| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Ο κορωνοϊός & Η κινεζική οικονομία

 

Τρίτη, 00:01 - 18/02/2020

 

   Share

 

Όπως έγραψε το Bloomberg τη Δευτέρα, η επενδυτική τραπεζική έχει να κάνει με την οικοδόμηση σχέσεων και την προσωπική επαφή. Στην περίπτωση της Κίνας, ωστόσο, με τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται στη χώρα, οι τραπεζίτες που περιορίζονται στα γραφεία τους δεν μπορούν να ασκήσουν μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους, καθώς δεν μπορούν να συναντηθούν με πελάτες και να κλείσουν deals, προκειμένου να αποφύγουν τη στασιμότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

 

 

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Bloomberg, το ξέσπασμα του ιού, του οποίου ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1.700, έχει εμποδίσει να ταξιδεύουν στην Κίνα πολλά από τα στελέχη που έχουν επιφορτιστεί να κλείσουν διάφορα deals, καθιστώντας σχεδόν αδύνατες τις συναντήσεις τους με υποψήφιους πελάτες. Οι συγχωνεύσεις που έχουν ανακοινωθεί κι αφορούν κινεζικές εταιρείες μειώθηκαν φέτος σε 25,9 δισ. δολ., ποσό που είναι το χαμηλότερο από το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο μέτωπο των μετοχών, με μία μόνο αρχική δημόσια προσφορά (IPO) τις τελευταίες 30 ημέρες στο Χονγκ Κονγκ.

 

«Είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκτέλεση των συμφωνιών ως αποτέλεσμα των περιορισμών στα ταξίδια και του κλεισίματος γραφείων, γεγονότα που εξακολουθούν να εμποδίζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Ζε-Σιν Ταν, επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων στη δικηγορική εταιρεία Baker McKenzie Wong & Leow στη Σιγκαπούρη.

 

Ο κατάλογος των συμφωνιών που καθυστερούν, αυξάνεται. Η αυτοκινητοβιομηχανία Chongqing Sokon Industry Group Co. δήλωσε σε ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο της Σαγκάης ότι η επιδημία του ιού είχε «άμεσο αντίκτυπο» στη σχεδιαζόμενη εξαγορά της κοινοπραξίας της Dongfeng Motor Corp. μέσω της απόκτησης μεριδίου μετοχών αξίας 3,53 δισ. γιουάν ($553 εκατ). Η επιχείρηση- στόχος, που εδρεύει στην σκληρά χτυπημένη επαρχία Hubei, δεν ήταν σε θέση να επικαιροποιήσει τα οικονομικά της, εν μέσω της αναστολής του επιτόπιου ελέγχου και επαλήθευσης.

 

Επίσης, η First Quantum Minerals Ltd. καθυστέρησε την πώληση των δραστηριοτήτων της στη Ζάμπια, επειδή η επιδημία του ιού εμποδίζει τις προσωπικές συναντήσεις με πιθανούς Κινέζους αγοραστές, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η καναδική εταιρεία την περασμένη εβδομάδα.

 

Πλήγμα και στις αεροπορικές εταιρείες

 

Οι τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Κίνας ανέφεραν μειώσεις της διακίνησης επιβατών τον Ιανουάριο εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, ενώ οι μειώσεις πτήσεων είναι πιθανό να γίνουν περισσότερες αυτό το μήνα καθώς η επιδημία συνεχίζει να διαταράσσει τα ταξίδια εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα σχετικά στοιχεία της Air China Ltd. δείχνουν υποχώρηση κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ της China Southern Airlines Co. υποχώρησαν 4,6% και η China Eastern Airlines Corp. μειώθηκε κατά 5,4%, σύμφωνα με ανακοινώσεις που κατατέθηκαν στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ την περασμένη εβδομάδα .

 

Οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να αναστέλλουν πτήσεις από περίπου στις 23 Ιανουαρίου, όταν η κυβέρνηση άρχισε να κλείνει την περιοχή της Wuhan και άλλες κινεζικές πόλεις.

 

Πολιτικές επιπτώσεις

 

Η Κίνα δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού ανέβηκε πάνω από 70.000, καθώς η επαρχία που βρίσκεται στο επίκεντρο της εστίας ανέφερε 1.933 νέες μολύνσεις, ελαφρώς υψηλότερες από την προηγούμενη ημέρα.

 

Το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη μεγάλη, ετήσια πολιτική συνάντηση της χώρας, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκρατήσει πιθανό ξέσπασμα ενός θανατηφόρου νέου στελέχους του κορωνοϊού.

 

Η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου θα συναντηθεί στις 24 Φεβρουαρίου για να εξετάσει την καθυστέρηση της ετήσιας συνάντησης της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου που σχεδιάζεται να συγκληθεί στις 5 Μαρτίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο επίσημος ειδησεογραφικός οργανισμός Xinhua.

 

 

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....