Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

10/10/18

Μoody’s: Ελεγχόμενος κίνδυνος ατυχήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

 

Την ώρα που ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 45% από τις αρχές του χρόνου και εν μέσου διεθνούς αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές, προβληματισμό προκαλούν τα όσα αναφέρει ο οίκος Moody’s σε έκθεση του για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με τους αναλυτές της Moody’s να προειδοποιούν για τον κίνδυνο (αν και ελεγχόμενος) ενός ατυχήματος.

 

 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση με τίτλο “Banks - Greece, Banking System Profile”: «Η ευαισθησία της Ελλάδας σε κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει υψηλή λόγω των κινδύνων που  συνδέονται με τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει πολύ χαμηλή ποιότητα ενεργητικού, χαμηλή κερδοφορία και ένα μεγάλο μερίδιο κατώτερης ποιότητας κεφαλαίου με τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων». Βέβαια όπως τονίζουνε οι αναλυτές της Moody’s, o εγχώριος πολιτικός κίνδυνος είναι εξαιρετικά ελεγχόμενες, δεδομένης της μικρής πλειοψηφίας που έχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και όπως σχολιάζουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου, της ανάγκης υιοθέτησης συνετών δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια.

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρουν οι αναλυτές της Moody’s, η Ελλάδα βαθμολογείται σημαντικά υψηλότερα στους δείκτες παγκόσμιας διακυβέρνησης από ότι άλλες χώρες, με τη χώρα πάντως να λαμβάνει αρκετά χαμηλή βαθμολογία στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, στο κράτος δικαίου και στον έλεγχο της διαφθοράς, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

 

Όπως σημειώνεται, το ελληνικό τραπεζικό έχει συνολικό ενεργητικό ύψους 291δις, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από το 2012. Μεταξύ Δεκεμβρίου 2011 και Ιουλίου 2018, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 7%, αποτέλεσμα της διαδικασίας μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων δανείων.

 

Όπως σημειώνει η Moody’s, το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων των τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 19% μεταξύ του τέλους του 2012 και του Δεκεμβρίου του 2017 καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν και οι τράπεζες απέφυγαν να δώσουν δάνεια.  Μέρος της μεγάλης μείωσης του συνόλου των πιστώσεων αντανακλά επίσης τα μέτρα απομόχλευσης των τραπεζών, οι οποίες πούλησαν ξένες θυγατρικές. Και όπως σημειώνεται από τους αναλυτές του οίκου. Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει η βασική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είχαν σχεδόν 89δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ένας μεγάλος όγκος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που καταναλώνει πόρους και μειώνει τόσο την κερδοφορία όσο και τα κεφάλαια των τραπεζών.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....