Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

02/11/18

Μηδενική αποταμίευση για τα ελληνικά νοικοκυριά

 

Οκτώ στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά δεν πρόκειται να βάλουν ούτε ένα ευρώ στην άκρη τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ έξι στους δέκα καταναλωτές δηλώνουν πως «μόλις τα βγάζουν πέρα».  Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 καταναλωτών.

 

 

Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την έρευνα, το 82% των ελληνικών νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ το 13% τη θεωρεί πιθανή και μόλις το 1% πολύ πιθανή.

 

Το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώνεται στο 62%, ενώ το ανησυχητικό είναι πως το 11% αυτών δηλώνει πως αντλεί από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις.

Και όσο οι αποταμιεύσεις μειώνονται τόσο αποδυναμώνονται οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ, οι τράπεζες και το σύνολο της οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η πτώση της αποταμίευσης είναι διαρκής από το 2014.

 

Οι τραπεζικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα το Νοέμβριο του 2014 ήταν στα 164 δισ. ευρώ, ποσό που μέσα στο εξάμηνο υπουργίας Βαρουφάκη υποχώρησε στα 120 δισ. ευρώ. Και το οποίο μετά από 3,5 χρόνια έχει ξεπεράσει οριακά τα 130 δισ. ευρώ.

 

Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Σε μια κανονική χώρα το 90% των επενδύσεων χρηματοδοτείται από την εσωτερική αποταμίευση. Εάν τα χρήματα των αποταμιεύσεων δεν επαρκούν για αυτό, τότε η μοναδική ελπίδα είναι οι ξένες επενδύσεις, οι οποίες όμως είναι δυσπρόσιτες και κυρίως βραχυπρόθεσμες.

 

Το γεγονός πως σήμερα στην Ελλάδα, η αποταμίευση είναι κάτω του 10%, όπως επίσης και το ποσοστό επενδύσεων, δείχνει πως η ελληνική οικονομία δεν έχει αρκετά καύσιμα για να προχωρήσει μπροστά.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....