Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

05/11/18

Καραμούζης: Αλλαγές τώρα στο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση

 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, τα φαινόμενα αναξιοπιστίας του ιδιωτικού τομέα, αν συνδυαστούν με την αρνητική εικόνα που έχει ήδη το ελληνικό δημόσιο, δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο Athens Investment Forum 2018, ο κ. Καραμούζης επισήμανε πως πρέπει να αλλάξει άμεσα ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση καθώς η ζημιά που γίνεται σήμερα στη χώρα και στην αξιοπιστία της δεν είναι μικρότερη από τη ζημιά που έχει γίνει με την πολυετή αρνητική εικόνα του κράτους.

 

 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τόνισε πως παρά τα θετικά βήματα της τελευταίας διετίας, «έχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε, πριν υποστηρίξουμε πως έχουμε γυρίσει στην κανονικότητα, στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Τα προβλήματα που μας κληροδότησε η κρίση είναι μεγάλα: Υψηλή ανεργία, υπερφορολόγηση, φθίνουσα πορεία παραγωγικότητας, δημογραφική γήρανση, μετανάστευση των ικανών, ανώτατη παιδεία σε αναντιστοιχία με τις παραγωγικές ανάγκες».

 

Κατά τον κ. Καραμούζη, η ουσιαστική ανάκαμψη απαιτεί «πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, άνω του 3%. Με τα δεδομένα τα σημερινά, επειδή η κατανάλωση είναι ήδη στο 70% του ΑΕΠ, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από μεγάλη άνθηση των εξαγωγών και από ένα επενδυτικό σοκ, από μια γιγάντια επενδυτική ώθηση. Οι επενδύσεις να αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό ετησίως».

 

«Η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι σκοτώνουν τις επενδύσεις», είπε ο κ. Καραμούζης. «Πρέπει να διαμορφώσουμε μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που πιστεύει στο νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει και πολιτική σταθερότητα. Όλοι μας λέμε περίπου τα ίδια πράγματα. Είναι τόσο δύσκολο να συμφωνήσουμε σε ένα πολιτικό πλαίσιο; Θεωρώ πως δεν είναι δύσκολο».

 

Θεωρεί, επίσης, πως «χρειάζονται σταθεροί θεσμοί και συνέπεια στη συμπεριφορά μας. Δε μπορούμε να αλλάζουμε το φορολογικό πλαίσιο κάθε Σαββατοκύριακο».

 

«Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και σήμερα πληρώνουμε 2,5 μονάδες παραπάνω από την Πορτογαλία. Οι αγορές είναι επιφυλακτικές και χρειάζονται και άλλες δεσμεύσεις ώστε να πειστούν». Ο ίδιος τόνισε πως «χρειαζόμαστε άξονες συγκεκριμένους και απαραίτητους όπως ένα σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της παιδείας, μετατροπή του Πειραιά σε σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο, νέα πολιτική για την οικοδομή (χωρίς ανάκαμψη οικοδομικής δραστηριότητας, δεν πάνε οι επενδύσεις σε διψήφιο ποσοστό), στήριξη ξένων επενδύσεων, εθνικό στόχο 40% του ΑΕΠ στις εξαγωγές μέχρι το 2021».

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....