| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Κορωνοϊός: Μη επιτεύξιμη η «ανοσία αγέλης»

 

Παρασκευή, 07:45 - 24/07/2020

 

   Share

 

Μικρότερης διάρκειας ανοσολογική απάντηση έναντι του κορωνοϊού φαίνεται ότι εμφανίζουν τα ασυμπτωματικά άτομα και οι ασθενείς με ήπια νόσηση σε σχέση με τους ασθενείς που έχουν νοσήσει σοβαρά. Το συμπέρασμα αυτό μελετών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα σε διεθνή περιοδικά προβληματίζει για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί «ανοσία αγέλης» είτε μέσω της μόλυνσης μεγάλου αριθμού του πληθυσμού είτε μέσω ενός εμβολίου.

 

 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ειδικότερα, οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος, Εύη Λιανίδου και Θάνος Δημόπουλος, σε άρθρο τους, συνοψίζουν τα βασικά δεδομένα μελετών που εξέτασαν τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού που ανέπτυξαν ασυμπτωματικά άτομα και άτομα με ήπια συμπτώματα, σε διαφορετικές φάσεις μετά την προσβολή από τον ιό. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουλίου στο New England Journal of Medicine, ελέγχθηκαν 34 ασθενείς ως προς τα επίπεδα των αντισωμάτων τάξης G (IgG) στο αίμα τους σε δύο ή τρία συνεχόμενα χρονικά διαστήματα μετά τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2. Η πρώτη μέτρηση αντισωμάτων πραγματοποιήθηκε περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και η τελευταία περίπου τρεις μήνες μετά. Οπως προέκυψε, στους ασθενείς με θετικό μοριακό τεστ, αλλά με ήπια συμπτώματα, τα αυξημένα αντισώματα που ανιχνεύθηκαν τον πρώτο μήνα μετά τη λοίμωξη μειώθηκαν περίπου κατά το ήμισυ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

 

Είχε προηγηθεί δημοσίευση άλλης μελέτης (Nature Medicine, 18 Ιουνίου), κατά τη διάρκεια της οποίας ερευνητές ήλεγξαν 37 άτομα που ήταν θετικά για τον κορωνοϊό με μοριακό τεστ, αλλά δεν εμφάνισαν συμπτώματα. Δαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους νοσηλευθέντες ασθενείς, τα ασυμπτωματικά άτομα ανέπτυξαν στο σύνολό τους ασθενέστερη ανοσολογική απόκριση μετά τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό, είχαν χαμηλά ποσοστά αντισωμάτων στο αίμα τους και ποσοστό 40% εξ αυτών βρέθηκαν οροαρνητικοί (δηλαδή δεν είχαν πλέον διαθέσιμα αντισώματα) λίγους μήνες μετά τη λοίμωξη.

 

Οπως σχολιάζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, παρόλο που ο προστατευτικός ρόλος των αντισωμάτων που αναπτύσσονται έναντι του SARS-CoV-2 είναι ακόμα άγνωστος, τα παραπάνω δεδομένα είναι ανησυχητικά, αφού υποδεικνύουν ότι η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της παραγωγής και διατήρησης των αντισωμάτων μπορεί να μην είναι μακροχρόνια στα ασυμπτωματικά άτομα ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα COVID-19, ομάδες που αποτελούν την πλειονότητα όσων ήρθαν σε επαφή με τον ιό. «Προς το παρόν, είναι δύσκολο να προβλέψουμε εάν, μετά τους πρώτους τρεις μήνες, η μείωση των αντισωμάτων συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό ή ο ρυθμός μείωσής τους επιβραδύνεται, όπως έχει παρατηρηθεί για άλλους κορωνοϊούς», αναφέρουν στο άρθρο τους και συνεχίζουν: «Αυτό που πρέπει όμως να τονιστεί είναι ότι τα “διαβατήρια ανοσίας” τα οποία είχαν προταθεί, και τα οποία βασίζονται στις μετρήσεις αντισωμάτων, πιθανώς να μην είναι μια ασφαλής πρακτική άρσης των περιοριστικών μέτρων και της κινητικότητας του πληθυσμού, και η “ανοσία της αγέλης” για μείωση του επιπολασμού του ιού είναι μάλλον αδύνατον να επιτευχθεί. Θέτει επίσης σημαντικά ερωτήματα για τη διάρκεια της προστασίας που θα παρέχει ένα εμβόλιο για τον SARS-CoV-2, όταν φυσικά αυτό θα είναι διαθέσιμο».

 

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 33 νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 15 χαρακτηρίζονται εισαγόμενα, έντεκα εντοπίστηκαν στην Αττική, τέσσερα στη Θεσσαλονίκη και από ένα σε Μαγνησία, Αχαΐα και Ξάνθη. Χθες καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη COVID-19.

 

Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 4.110 κρούσματα και 201 θάνατοι στη χώρα μας. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 8 ασθενείς.  

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....