| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Κορωνοϊός – Ασία : Ύφεση έπειτα από έξι δεκαετίες ανάπτυξης

 

Τετάρτη, 16/09/2020

 

   Share

 

Στην ύφεση βυθίζει ακόμα και τις άλλοτε ιλιγγιωδώς αναπτυσσόμενες χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού η πανδημία του κορωνοϊού. Για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια, όπως σημειώνει η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB).

 

 

Συγκεκριμένα, η ADB προβλέπει για το 2020 υποχώρηση του συνολικού ΑΕΠ των 45 χωρών της ασιατικής ηπείρου κατά 0,7%. Η Τραπεζα αναθεώρησε προηγούμενη πρόβλεψή της για οριακή υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,1%. Με τη νεότερη πρόβλεψή της η ADB ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την περιοχή.

 

Η ύφεση θα πλήξει τρεις στις τέσσερις ασιατικές χώρες εφέτος. Για το 2021, όμως, η ADB αναμένει ισχυρή ανάκαμψη των οικονομιών κατά 6,8% κατά μέσον όρο.

 

«Οι περισσότερες οικονομίες της Ασίας και του Ειρηνικού θα αντιμετωπίσουν αναπττυξιακές δυσκολίες τους υπόλοιπους μήνες του 2020», εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ADB Γιασουγιούκι Σαουάντα. 

 

Η Κίνα δίνει τον ρυθμό

 

Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αναμένεται να πληγούν περισσότερο – και εν προκειμένω την τάση την καθορίζει η μεγαλύτερη ασιατική οικονομία, η κινεζική. Το κινεζικό ΑΕΠ, ωστόσο, δεν αναμένεται να συρρικνωθεί αλλά να περιοριστεί η αύξησή του στο 1,8%.

 

Η Κίνα, εξάλλου, ήταν η πρώτη που επλήγη από τον Covid-19 στα τέλη της περασμένης χρονιάς και η πρώτη που ανέκαμψε και από υγειονομικής πλευράς και από οικονομικής. Η εσωτερική κατανάλωση και γενικότερα η οικονομική δραστηριότητα έχουν ανακάμψει αισθητά στην Κίνα, που πέρυσι αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,1%.

 

Η μεγάλη κάμψη της ζήτησης, όμως, παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, αλλά και ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, έχουν πλήξει τις κινεζικές, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του κινεζικού ΑΕΠ. Για το 2021 η ADB προβλέπει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7%.

 

Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (οι άλλοτε πανίσχυρες «ασιατικές τίγρεις») θα δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται κατά 3,8% κατά μέσον όρο. Πολύ μεγάλη (της τάξεως του 9%) αναμένεται εφέτος η ύφεση στην Ινδία. Την επόμενη χρονιά αναμένεται ανάπτυξη 8% στην Ινδία.

 

Τα μεγαλύτερα ποσοστά οικονομικής συρρίκνωσης την εφετινή χρονιά προβλέπονται σε δύο νησιωτικές χώρες που εξαρτώνται πολύ από τον τουρισμό, τα νησιά Φίτζι και τις Μαλδίβες (19,5% και 20,5% αντίστοιχα).

 

«Η οικονομική απειλή από τον Covid-19 παραμένει υπαρκτή, καθώς αν εκδηλωθούν νέα κύματα της πανδημίας οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να λάβουν νέα περιοριστικά μέτρα», σημείωσε ο Γιασουγιούκι Σαουάντα της ADB.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....