| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Μπορεί το καλοκαίρι να «σκοτώσει» τον κορωνοϊό;

 

Τετάρτη, 00:01 - 19/02/2020

 

   Share

 

της Erika Fry

 

Με τις κυβερνήσεις να ανακοινώνουν μαζικές καραντίνες και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να σταματήσει ή να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, πολλοί παρατηρητές αποθέτουν την ελπίδα τους στην εξής ιδέα: ότι όπως και η γρίπη, έτσι και ο ιός nCoV-2019 θα υποχωρήσει όταν ζεστάνει ο καιρός.

 

 

Μεταξύ των ανθρώπων που συμμερίζονται αυτή την άποψη είναι ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi, και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Trump. Σε «τιτίβισμά» του, ο Donald Trump εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες του Xi θα αποδώσουν καρπούς, ιδιαίτερα καθώς ο καιρός θα αρχίσει να καλυτερεύει και ο ιός θα γίνεται πιο αδύναμος.

Μπορούμε να βασιστούμε άραγε σε αυτό; Μήπως το μόνο που χρειάζεται είναι να περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο;

 

«Όλο αυτό δεν είναι παρά μία εικασία, διότι αναφερόμαστε σε έναν νέο ιό και δεν έχουμε ιδέα περί τίνος πρόκειται» λέει ο Peter Hotez, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Τροπικής Ιατρικής στο Κολλέγιο Baylor στο Χιούστον. «Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια εικασία που βασίζεται σε στοιχεία γνώσης».

 

Ο νέος ιός που έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν της Κίνας είναι ένας κορωνοϊός – ανήκει δηλαδή σε μια μεγάλη οικογένεια ιών που εντοπίζονται σε ζώα και σε ανθρώπους. Αν και κάποιοι κορωνοϊοί βρίσκονται ήδη στον πληθυσμό και προκαλούν ήπιες αναπνευστικές παθήσεις όπως το κοινό κρύωμα, αυτός ο ιός – όπως ο SARS το 2002 και ο MERS το 2012 – μόλις πρόσφατα έπληξε ανθρώπους και άρα θεωρείται ένας νέος κορωνοϊός.

 

«Οι κορωνοϊοί έχουν εποχικότητα» λέει ο Amesh Adalja, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες ευνοούν τη μετάδοση ιών και ότι ο ψυχρός καιρός, η υγρασία και όλα αυτά επηρεάζουν την πορεία του ιού. Υπάρχουν λόγοι που μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι αυτός ο ιός θα έχει την ίδια εποχικότητα».

 

Ο Adalja υπενθυμίζει στους παρατηρητές της επιδημίας ότι ο κόσμος έχει δύο ημισφαίρια με αντίστροφες εποχές. Η πόλη Γουχάν στην Κίνα – που θεωρείται το επίκεντρο του ξεσπάσματος της επιδημίας – έχει θερμοκρασίες 5-10 βαθμούς Κελσίου αυτή την περίοδο. Η θερμοκρασία εκεί συνήθως αρχίζει να ανεβαίνει τον Μάρτιο. Οι τροπικές χώρες, απ’ την άλλη πλευρά, τείνουν να μην χαρακτηρίζονται από τόσο έντονη εποχικότητα.

 

Ο Adalja λέει ότι θα απαιτηθούν χρόνια για να μελετηθεί επακριβώς πώς επηρεάζει η εποχικότητα την εξάπλωση του ιού. Για την ώρα, όπως επισημαίνει, επειδή ο συγκεκριμένος κορωνοϊός μόλις τώρα αναδύεται, «ο πληθυσμός δεν έχει τόση ανοσία σε αυτόν, και άρα όπου εμφανίζεται ο ιός βρίσκει εύκολα θύματα».

 

Με άλλα λόγια, είναι ακόμα πρώιμο να βασιστούμε στην έλευση του καλοκαιριού για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

 

ΠΗΓΗ: fortune.com

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....