| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Κατάσχεση bitcoins αξίας 1 δισ. δολαρίων που συνδέονταν με την online «μαύρη αγορά» Silk Road

 

Τρίτη, 00:01 - 10/11/2020

 

   Share

 

του Jeff John Roberts

 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει κατασχέσει σχεδόν 70.000 bitcoin από ένα άτομο που η υπηρεσία περιγράφει μόνο ως «Άτομο X».

 

 

Τα νέα είναι αξιοσημείωτα λόγω της αξίας των bitcoin που κατασχέθηκε- ίση με περίπου 1,05 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τη σημερινή ισοτιμία bitcoin των 15.000 δολαρίων- αλλά επίσης και λόγω της χρονικής συγκυρίας και της μυστηριώδους φύσης της κατάσχεσης.

 

Σύμφωνα με μια αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το ψηφιακό πορτοφόλι που κατείχε τα bitcoin ανήκε σε έναν χάκερ που τα έκλεψε από τον διαχειριστή του Silk Road, έναν διαβόητο ιστότοπο της μαύρης αγοράς που λειτουργούσε ως τεράστιο διαδικτυακό παζάρι για ναρκωτικά και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξάρθρωσε το Silk Road και συνέλαβε τον ιδιοκτήτη του- ο οποίος τώρα εκτίει ποινή ισόβιας φυλάκισης – το 2013.

 

Η μήνυση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ότι οι πράκτορες της εφορίας εξέτασαν τις δραστηριότητες του χάκερ νωρίτερα αυτό το έτος με τη βοήθεια μιας εταιρείας εγκληματολογικών ερευνών κρυπτονομισμάτων. Αυτή η εταιρεία, η Chainalysis, έκανε μια ανάρτηση ιστολογίου στην οποία περιγράφει λεπτομερώς πώς ανέλυσε την αλυσίδα συναλλαγών για να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες του χάκερ.

 

Σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την έρευνα, η ληστεία της Silk Road από τον χάκερ- η οποία είχε τη μορφή 54 συναλλαγών σε λιγότερο από 24 ώρες- πραγματοποιήθηκε το 2012. Εντωμεταξύ, η μεταφορά 101 bitcoin πραγματοποιήθηκε το 2015, χωρίς περαιτέρω συναλλαγές μετά από αυτό.

 

Αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί το λεγόμενο «Άτομο X» δεν έχει αγγίξει κανένα από τα κεφάλαια, παρότι η τιμή του bitcoin έχει αυξηθεί. Φαίνεται να υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις: Είτε πρόκειται για πλούσιο άτομο που δεν χρειάστηκε να πουλήσει κανένα από τα bitcoin, είτε πρόκειται για άτομο που βρίσκεται στη φυλακή χωρίς πρόσβαση στον ιστότοπο που απαιτείται για τη μεταφορά των χρημάτων.

 

Η πηγή που είναι εξοικειωμένη με την έρευνα δήλωσε ότι είναι σημαντικό ότι η αγωγή έγινε στο Σαν Φρανσίσκο και ότι το «Άτομο X» υπέγραψε το διάταγμα συναίνεσης. Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω άτομο βρίσκεται στη Βόρεια Καλιφόρνια και συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές- όπως και ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης μπόρεσε να κατασχέσει τα bitcoin, κάτι που θα μπορούσε να είχε συμβεί μόνο εάν το άτομο παρείχε τον κωδικό πρόσβασης ή το «ιδιωτικό κλειδί» που απαιτείται για τη μεταφορά χρημάτων bitcoin.

 

Όσον αφορά το γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν κατονόμασε το άτομο, εικάζεται ότι αυτό έγινε επειδή θα μπορούσε να κινδυνεύει από βίαια αντίποινα από εγκληματίες που συνδέονται με το Silk Road.

 

Fortune

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....