| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Κορωνοϊός: Περισσότεροι νεκροί από τον SARS

 

Τρίτη, 04/02/2020

 

   Share

 

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμοδίων υγειονομικών αρχών στο Πεκίνο ο απολογισμός των θυμάτων από τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα είχε αυξηθεί στους 361 μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Τις προηγούμενες 24 ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 57 νεκροί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, διάδοση του ιού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Κίνα υπερβαίνει πλέον τον αντίστοιχο από τον ιό SARS στην περίοδο 2002/2003. Όσο για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχουν ξεπεράσει τα 17.200, ενώ εξετάζονται άλλα 20.000 "ύποπτα" περιστατικά.

 

 

"Θεωρούμε ότι η επιδημία θα φτάσει στο απόγειό της σε διάστημα δέκα ημερών έως δύο εβδομάδων από σήμερα", δηλώνει ο επικεφαλής της εθνικής επιτροπής εμπειρογνωμώνων για τον κορονοϊό Ζονγκ Ναν Σαν, αναθεωρώντας τις αρχικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες η επιδημία θα είχε ήδη φτάσει στο απόγειό της το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο ιό υπολογίζεται σε 2,4-2,5%.

 

"Προσοχή σε λάθος πληροφορίες και ακατάλληλα φάρμακα"

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί τους ασθενείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην πληροφόρησή τους, αλλά και στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν. Δηλώνει μάλιστα ότι "κηρύσσει τον πόλεμο στην παραπληροφόρηση και στη διάδοση ψευδών ειδήσεων" για τον ιό. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς, η λανθασμένη διάγνωση ή χορήγηση ακατάλληλων φαρμακευτικών ουσιών μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία. Γι αυτόν τον λόγο οι ειδικοί του ΠΟΥ παρακολουθούν την ειδησεογραφική κάλυψη για τον νέο κορονοϊό, προκειμένου να εντοπίσουν εγκαίρως παραπλανητικές πληροφορίες, ενώ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Google για να διασφαλίσουν ότι η επίσημη πληροφόρηση του ΠΟΥ θα εμφανίζεται στην πρώτη θέση των αποτελεσμάτων στη μηχανή αναζήτησης.

 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης έχουν λάβει και τα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το Tiktok. Ήδη από την περασμένη Πέμπτη ο διεθνής οργανισμός έχει κηρύξει "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" σε όλον τον κόσμο, λόγω της ταχύτατης διάδοσης του συγκεκριμένου ιού.

 

Συνέπειες για την κινεζική οικονομία

 

Η εξάπλωση του κορονοϊού αρχίζει να επηρεάζει και την κινεζική οικονομία. Τη Δευτέρα οι χρηματαγορές στην Κίνα κατέγραψαν πτώση έως και εννέα ποσοστιαίων μονάδων. Τα χρηματιστήρια είχαν κλείσει για τον εορτασμό του κινεζικού νέου έτους αλλά στη συνέχεια η αργία παρατάθηκε με απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ενέκρινε μία ασυνήθιστα γενναιόδωρη κρατική ενίσχυση 1,2 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου 156 εκ. ευρώ) προς τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές.

 

Καθησυχαστικές οι γερμανικές αρχές

 

Σε νοσοκομείο της Φρανκφούρτης νοσηλεύονται δύο επαναπατρισθέντες Γερμανοί που έχουν προσβληθεί από τον ιό. "Η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή", τονίζει ο διοικητής του νοσοκομείου Γιούργκεν Γκραφ. Σε καραντίνα παραμένουν οι υπόλοιποι 120 επαναπτισθέντες που έφθασαν στη Φρανκφούρτη τo Σάββατο με αεροσκάφος της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο SWR υποβάλλονται καθημερινά σε εξετάσεις ενώ δέχονται και ψυχολογική υποστήριξη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω διάδοση της επιδημίας αλλά η καραντίνα θα πρέπει να συνεχιστεί καθώς η περίοδος επώασης του ιού υπολογίζεται στις δύο εβδομάδες.

 

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο διευθυντής της υγειονομικής υπηρεσίας στη Φρανκφούρτη, Ρενέ Γκότσαλκ εμφανίζεται καθησυχαστικός. "Φοβάμαι πολύ περισσότερο τη γρίπη παρά αυτόν τον ιό, ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, διαδίδεται με αργούς ρυθμούς στην Ευρώπη", επισημαίνει ο Γερμανός ειδικός. Όσο για τους δέκα ανθρώπους που έχουν ήδη ασθενήσει στη Βαυαρία, το τοπικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι "η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή" και "μερικοί από αυτούς παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίππης".

 

Πηγή: DW - Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, SWR, ARD)  

Deutsche Welle

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....