Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 23/10/18

Μπορεί το Πεντάγωνο να κερδίσει την κούρσα εξοπλισμών Τεχνητής Νοημοσύνης;

 

Περίληψη: 

 

Οι κούρσες εξοπλισμών είναι άσχημα πράγματα, αλλά καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας, κανείς δεν εμπόδισε επιτυχώς τις τεχνολογικές εξελίξεις που κάνουν πιο θανατηφόρους τους στρατούς. Μόνο εκείνα τα έθνη που δεν μπορούν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους αποτυγχάνουν να προσαρμοστούν.

 

 

-----------------------

 

Όταν το σχήματος σαλαχιού drone απογειώθηκε και προσγειώθηκε ανάλαφρα στο κατάστρωμα του USS George HW Bush τον Ιούλιο του 2013, ορισμένοι το πανηγύρισαν [1] ως μια στιγμή στην ιστορία της αεροπορίας που κατατάσσεται μαζί με την πρώτη πτήση «αντικείμενου βαρύτερου από τον αέρα», στο Kitty Hawk, το 1902. Το αεροσκάφος X-47B πέταξε μόνο του, αποφάσισε το δικό του σχέδιο πτήσης και ολοκλήρωσε από μόνο του μια αποστολή που του δόθηκε από ανθρώπους. Η αυγή των αυτόνομων οπλικών συστημάτων φαινόταν αναμφισβήτητη. Ωστόσο, το drone δεν ήταν ουσιαστικά ανεξάρτητο, καθώς οι άνθρωποι προγραμμάτισαν όλες τις πιθανές αποφάσεις του, αφήνοντάς το να επιλέξει από ένα μενού επιλογών. Μισή δεκαετία αργότερα, οι ειδικοί κάνουν νέους ισχυρισμούς ότι το μέλλον του πολέμου πρόκειται να αλλάξει. Σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence, AI) αποτελεί τα νέα σύνορα του στρατιωτικού ανταγωνισμού, και με την Κίνα [2] και την Ρωσία να σημειώνουν πρόοδο στον τομέα, το Πεντάγωνο αρχίζει να σπεύδει, μερικοί λένε καθυστερημένα, στη νέα εποχή.

 

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

 

Με μια κίνηση που αντικατοπτρίζει την αξιοπιστία των σημερινών δυνατοτήτων εκμάθησης μηχανών, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έδωσε πρόσφατα [3] στην Booz Allen Hamilton μια σύμβαση ύψους 885 εκατομμυρίων δολαρίων για πέντε χρόνια, για να εισαγάγει την πρώτη μεγάλης κλίμακας χρήση συστημάτων AI για την ανάλυση της πλημμύρας των δεδομένων που παρέχονται από τα drones, καθώς και για την διάγνωση ασθενειών από ιατρικά δεδομένα. Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (Defense Intelligence Agency, DIA) δημιουργεί το Machine-Assisted Analysis Rapid-Repository System (MARS, σύστημα γρήγορης υποβοηθούμενης από μηχανές ανάλυσης αποθηκευμένων στοιχείων [4]), μια βάση δεδομένων από πληροφορίες για την αποτελεσματικότερη αλληλεπίδραση μεταξύ των (ανθρώπων) αναλυτών, του cloud και των αυτοματοποιημένων συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων.

 

 

Ένα MQ-9 Reaper της General Atomics στην «Black Dart», μια επίδειξη πτήσης και βολής με 55 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ή drones, στη ναυτική βάση Ventura County Sea Range, στο Point Mugu, κοντά στο Oxnard, στην Καλιφόρνια, τον Ιούλιο του 2015. PATRICK T. FALLON / REUTERS
 

--------------------------------------------------------------------

 

Τον Σεπτέμβριο, η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων για την Άμυνα (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA), η οποία βοήθησε στην έναρξη της επανάστασης της AI στην δεκαετία του 1960, ανακοίνωσε [5] μια ακόμη πιο φιλόδοξη πρωτοβουλία: Ένα πρόγραμμα ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προώθηση της επόμενης εποχής τεχνολογιών AI ή «Τρίτο κύμα» της τεχνητής νοημοσύνης. Σε αντίθεση με τα πρώτα δύο κύματα της AI, τα οποία κατέστησαν δυνατές τις πρώτες στενά καθορισμένες μηχανικά διεξαχθείσες εργασίες και αργότερα την αναγνώριση στατιστικών προτύπων βασισμένων σε μεγάλα σύνολα δεδομένων, η νέα πρωτοβουλία, την οποία η DARPA τιτλοφορεί ως AI Next, θα επικεντρωθεί στο να γίνει «δυνατό οι μηχανές να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες». Ο στόχος, σύμφωνα με την Υπηρεσία, είναι να καταστεί δυνατή η καλύτερη λήψη αποφάσεων σε «περίπλοκα, χρονικά κρίσιμα περιβάλλοντα πεδίου μάχης». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ταχύτερη αναγνώριση των απειλών, ταχύτερη και ακριβέστερη στόχευση ή δημιουργία ευέλικτων επιλογών για τους διοικητές με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο πεδίο της μάχης.

 

Παρόλο που η έννοια της τεχνητής νοημοσύνης είναι ηλικίας μισού αιώνα, βρίσκεται ακόμη σε σχετικά ανώριμη κατάσταση ανάπτυξης. Το συμβόλαιο με την Booz Allen επικεντρώνεται στο πιο αποδεδειγμένο επίπεδο, το οποίο είναι γνωστό ως «στενή AI» [6], όπου ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο έργο, συχνά αυτοματοποιώντας αυτό που έκανε προηγουμένως ο άνθρωπος (σκεφτείτε ένα φίλτρο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) . Αυτός ο τύπος AI έχει μεταμορφώσει τον τομέα της υγείας, επιτρέποντας την ταχύτερη διάγνωση ασθενειών, και τον κόσμο των παρακολουθήσεων, μέσω της αναγνώρισης προσώπου και φωνής. Το Υπουργείο Άμυνας αναζητά μέτρα εξοικονόμησης κόστους και χρόνου που θα απελευθερώσουν τον άνθρωπο για πιο περίπλοκα καθήκοντα. Ωστόσο, αυτό το επίπεδο AI εξακολουθεί να εξαρτάται από μεγάλη ανθρώπινη εισροή, η οποία είναι γνωστή ως «εποπτευόμενη μάθηση», όπου οι μηχανές χρησιμοποιούν προγραμματισμένους αλγόριθμους σχεδιασμένους για την εκτέλεση συγκεκριμένης εργασίας. Ένα παράδειγμα θα ήταν να διακρίνουμε από μια καταγραφή βίντεο έναν αναβάτη μοτοσυκλέτας που κρατά αυτόματο τυφέκιο από έναν άοπλο πολίτη.

 

Το σχέδιο της DARPA είναι πολύ πιο φιλόδοξο. Σύμφωνα με τον διευθυντή της DARPA, Steven Walker, το AI Next επιδιώκει [5] «να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανές μπορούν να αποκτήσουν δυνατότητες επικοινωνίας και συλλογιστικής παρόμοιες με τις ανθρώπινες, με την ικανότητα να αναγνωρίζουν νέες καταστάσεις και περιβάλλοντα και να προσαρμόζονται σε αυτά». Ο στόχος, όπως εξηγείται στον ιστότοπο του AI Next [7] είναι η επίτευξη των «πολύ μεγαλύτερων επιπέδων ευφυΐας» που θα χρειαστούν οι μηχανές προκειμένου να καταστεί δυνατή η δημιουργία πιο αυτόνομων οπλικών συστημάτων, υπερβαίνοντας κατά πολύ τους τύπους των ανθρώπινου χειρισμού drones που αποτέλεσαν μέρος του στρατιωτικού οπλοστασίου για χρόνια.

 

Η επόμενη γενιά της AI που η DARPA προτείνει να αναπτύξει –την «λογική των συμφραζομένων» (contextual reasoning)- αναφέρεται σε αυτό που οι επιστήμονες της AI αποκαλούν «μάθηση χωρίς επίβλεψη» (unsupervised learning), όπου οι ίδιοι οι αλγόριθμοι προσπαθούν να εντοπίσουν μοτίβα στα δεδομένα. Τα νευρωνικά δίκτυα (γνωστά και ως «βαθιά μάθηση», deep learning) μπορούν να πραγματοποιούν εργασίες ταξινόμησης και πρόβλεψης συνδέοντας χιλιάδες κόμβους επεξεργασίας που περιλαμβάνουν προγράμματα μηχανικής μάθησης και αλγόριθμους. Οι διαδικασίες που ακολουθούν δεν είναι προ-προγραμματισμένες, αλλά τους επιτρέπουν να μάθουν από την παρατήρηση˙ για παράδειγμα, συγκρίνοντας χιλιάδες εικόνες κτιρίων με ένα γνωστό παράδειγμα, τα νευρωνικά δίκτυα μπορούν να μάθουν τι είναι ένα κάστρο σε αντίθεση με μια καλύβα. Η νευροεξέλιξη (neuroevolution) πηγαίνει πέρα από τη μάθηση χωρίς επίβλεψη, για να μπορέσει η AI να αναπτύξει αποτελεσματικότερη ΑΙ, σαν το τέρας του Frankenstein να τεθεί υπεύθυνο για την δημιουργία της δικής του συντρόφου. Το άγιο δισκοπότηρο για τους προγραμματιστές της ΑΙ είναι η μετάβαση από τα συσχετιστικά αποτελέσματα, κάτι που είναι ουσιαστικά ό,τι κάνει σήμερα η AI, σε αιτιακά αποτελέσματα που στην ουσία περιλαμβάνουν την διαίσθηση και την αντιληπτική επίγνωση. Πράγματι, ο στόχος της DARPA είναι οι μηχανές που θα προέρχονται από το σχέδιο αυτό, να γίνουν αξιόπιστοι συνεργάτες του ανθρώπου.

 

Η Ουάσινγκτον μόλις τώρα αρχίζει να διερευνά τις συνέπειες της πολιτικής του επόμενου κύματος ΑΙ, που κυμαίνονται από την τεχνολογική σκοπιμότητα έως τον ανθρώπινο αντίκτυπο και μέχρι τα ηθικά ζητήματα. Λίγοι στους κύκλους των Αμερικανών πολιτικών κατέχουν οτιδήποτε πέρα από την πιο στοιχειώδη κατανόηση του τι είναι η ΑΙ ή πώς μπορεί να αναπτυχθεί αυτό το πεδίο. Εντούτοις, έχουν πλήρη κατανόηση της απειλής στην περίπτωση που αντίπαλα έθνη υπερισχύσουν των δυνατοτήτων της αμερικανικής AI. Στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών βρίσκεται η Κίνα, η οποία ακολουθείται στενά από την Ρωσία. Η Κίνα θεωρείται ήδη παγκόσμιος ηγέτης στην AI, έχει δεσμεύσει [8] πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση ενός βιομηχανικού πάρκου ΑΙ και ελπίζει να προωθήσει μια βιομηχανία AI αξίας 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λιγότερο από μια γενιά˙ η Ρωσία, καθώς θεωρείται αρκετά πιο πίσω στην κούρσα για την ΑΙ, ξεκινά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αύξηση της αυτοματοποίησης σε ολόκληρη την κοινωνία και τις ένοπλες δυνάμεις, ιδρύει ένα εθνικό κέντρο για την ανάπτυξη της ΑΙ και ξεκινά μια σειρά πολεμικών παιγνίων για την κατανόηση της δυναμικής της τεχνολογίας στο πεδίο της μάχης. Λόγω εξελίξεων όπως αυτές, πολλοί ανησυχούν [9] ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παίζουν ήδη ένα παιχνίδι στην AI για να προφθάσουν, ειδικά την Κίνα.

 

Καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ αγωνίζεται [10] για να καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ΑΙ, το Πεντάγωνο προχωρά από μόνο του. Αυτό το καλοκαίρι, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την δημιουργία του Κοινού Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης (Joint Artificial Intelligence Center, JAIC) [11], υπό την διεύθυνση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας. Με την υποστήριξη της συμβουλευτικής Επιτροπής Αμυντικής Καινοτομίας (Defense Innovation Board), υπό την προεδρία του πρώην επικεφαλής της Google, Eric Schmidt, το κέντρο θα μελετήσει τον ρόλο της AI και της μηχανικής μάθησης σε στρατιωτικά συστήματα. Συγκεκριμένα, θα συντονίσει τις εργασίες σχετικά με υψηλής προτεραιότητας πρωτοβουλίες ΑΙ, θα αυξήσει την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τον ακαδημαϊκό χώρο και θα προσπαθήσει να αναπτύξει την επόμενη γενιά των ταλέντων στην ΑΙ. Η επιτροπή θα υποστηρίξει επίσης το έργο της πειραματικής μονάδας αμυντικής καινοτομίας (Defense Innovation Unit—Experimental, DIUx) [12], που εγκαταστάθηκε κοντά στην Silicon Valley το 2015 για να συνεργαστεί με πολιτικές εταιρείες για την εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας, μη παραδοσιακών προσεγγίσεων για προγράμματα DOD, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούν διαδικασίες AI. Παραδείγματα συμπράξεων DIUx περιλαμβάνουν μια [περίπτωση] με μια εταιρεία για την αναγνώριση, την παρακολούθηση και την αυτόματη αφαίρεση εχθρικών drones από τον ουρανό, και μια άλλη για την χρήση αλγορίθμων για την πρόβλεψη μηχανικών βλαβών σε τεθωρακισμένα οχήματα μάχης του στρατού, για [να χρησιμοποιηθεί για] προληπτική συντήρηση.

 

Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ;

 

Δεδομένου του ταχύτατου ρυθμού ανάπτυξης στον τομέα αυτό, το κλειδί για την επιτυχία των ΗΠΑ στην AI μπορεί να έγκειται στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα όπως η DIUx. Ωστόσο, η αντίσταση μέσα στην Google [13] και σε άλλες τεχνολογικές εταιρείες για συνεργασία με την Ουάσινγκτον, θα μπορούσε να αφήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ψάχνει για πρόθυμους συνεργάτες. Ο CEO της Google, Sundar Pichai, για παράδειγμα, υποσχέθηκε φέτος το καλοκαίρι ότι η Google δεν θα δούλευε ποτέ σε στρατιωτικοποιημένες εφαρμογές της AI. Αυτή η δέσμευση προέκυψε ως απάντηση στην [δημόσια] αντίδραση για την συνεργασία της εταιρείας στο Project Maven της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ [14], μια πρωτοβουλία για την αυτοματοποίηση της αναγνώρισης προτύπων από τον τεράστιο όγκο των κινούμενων και ακίνητων εικόνων που συλλαμβάνονται από τα drones και τους δορυφόρους. Υπάρχει ελάχιστη αμφιβολία ότι το τελικό ενδιαφέρον του Πενταγώνου για την AI είναι να μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά, και αυτό σημαίνει πιο καταστροφικά. Αν και η αντι-κουλτούρα που έκανε να αναδυθούν οι τεχνολογικοί ηγέτες της Silicon Valley μπορεί να έχει μετριαστεί σε ιδιοτέλεια της μέσης ηλικίας, η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό ίσως να παραμείνει ένα βήμα πάρα πολύ μακριά.

 

Μια τέτοια αποχή θα μπορούσε να γίνει μια καταστροφική αδυναμία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Silicon Valley γνωρίζει πάνω απ’ όλα ότι η τεχνολογία δεν κοιμάται ποτέ, και η σημερινή έλλειψη επενδύσεων αιχμής στην AI για την αμυντική βιομηχανία θα μπορούσε να αφήσει την Ουάσινγκτον σε μειονεκτική θέση στην κούρσα εξοπλισμών της επόμενης γενιάς. Για να αποφευχθεί η υστέρηση, η πρώτη προτεραιότητα για το Πεντάγωνο είναι να βρεθούν ή να χρηματοδοτηθούν νεοσύστατες εταιρείες (startups) που να είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τον στρατό και να κάνουν έρευνα αιχμής.

 

Η Κίνα μπορεί να έχει πρόσβαση στα τεράστια ποσά δεδομένων που απαιτούνται για να βελτιώσει τους αλγόριθμους για ταχύτερη στόχευση, αναγνώριση προτύπων, και λήψη αποφάσεων, αλλά συνεχίζει να υστερεί [15] στις βασικές τεχνολογίες που τροφοδοτούν την AI, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης υλικού (hardware). Αυτό σημαίνει ότι για την ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας στην κούρσα εξοπλισμών της AI, μια περίοδο κατά την οποία μπορεί να ενσωματώσει αποφασιστικά την AI σε αναδυόμενα συστήματα όπλων. Έτσι, η δεύτερη προτεραιότητα για το Πεντάγωνο θα πρέπει να είναι να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την ενσωμάτωση αποδεδειγμένων τεχνολογιών AI, όπως η αναγνώριση προτύπων, στις επιχειρησιακές δυνατότητες. Μια τρίτη προτεραιότητα, όπως προτείνει η DARPA, είναι η χρηματοδότηση της βασικής έρευνας για την τρίτη γενιά της AI, έτσι ώστε να τοποθετηθεί ο στρατός για ένα ΑΙ-κεντρικό μέλλον σε ορισμένους τομείς μέσα σε 20 ή 30 χρόνια.

 

Εάν δεν γίνουν αυτά τα βήματα, το πλεονέκτημα της Ουάσιγκτον θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου και ίσως πιο γρήγορα από ό, τι οι περισσότεροι προβλέπουν. Καθώς οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν ευρύτερα στην περιοχή της Ινδίας-Ειρηνικού και πέραν αυτής, η μελλοντική τους ικανότητα στην AI μπορεί να τις καταστήσει ακόμη πιο τρομερή δύναμη από ό, τι είναι ήδη χάρη στις δεκαετίες του συμβατικού εκσυγχρονισμού τους. Ένας κινεζικός στρατός κυριαρχούμενος από την ΑΙ θα αλλάξει με την σειρά του τους υπολογισμούς των μεγάλων και μικρών εθνών, ενδεχομένως να τους οδηγήσει να υιοθετήσουν διευθετήσεις, ώστε να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις με το Πεκίνο.

 

Οι κούρσες εξοπλισμών είναι άσχημα πράγματα, αλλά καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας, κανείς δεν εμπόδισε επιτυχώς τις τεχνολογικές εξελίξεις που κάνουν πιο θανατηφόρους τους στρατούς. Μόνο εκείνα τα έθνη που δεν μπορούν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους αποτυγχάνουν να προσαρμοστούν. Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι τώρα, και σε έναν κόσμο όλο και πιο θεληματικών αυταρχικών δυνάμεων, ο στρατός των ΗΠΑ θα πρέπει να αγκαλιάσει και να ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες στο οπλοστάσιό του όσο το δυνατόν συντομότερα.

 

Ο MICHAEL AUSLIN είναι υπότροφος Williams-Griffis για την Σύγχρονη Ασία στο Ινστιτούτο Hoover στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο The End of the Asian Century.

 

Foreign Affairs

 

http://www.foreignaffairs.gr/articles/72017/michael-auslin/mporei-to-pentagono-na-kerdisei-tin-koyrsa-eksoplismon-texnitis?page=show

 

https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2018-10-19/can-pentagon-win-ai-arms-race

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....