| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Νέες εκδόσεις ομολόγων για την εξόφληση του ΔΝΤ

 

Τετάρτη, 05/02/2020

 

   Share

 

Πολύ καλή, αλλά όχι αρκετή για να προχωρήσει άμεσα το ελληνικό Δημόσιο στην προεξόφληση ενός νέου τμήματος του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήταν η έκδοση του 15ετούς ομολόγου την περασμένη εβδομάδα.

 

 

Όπως γράφει η Ειρήνη Χρυσολορά της Καθημερινής και αυτό γιατί το επιτόκιο 1,91% της έκδοσης είναι υψηλότερο από το –κυμαινόμενο– επιτόκιο του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ, που διαμορφώνεται κοντά στο 1,8%. Επομένως, δεδομένου ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει θέσει ως όρο, προκειμένου να εγκρίνει την πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ, να γίνεται αυτή με άντληση κεφαλαίων από την αγορά με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό του εξοφλούμενου δανείου, δεν ήρθε ακόμη η ώρα για την επόμενη προεξόφληση του Ταμείου.

 

Ο σχεδιασμός προβλέπει, ούτως ή άλλως, ότι αυτή θα γίνει κάποια στιγμή αργότερα μέσα στο έτος και θα αφορά τα δάνεια που λήγουν το 2021, συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Την προηγούμενη φορά, τον Νοέμβριο του 2019, προεξοφλήθηκε ποσό 2,7 δισ. ευρώ, αφήνοντας υπόλοιπο δανείου 5,5 δισ. ευρώ. Η τελευταία δόση του δανείου του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 2024. Αν εξοφληθούν και οι λήξεις του 2021 θα απομένουν συνολικά 3,5 δισ. ευρώ χρέος, που λήγει το 2022, 2023 και 2024. Ενα ποσό που φυσικά είναι διαχειρίσιμο, αλλά προς το παρόν δεν συζητείται να εξοφληθεί, κυρίως για λόγους πολιτικούς, για να διατηρήσει το ΔΝΤ μια παρουσία στα πράγματα της χώρας, όπως εξακολουθούν να επιθυμούν ορισμένοι από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

 

Οι επόμενες εκδόσεις ομολόγων, στις οποίες θα προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο, αναμένεται ότι θα επιτρέψουν να υποχωρήσει το μέσο κόστος δανεισμού χαμηλότερα από αυτό του ΔΝΤ, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επόμενη προεξόφληση σύμφωνα με τους κανόνες του ΕSM.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ισχυρή υποψηφιότητα βάζουν οι τίτλοι 10ετούς διάρκειας, αλλά και 7ετούς και 3ετούς, καθώς σε αυτές τις διάρκειες υπάρχει κενό που θα ήθελε να καλύψει ο ΟΔΔΗΧ για να φτιάξει την καμπύλη των αποδόσεων. Αυτή τη στιγμή η απόδοση για το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,16%. Επίσης, πιθανή θεωρείται μια επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, του οποίου η απόδοση βρίσκεται στο 1,58%.

 

Το εκδοτικό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο προβλέπει εκδόσεις 4-8 δισ. και όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί στο ανώτατο όριο, αν όχι και λίγο υψηλότερα.

 

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει διατήρηση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, που ανέρχονται σε 32 δισ. ευρώ και διασφαλίζουν έως ένα βαθμό το χαμηλό κόστος δανεισμού από τις αγορές, αφού λειτουργούν ως ασφαλιστική δικλίδα. Στο οικονομικό επιτελείο αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μέρος από το ποσό αυτό ως πρόσθετη εγγύηση για να χαρακτηρισθούν μηδενικού ρίσκου οι τίτλοι που θα εκδώσουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής».

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....