| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Μέρκελ: Δύσκολος αλλά αναγκαίος εταίρος η Τουρκία

 

Τετάρτη, 27/11/2019

 

   Share

 

Η γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνει τη σημασία του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας για την ασφάλεια της Ευρώπης. Εκ νέου κριτική για την απόρριψη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

 

 

Η γερμανική βουλή συζητά από χθες το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 ύψους 362 δις ευρώ. Για έβδομη συνεχή χρονιά ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και παρόλα αυτά οι δημόσιες επενδύσεις είναι με 43 δις ευρώ οι υψηλότερες στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας, επεσήμανε το πρωί στην ομιλία της η Άνγκελα Μέρκελ. Η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας είναι «σχετικά» καλή αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, για παράδειγμα η μείωση του φόρου εταιρειών, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Επιπλέον η καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση πως το γερμανικό δημόσιο χρέος θα πέσει τον άλλο χρόνο κάτω του 60% του ΑΕΠ.

 

ΝΑΤΟ, Τουρκία και δυτικά Βαλκάνια

 

Αναφερόμενη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καλύψουν το κενό ασφάλειας που δημιουργείται στην άμεση γειτονιά της Ευρώπης, επειδή οι ΗΠΑ επιδεικνύουν όλο και λιγότερη διάθεση για συμμετοχή σε στρατιωτικές αποστολές. Ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο και των 70 χρόνων από την ίδρυσή του τόνισε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει για την ασφάλεια της Γερμανίας σήμερα «τουλάχιστον την ίδια σημασία όπως κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου». «Προς το παρόν», συνέχισε, «η Ευρώπη δεν είναι από μόνη της σε θέση να εξασφαλίσει την άμυνα της.» Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για «αποξένωση» της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ. Ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία «δύσκολο εταίρο», υποστήριξε δεδομένης της «γεωστρατηγικής της σημασίας» την αναγκαιότητα της παραμονής της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Γερμανία θέλει να αναλάβει περισσότερες υποχρεώσεις για την ασφάλεια της Ευρώπης και συνεπώς θα αυξήσει σταδιακά τα αμυντικά της έξοδα.

 

Αναφερόμενη στα δυτικά Βαλκάνια η Άνγκελα Μέρκελ άσκησε, χωρίς να τα κατονομάσει, κριτική στα κράτη-μέλη της ΕΕ που απέρριψαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι η ένταξη τους, επεσήμανε, αλλά η έναρξη των διαπραγματεύσεων που τους είχαν υποσχεθεί.

 

Έκκληση στους Σοσιαλδημοκράτες

 

Στο τέλος της ομιλίας η κ. Μέρκελ έκανε έκκληση για συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού. Δέκτης ήταν σαφώς οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι οι οποίοι στο κομματικό τους συνέδριο την άλλη εβδομάδα θα αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση ή όχι.

 

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Deutsche Welle

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....