| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Κορωνοϊός: Στον «αέρα» 192.000 θέσεις εργασίας

 

Πέμπτη, 16/07/2020

 

   Share

 

Απώλεια θέσεων εργασίας που στο χειρότερο σενάριο θα φθάσει τις 192.000 στο τέλος του έτους. Αρνητικό ρεκόρ με την πρώτη θέση στην Ευρώπη στο ποσοστό της «ευάλωτης απασχόλησης» και κατάταξη στην 63η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

 

 

Την αρνητική αυτή εικόνα της χώρας καταγράφει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ επισημαίνοντας τις σημαντικές αλλαγές που έχει επιφέρει στην αγορά εργασίας, στις συνθήκες εργασίας και στη διαβίωση των εργαζομένων η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.

 

Όπως αναφέρει το Βήμα Online, ανάλογα με το ποσοστό της ύφεσης την οποία θα καταγράψει η ελληνική οικονομία το 2020 αντίστοιχες θα είναι και οι επιπτώσεις στον όγκο της απασχόλησης. 

 

Τρία σενάρια

 

Τα τρία επικρατέστερα σενάρια του Ινστιτούτου προβλέπουν μείωση κατά 153.000 άτομα του αριθμού των απασχολουμένων το 2020, εφόσον το ΑΕΠ συρρικνωθεί κατά 8%. Στην περίπτωση που η ύφεση κυμανθεί στο 6%, η μείωση θα περιοριστεί στα 115.000 άτομα, ενώ στο «χειρότερο σενάριο», με την ύφεση στο 10%, η μείωση των απασχολουμένων θα αγγίξει τις 192.000 άτομα.

 

Η εικόνα της τρέχουσας κατάστασης της ελληνικής αγοράς εργασίας γίνεται πιο θολή αν συμπεριλάβουμε στην ανάλυσή μας δύο επιπλέον δείκτες: το ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης και το ποσοστό καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων. 

 

Τα δικαιώματα

 

Η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης σε ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης (26,7%), με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη, την Ιταλία (17%), και πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (10,8%).

 

Το 46,5% στη χώρα μας δήλωσε ότι απώλεσε είτε μόνιμα είτε προσωρινά τη θέση εργασίας του. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε και σε σημαντική πτώση του όγκου της απασχόλησης σε όρους ωρών εργασίας, με το 66,2% των εργαζομένων στη χώρα να βιώνει μικρή ή μεγάλη μείωση στον χρόνο απασχόλησης, έναντι 49,5% στην ΕΕ-27.

 

Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην 63η θέση στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

 

Το παραπάνω εύρημα γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό εάν συνδυαστεί με τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της τηλεργασίας, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown. 

 

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, το 26% των ερωτηθέντων στη χώρα μας δήλωσε ότι την περίοδο της υγειονομικής κρίσης ξεκίνησε να δουλεύει μέσω τηλεργασίας, ενώ πριν από την κρίση εκείνοι που δούλευαν μέσω τηλεργασίας καθημερινά ή μερικές φορές την εβδομάδα ήταν 8,9%. Μάλιστα, τα ποσοστά τηλεργασίας εμφανίζονται αυξημένα στον τριτογενή τομέα και ειδικά στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (19,7%).

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....