| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Ο εφιάλτης του «κινεζικού ιού» & Τα 5 γραφήματα 

 

Τετάρτη, 05/02/2020

 

   Share

 

Ο SARS που ξεκίνησε από την κινεζική επαρχία Guangdong, στοίχισε τη ζωή σε 800 άτομα παγκοσμίως και το 0,5% – 1% από την ανάπτυξη της Κίνας το 2003.

 

 

Και με αυτήν την επισήμανση, το CNBC αναφέρει πως την ώρα που οι αρχές στην Κίνα κάνουν αγώνα δρόμου για να συγκρατήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, οι επενδυτές ανά τον κόσμο ετοιμάζονται για πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, που, με όλο και περισσότερες ανησυχίες πως το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία θα είναι πολύ πιο σοβαρό από το ξέσπασμα του SARS το 2003.

Το CNCB λοιπόν παρουσιάζει 5 γραφήματα που δείχνουν πώς και πόσο έχει αλλάξει η κινεζική οικονομία από την επιδημία του SARS.

Όπως αναφέρει το CNBC, από το 2003, η Κίνα έχει ανέβει από την έκτη στη δεύτερη θέση των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, πίσω από τις ΗΠΑ. Και όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό επηρεάζει σημαντικά και την παγκόσμια ανάπτυξη με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι μόνη της αντιστοιχούσε στο 39% της παγκόσμιας οικονομικής επέκτασης το 2019.

Ο Taimur Baig της τράπεζας DBS αναφέρει ότι το 2003 ο κόσμος ούτε που πρόσεξε ότι χάθηκε 1% από την κινεζική ανάπτυξη μετά τον SARS. Τώρα όμως αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της παγκόσμιας ανάπτυξης και το να σημειώσει επιβράδυνση ακόμα και 0,5% θα προκαλέσει τεκτονικές δονήσεις.

Επίσης και σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει το CNBC, με το ξέσπασμα του SARS 17 χρόνια πριν, η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού είναι πιθανό να πλήξει πρώτα τις καταναλωτικές δαπάνες. Ωστόσο, η πτώση της κατανάλωσης αυτή τη φορά μπορεί να είναι πιο σοβαρή από το 2003, αναφέρουν κάποιοι καταναλωτές πόσο μάλλον αφού οι κινεζικές αρχές απέκλεισαν μεγάλες περιοχές της Κίνας λόγω του νέου ιού.

 

Όπως σημειώνουνε οι αρθρογράφοι του CNBC, οι Κινέζοι ξοδεύουν πολλά και στο εξωτερικό. Από το 2014 είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη τουριστική δαπάνη σε ξένες χώρες, ενώ το 2003 είχε την έβδομη θέση.

Οι απαγορεύσεις ταξιδίων και οι ακυρώσεις πτήσεων μπορεί να πλήξουν τις τουριστικές δαπάνες των Κινέζων. Αυτό αποτελεί απειλή για πολλές οικονομίες, κυρίως της Ασίας.

Επίσης, στο εμπορικό μέτωπο, η αυξανόμενη ζήτηση στην Κίνα την έχει καταστήσει τη 2η μεγαλύτερη εισαγωγέα από το 2009 σε εμπορεύματα όπως πετρέλαιο, σιδηρομετάλλευμα και σόγια, αλλά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Η ζήτηση γι αυτά τα προϊόντα μπορεί να μειωθεί μαζί με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

 

Όπως αναφέρει το CNCB, το ξέσπασμα του ιού θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία μέσω των εξαγωγών της Κίνας.

Η Κίνα είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας παγκοσμίως από το 2009, ανεβαίνοντας από την τέταρτη θέση το 2003, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΕ. Χώρες όπως η Ιαπωνία και το Βιετνάμ έχουν «τεράστια εμπιστοσύνη στην κινεζική αλυσίδα εφοδιασμού», αναφέρει ο Baig της DBS, εξηγώντας ότι αυτές οι οικονομίες εισάγουν υλικά και εξαρτήματα από την Κίνα για να εξάγουν τα δικά τους προϊόντα.

«Δεν θα επιβραδύνει μόνο η Κίνα προκαλώντας αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση, αλλά θα επηρεαστούν και οι χώρες που βασίζονται στην Κίνα για ενδιάμεσες εισαγωγές».

Πηγή: CNBC

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....