| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Ο πραγματικός «Λύκος της Wall Street» έχει κάποιες σκέψεις σχετικά με το χρηματιστήριο και το Bitcoin

 

Παρασκευή, 00:01 - 26/03/2021

 

   Share

 

του Shawn Tully

 

Ο Jordan Belfort έβρισκε πάντα τον τρόπο να κάνει τον κόσμο γύρω του να θέλει ό,τι αυτός είχε να πουλήσει. Ο «Λύκος της Wall Street», όπως ονόμασε τον εαυτό του στο βιβλίο που εξέδωσε το 2011 και στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε, πέρασε δυο χρόνια στη φυλακή to 1999, για μια απάτη με την οποία πήρε από μικροεπενδυτές 200 εκατομμύρια δολάρια.

 

 

Όμως, ο Belfort επανήλθε ανανεωμένος μετά τη φυλακή, ως motivational ομιλητής και σύμβουλος επιχειρήσεων, και υπερηφανεύεται που μπορεί να ξεχωρίζει τις πραγματικές συμφωνίες από τις απάτες. Γι’ αυτό κι εμείς σπεύσαμε να μάθουμε τη γνώμη του για μια σειρά χρηματιστηριακών ζητημάτων.

 

Ο Belfort και οι μεσάζοντές του βρίσκονταν πίσω από σχήματα ‘pump and dump’, δηλαδή προσπάθειες τεχνητής αύξησης της τιμής μιας μετοχής και πώλησής της στους επενδυτές μόλις αυτή έφθανε στην κορυφή, προτού πέσει ακόμα και κοντά στο μηδέν. Ο ίδιος δηλώνει εντυπωσιασμένος από αυτούς που τροφοδοτούν μετοχές όπως η GameStop και η AMC στο Reddit, χωρίς όμως να εγκαταλείπουν τις μετοχές. «Συλλογικά φουσκώνουν αυτές τις μετοχές» λέει. «Αλλά δεν τις ξεφορτώνονται. Δεν πίστευα ότι ήταν δυνατόν να πείσεις τόσους πολλούς ανθρώπους να αγοράσουν μια μετοχή μαζί και στη συνέχεια να τη διατηρήσουν στην κατοχή τους ακόμα και μετά την εκτόξευση της τιμής της. Στο ‘pump and dump’, όταν οι επενδυτές ανεβάζουν την αξία, μετά πουλάνε. Αυτό δεν συμβαίνει εδώ».

 

Για τον Belfort, το σοκ που θα ωθήσει προς τα κάτω τις μετοχές του κόσμου από το Reddit είναι το επερχόμενο dilution. «Αν η μετοχή μείνει ψηλά για πολύ καιρό, η εταιρεία συνεχίζει να εκτυπώνει μετοχές» λέει. «Αν μια μετοχή διατίθεται στα 400 δολάρια και η υποκείμενη αξία της είναι 200 δολάρια, τότε η εταιρεία έχει την ευθύνη να πουλάει μετοχές και να βάζει ρευστό στα ταμεία της. Δεν μπορείς να φουσκώνεις μια μετοχή για πάντα, και συχνά αυτό που καταβαραθρώνει την τιμή της είναι η έκδοση όλων αυτών των νέων μετοχών».

 

Η μανία των ΗΠΑ με το Bitcoin, παρατηρεί ο Belfort, φταίει εν μέρει για την πεποίθηση των νέων επενδυτών ότι ένας μαζικός «πυρετός» μπορεί να κρατήσει ψηλά μια μετοχή για πάντα. «Οι άνθρωποι έχουν κακομάθει με το Bitcoin» λέει. «Το Bitcoin έχει μια σταθερή, πεπερασμένη προσφορά. Με τις μετοχές, έχεις έναν απεριόριστο αριθμό μετοχών που μπορούν να εκδοθούν». Το Bitcoin, λέει αφορά «πιο καθαρά την προσφορά και τη ζήτηση», δίχως τη στρέβλωση της εκτύπωσης περισσότερων από τα δικά σου εταιρικά νομίσματα. Το κύριο κρυπτονόμισμα δεν έχει το πρόβλημα των μετοχών, όπου οι υψηλότερες τιμές τείνουν να φέρνουν ακόμα περισσότερη προσφορά, μετατρέποντας την άνοδο σε πτώση.

 

Ο Belfort παραδέχεται ότι υπήρξε λανθασμένα απαισιόδοξος με το Bitcoin. «Όταν στα τέλη του 2017 έφτασε τα 19.000 δολάρια, βγήκα στην τηλεόραση και είπα ότι θα κράσαρε» λέει. «Είχα δίκιο τότε, αλλά παράλληλα νόμιζα ότι το Bitcoin θα εξαφανιζόταν εντελώς». Η άποψή του ήταν ότι οι εποπτικές αρχές θα απαγόρευαν τα νομίσματα.

 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στον Belfort άρεσε εξαρχής το Bitcoin για την «ελκυστική του σχεδίαση» ως ένα νόμισμα του οποίου η αξία δεν θα υποχωρούσε μέσω της έκδοσης περισσότερων νομισμάτων. Και πλέον πιστεύει ότι έχει έρθει για να μείνει, εφόσον δεν προέκυψε κάποια ρυθμιστική επίθεση εναντίον του.

 

ΠΗΓΗ: fortune.com

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....