακροδεξιάς Λέγκα σε σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης. Για να επισημάνει τελικά τα εξής: "Ενώ οι κυβερνώντες ασχολούνται με τα δικά τους, η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται με ρυθμούς που κόβουν την ανάσα. Η υλοποίηση γενναιόδωρων προεκλογικών υποσχέσεων επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε λόγος δεν γίνεται πια για την απαιτούμενη μείωση χρέους σε ποσοστό κάτω από το 130% του ΑΕΠ. Ανάπτυξη δεν αναμένεται ούτε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Από τεχνικής απόψεως η Ιταλία έχει ήδη περιέλθει σε ύφεση. Για 'υπερβολικές δημοσιονομικές ανισορροπίες' κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

 

"Η Ιταλία αποτελεί βάρος για την ευρωζώνη" υποστηρίζει από την πλευρά του ο επί σειρά ετών επικεφαλής του Euro  Working Group, Τόμας Βίζερ, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Στο ερώτημα, πώς θα επιστρέψει στην ανάπτυξη η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ο Βίζερ λέει ότι δεν εχει απάντηση, αλλά εικάζει ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται "είτε μία τεράστια κρίση, είτε ένα καλά οργανωμένο πολιτικό σύστημα, είτε ένα θαύμα..." Τί μπορεί όμως να κάνει η ίδια η ΕΕ; Ο αυστριακός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις που προβλέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν πρόκειται να αποφέρουν αποτέλεσμα στην περίπτωση της Ιταλίας. Ο ίδιος πιστεύει ότι "οι Ιταλοί θα πρέπει να αφεθούν στη δυστυχία τους. Αν δεν μπορέσουν να αναχρηματοδοτηθούν στις αγορές, θα υποστούν τις συνέπειες. Και αν χρειαστούν έξωθεν βοήθεια, θα την λάβουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν επιτέλους τα απαραίτητα βήματα". 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....