Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

08/01/19

Νέα σύννεφα στο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

 

Σύμφωνα με νέα δημοσίευμα του Reuters, παράταση μίας εβδομάδας, έως τις 15 Ιανουαρίου, έλαβαν οι ενδιαφερόμενοι στον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.  Και εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα είναι η τέταρτη παράταση που δίνεται, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για την έκβαση του διαγωνισμού. 

 

 

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές με γνώση της διαδικασίας, από τους έξι υποψηφίους, τους οποίους έχει προκρίνει η ΔΕΗ, μόνο οι τρεις πιθανότατα θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για τα τρία εργοστάσια λιγνίτη και την άδεια για την κατασκευή ενός ακόμη. Άλλη πηγή τόνιζε ότι στόχος είναι τουλάχιστον τα 2/3 των 1.400 υπαλλήλων που απασχολούνται στις μονάδες να θελήσουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ή να μετακινηθούν σε θυγατρικές του ομίλου. 

 

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων αποτελεί υποχρέωση της Αθήνας στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος, μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας στην συγκεκριμένη αγορά. Τη διαδικασία του διαγωνισμού επιβλέπει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

 

Να σημειωθεί δε ότι οι μονάδες είναι ζημιογόνες, ενώ οι τιμές των ρύπων βρίσκονται στα ύψη. Όπως έχει γράψει η «Ν», η συμμετοχή της ΔΕΗ σε ενδεχόμενες ζημίες για τις προς παραχώρηση λιγνιτικές μονάδες στη Μελίτη Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη, έχει ζητηθεί από ορισμένους από τους υποψήφιους επενδυτές, για τον μετριασμό του οικονομικού ρίσκου. Το αίτημα έγινε δεκτό όπως φαίνεται από την επιχείρηση, μόνον όμως για την πρώτη διετία λειτουργίας των μονάδων, διάστημα που θεωρείται εύλογο ώστε οι νέοι ιδιοκτήτες των μονάδων να βρουν τον «βηματισμό» τους. 

 

Οι έξι μνηστήρες είναι: Κοινοπραξία των Beijing Guohua Power και Damco Energy, ΓΕΚ Τερνα, ElvaHalcor, Energy a Prumyslovy Holding, Indoverse Coal Investments και Μυτιληναίος. 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....