Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

08/03/19

Ο Νορβηγικό fund & Η ανησυχία για τις πετρελαϊκές εταιρείες – μετοχές …

 

Σε συνέχεια των όσων είχε ανακοινώσει από το 2017, ανάβει φωτιές στον πετρελαϊκό κλάδο η απόφαση της Νορβηγίας να μηδενίσει την έκθεση του κρατικού επενδυτικού ταμείου της σε μετοχές πετρελαιοβιομηχανικών και επιχειρήσεων φυσικού αερίου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης του υπουργείου Οικονομικών της χώρας οι μετοχές των ευρωπαϊκών πετρελαιοβιομηχανιών καταγράφουν σημαντική πτώση. 

 

 

Σημειώνεται πως οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου κάλυπταν το 5,9% των συνολικών επενδύσεων του νορβηγικού ταμείου σε μετοχές στα τέλη του 2018, με την αξία τους να υπολογίζεται σε 37δις δολάρια. Το νορβηγικό ταμείο με συνολικό υπό διαχείριση ενεργητικό ύψους 1 τρισ. δολαρίων είναι μεγάλος επενδυτής στις ευρωπαϊκές πετρελαϊκές. Είναι χαρακτηριστικό πως διαθέτει μερίδιο 2,45% στην αγγλο- ολλανδική Shell, περίπου 2,3% στην βρετανική BP, ποσοστό 2,02% στη γαλλική Total. Διαθέτει επίσης μερίδιο 0,99% και 0,94% αντίστοιχα στις αμερικανικές Chevron και Exxon Mobil. 

 

Οι μετοχές των BP και Shell υποχωρούν 1,9% και 2,2% αντίστοιχα στον απόηχο της απόφασης, ενώ ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,6%. 

 

Σημειώνεται ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο καλύπτουν το 50% των εξαγωγών της Νορβηγίας και το 20% των δημοσίων εσόδων της. Η χώρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει- τουλάχιστον όχι σύντομα- τα ορυκτά καύσιμα. Αλλά ακόμη και το μικρό αυτό «αντίο» στις πετρελαϊκές μετοχές θα μπορούσε να επηρεάσει αισθητά την ενεργειακή αγορά. 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....