| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Ο κομβικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

 

Δευτέρα, 25/11/2019

 

   Share

 

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Αλέξανδρου Κρητικού, διευθυντή ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνο, στο οποίο αναδεικνύει την κομβικής σημασίας συμβολή των εκπρόσωπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Και εξηγεί τι εννοεί:

 

 

«Ο Μητσοτάκης πρέπει να διδαχθεί από τα σφάλματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, των οποίων υπήρξε μέλος, και να στηρίξει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (…) Σε αυτό το πλαίσιο θα ήταν θετική η δραστηριοποίηση δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων για ένα θετικό επιχειρηματικό κλίμα σε τοπικό επίπεδο, για να δημιουργηθεί καλύτερο περιβάλλον στις υπάρχουσες επιχειρήσεις και σε νέες καινοτόμες (…) Αλλά τα έσοδα των φόρων από επιχειρηματική δραστηριότητα πηγαίνουν ολοκληρωτικά στο υπουργείο Οικονομικών. Παρά τις μεταρρυθμίσεις από το πρόγραμμα «Καλλικράτης» οι κοινοτικοί προϋπολογισμοί εξαρτώνται από την κεντρική κυβέρνηση, η οποία έχει ευχέρεια χειρισμών στη διανομή κονδυλίων σε πόλεις και κοινότητες. Αντί να νοιάζονται οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, κάνουν αγώνα για επιδοτήσεις από την Αθήνα».

 

Και ο Αλέξανδρος Κρητικός επισημαίνει: «Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να εγείρει αξιώσεις σε ένα μεγάλο ποσοστό εισπράξεων φόρων από οικονομική δραστηριότητα που παράγεται σε τοπικό επίπεδο. Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται περισσότερη ανεξαρτησία από την Αθήνα. Χρειάζεται ανεξαρτησία αποφάσεων σε θέματα τοπικά και παράλληλα κίνητρα για τη δημιουργία θελκτικού περιβάλλοντος για την εγκατάσταση επιχειρήσεων».

 

Τέλος, η πληροφορία από την εφημερίδα Die Welt, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανέθεσε στη γερμανική εταιρεία Veridos τον εκσυγχρονισμό των ταυτοτήτων έναντι ποσού 10,5 εκατομ. ευρώ σε άρθρο με τον τίτλο «Οι κυπριακές ταυτότητες θα γίνουν πρότυπο στην Ευρώπη». Τα επόμενα 3 με 5 χρόνια οι Κύπριοι θα έχουν στα χέρια τους νέες αυτότητες, διαβατήρια και άλλα έγγραφα, όπως επιβεβαίωσε η ίδια η εταιρεία. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι μετά το κοινό νόμισμα, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να περιορίσουν τις 80 διαφορετικές ταυτότητες που κυκλοφορούν στην ΕΕ, να τις ενοποιήσουν και να τις κάνουν άτρωτες από παραχαράκτες.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....