| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Ο Ερντογάν συνεχίζει να στοιχίζει ακριβά στην τουρκική οικονομία

 

Δευτέρα, 00:01 - 24/02/2020

 

   Share

 

Οι τουρκικές κρατικές τράπεζες για μια ακόμα μέρα πλημμύρισαν την αγορά με δολάρια για να ανακόψουν τη σταθερή κατρακύλα της τουρκικής λίρας -κατ’ εντολήν του καθεστώτος.

 

 

Πούλησαν περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια μόνο την Πέμπτη για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της ισοτιμίας, σύμφωνα με δύο traders που είχαν γνώση και μίλησαν στο Bloomberg.

 

Οι συναλλαγές συνέβαλαν στη συγκράτηση ζημιών στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο ωστόσο υποχώρησε κατά 0,4% στο χαμηλό εννιαμήνου των 6,1079 λιρών ανά δολάριο.

 

Τα ομόλογα αναφοράς υποχώρησαν με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται κατά πάνω από 12%. Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηριου της Κωνσταντινούπολης Borsa Istanbul 100 υποχώρησε.

 

Οι νέες αναταραχές στη λίρα ήρθαν την ώρα που ο Ερντογάν ζήτησε άδεια από τις Η.Π.Α. να αναπτύξουν δυο συστοιχίες πυραυλικής άμυνας Patriot στα νότια σύνορά της με τη Συρία για να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις δυνάμεων από τη γειτονική χώρα.

 

Τα ρίσκα πολλαπλασιάζονται για την Τουρκία και επιδεινώνουν την κακή συμπεριφορά των τουρκικών μετοχών και ομολόγων – που έχουν ούτως ή άλλως «απέναντι» ένα ισχυρό δολάριο και έναν κύκλο χαλάρωσης επιτοκίων που έχει ωθήσει τα πραγματικά επιτόκια κάτω από το μηδέν και οδηγούν και πάλι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε έλλειμμα.

 

Τα κόλπα του Ερντογάν

 

Για να βοηθήσουν στην στήριξη της τουρκικής λίρας, οι κρατικές τράπεζες παρεμβαίνουν στην αγορά συναλλάγματος πουλώντας δολάρια.

 

Οι αρχές έχουν επίσης περιορίσει τις πράξεις ανταλλαγής σε συνάλλαγμα προκειμένου να δυσχεράσουν τους ξένους επενδυτές να στοιχηματίζουν ενάντια στη λίρα.

 

«Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι παρά το ότι οι κρατικές τράπεζες ρίχνουν στην αγορά δολάρια κάθε μέρα, η λίρα συνεχίζει να υποχωρεί», είπε ο Τίμοθυ Ας υπέυθυνος στρατηγικής της Bluebay Asset Management στο Λονδίνο.

 

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....