Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 02/11/18

Μετά από 16 χρόνια μεγάλης κόντρας με την Α. Μέρκελ ετοιμάζεται να γίνει Καγκελάριος

 

Όπως σχολίασε το Bloomberg, oι εντάσεις στην πολιτική σκηνή δεν αγγίζουν τον Φρίντριχτ Μέρζ όταν πρόκειται για τον μοναδικό αντίπαλό του, την Άνγκελα Μέρκελ.

 

 

Δεκαέξι χρόνια μετά την απομάκρυνσή του ως αρχηγός της αντιπολίτευσης από τη Μέρκελ, ο 62χρονος Μέρζ, ο οποίος από τότε έχει κερδίσει μια περιουσία ως δικηγόρος και οικονομικός διευθυντής, εξακολουθεί να κρατά μια κακία, σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνωρίζουν καλά. Ένας από αυτούς είπε ότι αναφέρεται στη γυναίκα που έχει οδηγήσει τη χώρα από το 2005 ως «η κυρία» σε ιδιωτικές συνομιλίες.

 

Τώρα, καθώς η Μέρκελ προετοιμάζεται να απομακρυνθεί ως ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης το Δεκέμβριο, ο Μέρζ ξεκινά την πολιτική επιστροφή του και μπαίνει στον αγώνα για να την διαδεχτεί ως αρχηγός του κόμματος. Ο Μερζ θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την τελευταία τριετία της Μέρκελ ως ηγέτης της Γερμανίας.

 

"Έχουν ακόμα ανοιχτούς λογαριασμούς", δήλωσε ο Ulrich Sarcinelli, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Koblenz-Landau.

 

Από την πλευρά του, ο Μερζ, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του από τότε που δήλωσε την υποψηφιότητά του, υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Μέρκελ και επαίνεσε την απόφασή της να ανοίξει τον δρόμο για την ανανέωση του κόμματος. Ανέφερε τη δήλωση της Μέρκελ τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωσή της, ότι θα αναλάβει το «ρίσκο» διαχωρισμού της ηγεσίας του CDU και της καγκελαρίου.

 

"Είμαι διατεθειμένος να συμμετάσχω σε αυτό το ρίσκο", δήλωσε ο Μερζ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Γερμανικής μονάδας της BlackRock Inc.

 

Η εμφάνιση του Μερζ στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η καριέρα της Μέρκελ εξασθενίζει, προσφέρει ένα είδος «εκδίκησης», δεδομένου ότι εκείνη τον «ποδοπάτησε» στο δρόμο της προς την κορυφή.

 

Οι δύο ήταν μεταξύ των πολιτικών επιζώντων ενός σκανδάλου διαφθοράς που κατέστρεψε ή περιθωριοποίησε μερικούς από τους ανώτερους αξιωματούχους του CDU στα τέλη της δεκαετίας του 1990 · τα θύματα περιλάμβαναν τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κοχλ και μετά τον αρχηγό του κόμματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τελικά είχε την πολιτική του επιστροφή. Όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2000, ο Μερζ έγινε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

 

Η θέση αυτή θα διαρκούσε δυόμισι χρόνια. Η Μέρκελ χρησιμοποίησε τις συνέπειες της απώλειας εκλογών του CDU το 2002 από τους Σοσιαλδημοκράτες για να διευρύνει τη βάση εξουσίας της στο κοινοβούλιο - και να τον απομακρύνει από τη δουλειά του. Ο Μερζ απογοητεύτηκε περισσότερο όταν προτάσεις όπως η ριζική απλούστευση του φορολογικού κώδικα, γνωστή ως σχέδιο "beer coaster", έπεσαν στο κενό στο κόμμα που κυριαρχούσε η Μέρκελ.

 

Μέχρι το 2009, άφησε το κοινοβούλιο. Ως ιδιώτης δικηγόρος κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης του ευρώ, προσλήφθηκε για να βοηθήσει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων του προβληματικής κρατικής τράεπζας WestLB AG.

 

Το 2016, η Merz έγινε μέλος του εποπτικού συμβουλίου της γερμανικής μονάδας της BlackRock, καθώς η εταιρεία επεκτεινόταν στην Ευρώπη.

 

Ο Merz περίμενε μια πολιτική επίθεση εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των οικονομικών στελεχών σε βάρος του μεγαλύτερου καλού. Η BlackRock "δεν είναι ακρίδα, δεν είναι ιδιωτικό κεφάλαιο", δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, αναφέροντας κάποιους όρους που αποτελούν κόκκινες γραμμές για το γερμανικό κοινό. «Είναι διαχειριστής για τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών του», είπε.

 

« Το παρελθόν του Μερζ με τη BlackRock και άλλες εταιρείες θα αποτελέσει σίγουρα πρόβλημα», δήλωσε στο Bloomberg ο Manfred Guellner, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Forsa, που εδρεύει στο Βερολίνο.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....