| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Ο Covid-19 & Ο νέος νομισματικός πόλεμος

 

Τετάρτη, 11/03/2020

 

   Share

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμα τους, η εξάπλωση του Covid-19 ήρθε ως ένα μεγάλο σοκ σε μία παγκόσμια οικονομία που ήταν ήδη πληγωμένη και διχασμένη από τις εμπορικές διαμάχες. Η απουσία ενότητας και συντονισμού έρχεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τον κίνδυνο για νέο γύρο νομισματικών πολέμων.

 

 

Όπως γράφουνε οι FT:  «Πολλά παραμένουν άγνωστα σε σχέση με τη νόσο Covid-19. Αλλά από τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα φαίνεται πως η μόνη αποτελεσματική απάντηση είναι η καραντίνα, όπως αυτή εφαρμόζεται στην Κίνα και την Ιταλία. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι ένα ισχυρό σοκ για την οικονομία» αναφέρει το άρθρο.

 

Όπως εξηγούν οι FT σε έναν ιδανικό κόσμο η κάθε κεντρική τράπεζα θα αντιμετώπιζε την πρόκληση αυτή έχοντας ένα υγιές επίπεδο πληθωρισμού και επιτόκια άνω του 5%. Εάν ο Covid-19 έπληττε την εγχώρια ζήτηση θα είχαν τη δυνατότητα να μειώσουν τα επιτόκια όσα χρειαστεί. Οι κυβερνήσεις στη συνέχεια θα συνέδραμαν με δημοσιονομικά μέτρα. Θα υπήρχαν διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος, ανάλογα με το ποια οικονομία θα δεχόταν το ισχυρότερο πλήγμα, αλλά όχι σε βαθμό παγκόσμιας ανταραχής.

 

Δυστυχώς δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα. Οι συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος του πλούσιου κόσμου είναι πολύ διαφορετικές. Στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία τα επιτόκια είναι ήδη υπό το μηδέν, ενώ και τα άλλα εργαλεία πολιτικής είναι πολύ κοντά στα όριά τους. Στις ΗΠΑ τα επιτόκια ήταν στο εύρος 1,5% -1,75% όταν ξέσπασε η νέα κρίση και έχουν ήδη μειωθεί κατά 50 μονάδες βάσης. Χώρες όπως το Μεξικό με επιτόκια στο 7% ή η Ρωσία με επιτόκια 6% έχουν σαφώς περισσότερα περιθώρια ελιγμών.

 

«Αυτή η ασυμμετρία είναι η συνταγή για αυτό που ο Βραζιλιάνος πρώην υπουργός Οικονομικών Γκουίντο Μαντέγκα έχει αποκαλέσει νομισματικοί πόλεμοι» επισημαίνεται στο άρθρο. Όπως εξηγεί ο συντάκτης εάν η Fed μειώσει τα επιτόκια όταν η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν, το δολάριο θα υποτιμηθεί έναντι του ευρώ και του γιεν. Εάν δε η Fed κατεβάσει τα επιτόκια στο μηδέν, η βουτιά του δολαρίου έναντι των δύο αυτών νομισμάτων θα είναι μεγάλη. 

 

Ωστόσο την ίδια ώρα το αμερικανικό νόμισμα θα ενισχύεται απέναντι στο ρωσικό ρούβλι, το μεξικανικό πέσο, την ρουπία της Ινδίας και άλλες οικονομίες που επηρεάζονται όχι μόνο από τον Covid-19, αλλά και από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ρίξει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά. Ο «πόλεμος» θα έχει αρχίσει. 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....