Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

06:25 - 14/09/18

Λάδι στη φωτιά της διένεξης στην Κύπρο

 

Τα πιθανά τουρκικά σχέδια για μια ναυτική βάση στη βόρεια Κύπρο είναι από τα θέματα του γερμανικού τύπου.

 

 

Με τίτλο «Λάδι στη φωτιά της διένεξης» η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschauπαρατηρεί με αφορμή ενδεχόμενα τουρκικά σχέδια για τη δημιουργία επίσημης ναυτικής βάσης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου: «Συγκεκριμένες προετοιμασίες δεν έχουν παρατηρηθεί. Ούτως ή άλλως τουρκικά πολεμικά πλοία χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αμμοχώστου. Και όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος του γερμανικού πολιτικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στη Λευκωσία, Χούμπερτ Φάουστμαν ‘η Τουρκία δεν χρειάζεται ναυτική βάση στην βόρεια Κύπρο. Αν είχαν ξεκινήσει προετοιμασίες οι Ελληνοκύπριοι θα σήμαναν συναγερμό‘. Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό τα τουρκικά σχέδια ενδέχεται να αποτελούν κλιμάκωση της ενεργειακής πολιτικής ή ακόμα και αντίποινα για την χορήγηση αδείας χρήσης των κυπριακών λιμανιών σε πολεμικά πλοία της Δύσης.

 

Πιθανή θεωρείται ωστόσο και η εκδοχή μιας εισαγωγής σε ένα τελευταίο κεφάλαιο στην επίλυση του Κυπριακού. Οι πολύπλοκες διαπραγματεύσεις διακόπηκαν το 2017 λίγο πριν την επίτευξη λύσης. Και όπως εκτιμά ο γερμανός ειδικός ‘σε περίπτωση που ξεκινήσει νέος γύρος θα τεθούν στο τραπέζι τα πιο ουσιώδη ζητήματα‘. Πιθανός θεωρείται ένας νέος γύρος πριν το τέλος της χρονιάς, διότι εκπνέει η εντολή για την αποστολή του ΟΗΕ στη Μεγαλόνησο και οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις να μην ανανεωθεί. Παράλληλα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η έκθεση της απεσταλμένης του ΟΗΕ Τζέιν Λιούτ μετά από επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

 

Η ιδέα μιας πιθανής αποχώρησης των κυανοκράνων αναγκάζει τους Ελληνοκυπρίους να αντιμετωπίσουν την παρούσα κατάσταση. Η προοπτική μιας επανένωσης του νησιού, είτε ως συνομοσπονδία είτε ως ομοσπονδία δύο ανεξάρτητων κρατών θα μπορούσε να είναι μια ακόμα εξήγηση για τα τουρκικά σχέδια. ‘Το ζητούμενο για την Τουρκία θα ήταν να δημιουργήσει στο βόρειο τμήμα μια ναυτική βάση, όπως εκείνη που διαθέτουν οι Βρετανοί. Αυτό θα αποτελούσε μήνυμα για μια νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε τέλμα‘, καταλήγει ο γερμανός ειδικός.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....