Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 31/01/19

ΟΙ ΗΠΑ, η Κίνα, ο εμπορικός πόλεμος και τα πιθανά σενάρια …

 

Ξεκινούν εκ νέου οι συνομιλίες στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με σκοπό την επίλυση της εμπορικής διαμάχης. Καθώς ο προηγούμενος γύρος συζητήσεων τελείωσε με αισιόδοξες ανακοινώσεις και περίπου τέσσερις εβδομάδες πριν λήξει η προθεσμία των 90 ημερών που επέβαλε η Αμερική για μια συμφωνία, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο τι μπορούν να φέρουν οι επόμενες δύο ημέρες.

 

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He θα συναντηθεί με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών Robert Lighthizer στην Ουάσινγκτον για δύο ημέρες συνομιλιών που αρχίζουν σήμερα, Τετάρτη. Ο πρόεδρος Donald Trump και ο Xi Jinping της Κίνας έδωσαν στους αξιωματούχους τους διορία μέχρι την 1η Μαρτίου για την εξεύρεση συμφωνίας για «διαρθρωτικές αλλαγές» στο οικονομικό μοντέλο της Κίνας. Εάν αποτύχουν, ο Trump έχει υποσχεθεί να αυξήσει ττους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισ. δολαρίων σε 25%, από 10%.

 

Το βασικό ζήτημα στις συνομιλίες θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί οποιαδήποτε συμφωνία, λέει ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin, ενώ ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross αναφέρει ότι τα ζητήματα του εμπορίου και της Huawei είναι ξεχωριστές υποθέσεις.

 

Ο κ. Ross αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να τερματίσουν τον εμπορικό τους πόλεμο, αλλά το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το εάν το Πεκίνο θα εμβαθύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και θα ανοίξει περαιτέρω τις αγορές του. Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει αναφέρει ότι θα χορηγήσει νέες τραπεζικές άδειες σε ξένες τράπεζες εντός των επόμενων έξι μηνών, ενώ σε μια κίνηση καλής θέλησεις δήλωσε ότι σκέφτεται να αγοράσει 7 εκατομμύρια τόνους σιταριού από τις ΗΠΑ.

 

Ακόμη και αν ο Lighthizer και ο Liu καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ίσως χρειαστεί χρόνος για να ενημερωθούν οι δύο πρόεδροι, ενώ στη συνέχεια ο Trump και ο Xi θα αποφασίσουν εάν είναι ικανοποιημένοι. Δεν αναμένεται λεπτομερείς εξήγηση είτε από τον Liu είτε από τον Lighthizer, ο οποίος σπάνια μιλάει στους δημοσιογράφους που παρακολουθούν τις συνομιλίες.

 

Το βασικό σενάριο

 

Οι γενικές γραμμές της συμφωνίας είναι σαφείς σε αυτό το σημείο. Οι Κινέζοι θα συμφωνήσουν πιθανώς να αγοράσουν περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, το Πεκίνο μπορεί να υποσχεθεί να σταματήσει να κλέβει την πνευματική ιδιοκτησία και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να αναπτύξουν ένα λειτουργικό σύστημα επιβολής για να κρατήσουν μια ενδεχόμενη συμφωνία.

 

Αν οι αξιωματούχοι δηλώσουν ότι σχεδιάζουν να διεξαγάγουν και άλλο γύρο συνομιλιών, αυτό θα ήταν ένδειξη ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πριν από την 1η Μαρτίου, ακόμη και αν δεν είναι διατεθειμένοι να εκθέσουν ολόκληρο το πακέτο. Ένα άλλο πιθανό αποτέλεσμα, εάν οι πλευρές συμφωνήσουν να συναντηθούν ξανά, θα ήταν η επέκταση της εκεχειρίας στην επιβολή δασμών.

 

Το καλύτερο σενάριο

 

Στο καλύτερο πιθανό σενάριο, οι Κινέζοι έρχονται στο τραπέζι με μια προσφορά για οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι πιο φιλόδοξη από το αναμενόμενο. Αυτό θα πείσει τον Lighthizer ότι οι Κινέζοι είναι σοβαροί για το άνοιγμα του κρατικού μοντέλου τους. Αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για τον Trump ή τον Λευκό Οίκο να χαιρετήσει μια συμφωνία κατ 'αρχήν. Οι αγορές θα ενισχύονταν, αφήνοντας πίσω τους μήνες ανησυχίας για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

 

Το χειρότερο σενάριο

 

Εάν δεν υπάρχει καμία δήλωση οποιουδήποτε είδους κατά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, προσέξτε. Ένα οργισμένο tweet από τον Trump δεν θα αργήσει, εκφράζοντας την απογοήτευση με την έλλειψη προόδου.

 

Ο Τραμπ έχει εγκαταλείψει τις συνομιλίες στο παρελθόν. Τον Μάιο, οι δύο χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία η Κίνα συμφώνησε να αυξήσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και ενέργειας και αναγνώρισε τη σημασία της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Μέσα σε λίγες μέρες, ο πρόεδρος απέρριψε το πλαίσιο και έστειλε τους διαπραγματευτές του πίσω στο συμβούλιο σχεδιασμού.
 

Μια παρόμοια αντίδραση από τον Trump θα μπορούσε να βάλει τις συνομιλίες στον πάγο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς τα γεράκια στη διοίκησή του - συμπεριλαμβανομένου του Lighthizer, του συμβούλου του Λευκού Οίκου Peter Navarro και του υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross – θα αντιδράσουν στις προσφορές της Κίνας.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....