| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

ΟΗΕ: Απώλειες έως και 2 τρισ. δολάρια λόγω κορωνοϊού βλέπουν οι οικονομολόγοι

 

Τρίτη, 10/03/2020

 

   Share

 

Δυσοίωνη η πρόβλεψη των οικονομολόγων του ΟΗΕ, οι οποίοι κάνουν λόγο ακόμα και για απώλειες ύψους έως και δύο τρισ. δολαρίων φέτος λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

 

 

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, η επιτροπή βεβαίωσε ότι η επιδημία του Covid-19, που αναστατώνει την οικονομική ζωή και την καθημερινότητα πολλών χωρών, θα προκαλέσει ύφεση σε ορισμένες χώρες και επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μικρότερη του 2,5%, που γενικά θεωρείται το όριο της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία.

 

«Αναμένουμε μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας χαμηλότερη του 2% φέτος», που σημαίνει διαφυγόντα κέρδη ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Παγκοσμιοποίησης και Στρατηγικών Ανάπτυξης της UNCTAD Ρίτσαρντ Κοζούλ-Ράιτ σε συνέντευξη Τύπου.

 

«Το πραγματικό ερώτημα είναι αν αυτή η πρόβλεψη αποδειχθεί κάπως αισιόδοξη», είπε προσθέτοντας ότι το δραματικό σενάριο προβλέπει διαφυγόντα κέρδη έως δύο τρισεκατομμύρια δολάρια.

 

Στο σενάριο αυτό μάλιστα, οι πλέον πληγείσες οικονομίες θα είναι οι εξαγωγικές χώρες πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών καθώς και αυτές που έχουν στενούς εμπορικούς δεσμούς με τις οικονομίες που επλήγησαν αρχικά, σύμφωνα τους οικονομολόγους του ΟΗΕ.

 

Η διάρκεια και το εύρος της κρίσης θα εξαρτηθεί από την εξάπλωση του ιού, τον χρόνο που θα χρειαστεί για να βρεθεί εμβόλιο, τη νευρικότητα του πληθυσμού και τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της επιδημίας στην οικονομία και την υγεία, σύμφωνα με τη μελέτη.

 

Εκτιμώντας ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να επιλύσουν μόνες τους αυτή την κρίση, η UNCTAD ζητεί διεθνή συντονισμένη απάντηση από την G20, την Ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, με «επιθετικές δημοσιονομικές δαπάνες» και «σημαντικές δημόσιες επενδύσεις» για να αντισταθμιστεί η πτώση της κατανάλωσης και των επενδύσεων των επιχειρήσεων.

 

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να ξοδέψουν για να αποτρέψουν ένα σενάριο αποκάλυψης, στο οποίο η παγκόσμια οικονομία δεν θα αναπτυχθεί παρά 0,5% φέτος», έχοντας δηλαδή διαφυγόντα κέρδη 2 τρισ. δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κοζούλ-Ράιτ.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....