| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Με ατζέντα μεταρρυθμίσεων η 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

 

Τρίτη, 06/04/2021

 

   Share

 

Tην προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για να σκανάρουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού θα ξεκλειδώσει τη νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος και μια δόση χρημάτων προς την Ελλάδα ύψους 644 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι υπόλοιπες τράπεζες του ευρωσυστήματος.

 

 

Όπως γράφει η Ημερησία, στις 19 Απριλίου θα πάρουν τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων οι επικεφαλής των θεσμών που θα ελέγξουν έναν προς έναν τους φακέλους με τα προαπαιτούμενα, τα οποία αφορούν βασικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί ακινήτων, τα εργασιακά, τα κρατικά φέσια, οι εκκρεμείς συντάξεις.

 

Ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς θα βρεθούν η κατάσταση στα δημοσιονομικά της χώρας και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2024 που θα υποβληθεί εντός του Απριλίου στις Βρυξέλλες.

 

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

 

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες καθώς και των περίπου 300.000 εκκρεμών συντάξεων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι οφειλές προς ιδιώτες έφτασαν τα 985 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 και, αν και ήταν μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, δεν μηδενίστηκαν, όπως είχαν δεσμευτεί οι ελληνικές αρχές. Επίσης έχει χαθεί ο αρχικός στόχος για μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων, που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

 

Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, η εκκαθάριση θα γίνει σταδιακά έως το τέλος του 2021 με την ενεργοποίηση μηχανισμού εσωτερικού ελέγχου και την ενίσχυση του προσωπικού για τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Κόκκινα δάνεια

 

Η Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την υλοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα που από τον Ιούνιο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί για τα φυσικά πρόσωπα. Οι τράπεζες προχωρούν σε αύξηση των ρυθμίσεων στα δάνεια με τη μέθοδο της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, κυρίως για στεγαστικά και επιχειρηματικά, προκειμένου να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους εν μέσω αβεβαιότητας για τη διάρκεια της πανδημίας και των νέων τιτλοποιήσεων.

 

Πτωχευτικός νόμος

 

Oσον αφορά στον νέο πτωχευτικό νόμο, παρουσιάζει σοβαρή καθυστέρηση στο ζήτημα της σύστασης του φορέα που θα αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και εν συνεχεία θα τα επαναμισθώνει για μία 12ετία. Ο φορέας δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει πριν από τον Σεπτέμβριο, καθώς υπάρχουν μια σειρά από σημαντικές εκκρεμότητες.

 

Εργασιακός νόμος

 

To εργασιακό νομοσχέδιο σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι έτοιμο. Καθώς προχωρά το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, αναμένεται να παρουσιαστεί πριν το Πάσχα ώστε να ξεκινήσει και η σχετική διαβούλευση. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ, με ταυτόχρονη εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, έτσι ώστε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι από καταχρήσεις των εργοδοτών, ιδιαίτερα αναφορικά με το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες, για την τηλεργασία η οποία τόσο έντονα έχει μπει στις ζωές μας τον τελευταίο χρόνο, αλλά και μέτρα για τις νέες μορφές απασχόλησης όπως οι λεγόμενες συνεργατικές πλατφόρμες (delivery, κλπ.).

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....