Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 05/03/19

Ο Bill Gross, το Asberger & «The Big Short»

 

Όπως το Bloomberg σχολίασε σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τον guru της αγοράς ομολόγων (ειδικά της αγοράς ομολόγων). Αν και η λαμπρή πορεία του στις χρηματαγορές έχει εξιστορηθεί πάμπολλες φορές, ο Bill Gross φαίνεται ότι κρύβει ακόμα αρκετές εκπλήξεις για τον εαυτό του. Όπως έγραψε το Bloomberg, πρώτα – πρώτα αποκαλύπτει ότι διαγνώστηκε πως πάσχει από το σύνδρομο Asperger, μια διαταραχή που εντάσσεται στην ομπρέλα του αυτιστικού φάσματος. Όπως λέει ο ίδιος, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του χωρίς να το ξέρει και τώρα πιστεύει ότι μάλλον έτσι εξηγείται όχι μόνο γιατί υπήρξε ένας τόσο επιτυχημένος επενδυτής για τόσο μεγάλο διάστημα, αλλά και γιατί, όπως λέει, φερόταν στους ανθρώπους με τον λάθος τρόπο.

 

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Gross, ένας από τους πιο θερμούς επικριτές της στήριξης της οικονομίας μετά την κρίση, φαίνεται να στρέφεται τώρα στη σύγχρονη νομισματική θεωρία. Όπως λέει, ο αποπληθωρισμός θέτει μια τεράστια πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες, δηλώνει θαυμαστής της Ιαπωνίας που κατάφερε να δώσει νέα πνοή στην οικονομία της και θεωρεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να διπλασιάσει το έλλειμμά της. Επίσης, ο δισεκατομμυριούχος και δηλωμένος Ρεπουμπλικάνος συμφωνεί με τη γερουσιαστή των Δημοκρατικών Alexandria Ocasio-Cortez ότι οι πλούσιοι πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους – αν όχι το 70% που προτείνει η ίδια. Είναι «αναγκαίο κακό» να διορθωθούν οι αστοχίες του αμερικανικού καπιταλισμού, λέει σε 90λεπτη συνέντευξή του στο Bloomberg ο Gross, προσθέτοντας ότι αν οι ανισότητες επιμείνουν θα εκδηλωθεί επανάσταση στην κάλπη. Μιλάει μάλιστα για το ποιος μπορεί να κληρονομήσει τίτλο του βασιλιά της αγοράς ομολόγων. Στη συνέντευξη ο 74χρονος Gross, 74, μίλησε για τα πάντα, από τους κινδύνους της ύφεσης μέχρι την παρτίδα γκολφ που έπαιξε ενώ μετρούσε αντίστροφα για την επίσημη συνταξιοδότησή του.

Όπως έγραψε το Bloomberg, η Παρασκευή ήταν η τελευταία του ημέρα ως μάνατζερ χαρτοφυλακίου της  Janus Henderson Group Plc, της εταιρείας στην οποία μπήκε το 2014.

Όπως έγραψε το Bloomberg, πριν 48 χρόνια ο William Hunt Gross, όπως είναι το πλήρες όνομά του, από το Οχάιο, απόφοιτος του Duke University, βετεράνος του αμερικανικού ναυτικού ξεκίνησε ως αναλυτής επενδύσεων στην Pacific Mutual Life. Το 1974 ήταν ένας εκ των συνιδρυτών της Pacific Investment Management Co. και έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Pimco, καθώς η εταιρεία εξελισσόταν σε μια από τις μεγαλύτερες διαχειρίστριες περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, επιβλέποντας κεφάλια πάνω από 2 τρισ. δολ.

Ωστόσο, μετά από διαφωνίες με τους συνεργάτες του για θέματα στρατηγικής, διαδοχής και ελέγχου, εκδιώχθηκε στην ουσία από την Pimco το 2014.

Ο 30ετής γάμος του διαλύθηκε με τρόπο τόσο θορυβώδη που έγινε βορά για τις ταμπλόιντ όλου του κόσμου.

Ηταν υπεύθυνος για εκατοντάδες εκατομμύρια δοάρια πελατών, ωστόσο, αναφέρει ότι ήταν σε θέση να διατηρήσει τη συγκέντρωσή του η και δεν κατηγορεί τις προσωπικές του δυσκολίες για κακές επενδυτικές αποφάσεις.

«Εχω Asperger, και όσοι το έχουν μπορούν να κατηγοριοποιούν τα πράγματα σε κουτάκια», είπε αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τη διάγνωση του του έγινε. «Τα άτομα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν σε διάφορα περιβάλλοντα χωρίς να επηρεάζονται τόσο πολύ. Ναι, είχα ένα άσχημο διαζύγιο και εξακολουθώ να έχω αισθήματα για την Pimco. Αλλά τα διαχώρισα όλα αυτά. Οταν πήγαινα στη δουλειά τα άφηνα όλα πίσω μου».

Ο Gross έμαθε ότι έχει Asperger, όταν διάβασε το «Μεγάλο Σορτάρισμα» του Michael Lewis. Σε ένα κεφάλαιο, ο Lewis περιγράφει τα ασυνήθη χαρακτηριστικά ενός ήρωά του, του Michael Burry, ενός γιατρού που έγινε επενδυτής και που διαγνώστηκε με το σύνδρομο ως ενήλικας. Ο Gross αναγνώρισε στο πρόσωπο του ήρωα τον εαυτό του και πολλές από τις εμμονικές του συνήθειες. Ετσι, επισκέφθηκε ψυχίατρο και πήρε την επιβεβαίωση.

Οι πρώην συνεργάτες του στην Pimco τον έβλεπαν ως έναν άνθρωπο απομακρυσμένο, ασταθή και φαινομενικά απαθή. Όπως είναι δηλαδή τα άτομα που πάσχουν από Asperger.

To σύνδρομο περιλαμβάνει πολλές διαβαθμίσεις δυσκολίας στις κοινωνικές συναναστροφές και την επικοινωνία, αλλά και συγκέντρωσης σε στόχους και επιμονής για τάξη και καθαριότητα.

Ο Gross τώρα δηλώνει «περήφανος» για την κατάστασή του γιατί, όπως λέει «εξηγεί πολλά για μένα» και δεν πιστεύει πια ότι αυτό αποτελεί ένα αβαντάζ που είχε επαγγελματικά.

«Οι αγορές είναι πολύ διαφορετικές από τότε που ξεκίνησα, πιο γρήγορες, πιο αυτοματοποιημένες, πιο εκμηχανισμένες. Αρα αυτό που έχω δεν είναι αρνητικό, αλλά ούτε και πολύ θετικό».

Αρνητικό ή θετικό, η περιουσία του Gross ανέρχεται στο 1,4 δισ. δολ., σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Σχεδιάζει να διαχειριστεί αυτά τα χρήματα και τα 500 εκατ. δολ. του οργανισμού που έχει ιδρύσει μόνος του. Και όπως λέει θα είναι συντηρητικός, επενδύοντας σε κλειστά funds και δημοτικά ομόλογα ενώ θα συνεχίσει να κάνει κι ένα από τα αγαπημένα του trades: να πουλά options για τη μεταβλητότητα της αγοράς

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....