| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Μεσοπρόθεσμο: Βασικό σενάριο για πλεόνασμα 3,5% έως το 2022

 

Τετάρτη, 12/02/2020

 

   Share

 

Με ένα βασικό σενάριο, χωρίς αλλαγές στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων έως και το 2022 καλούνται οι υπηρεσίες των υπουργείων και φορέων της Γενικής Κυβέρνησης να προχωρήσουν στην αποστολή στοιχείων για την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024 με βάση εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

 

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η σύνταξη του γίνεται με βάση το βασικό σενάριο για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, χωρίς δημοσιονομικές παρεμβάσεις και νέες πολιτικές πέρα από όσες έχουν ήδη θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα. Δηλαδή δεν περιλαμβάνονται οι σχεδιαζόμενες μειώσεις φόρων (π.χ. εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ) για φέτος όπως και για τα επόμενα έτη (κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, πλήρης κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης).

 

Ωστόσο δεν αποκλείεται το νέο ΜΠΔΣ να έχει και ένα δεύτερο σενάριο ή και περισσότερα με βάση τις αλλαγές που θα υπάρξουν εφόσον αποφασιστεί η μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων γύρω στο 2% με 2,5% του ΑΕΠ από το 2021 με παράλληλη ενσωμάτωση των φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί.

 

Βασική αιτία για την ύπαρξη περισσότερων σεναρίων είναι το γεγονός ότι το ΜΠΔΣ θα πρέπει να κατατεθεί τον Απρίλιο-Μάιο, νωρίτερα από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και τη αλλαγή της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες (SMP’s και ANFA’s) ζήτημα για το οποίο η σχετική απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο.

 

Με βάση την εγκύκλιο, ο υφυπουργός Οικονομικών δίνει περιθώριο έως τις 3 Μαρτίου στις υπηρεσίες των υπουργείων και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για να στείλουν τις προβλέψεις τους για τα επόμενα έτη έως το 2024. Μάλιστα σημειώνει ότι το σενάριο βάσης θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και ακριβές και να αποτυπώνει τις καλύτερες δυνατές προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις των φορέων σε όλη της υπό εξέταση περίοδο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις προβλέψεις για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στην εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες καθώς θα πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή ανεξάρτητα αν αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. «Επίσης, θα γίνεται πρόβλεψη για το εκάστοτε ύψος των απλήρωτων υποχρεώσεων για κάθε έτος της περιόδου 2021-2024» αναφέρεται στην εγκύκλιο.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....