| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Οι πέντε κανόνες για να πάρει μπρος ο τουρισμός

 

Δευτέρα, 11/05/2020

 

   Share

 

Τα 8 δισ. ευρώ είναι το «ταβάνι» για τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού τη φετινή χρονιά, περίπου 10 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2020.

 

 

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική. την επισήμανση αυτή έκανε ο υπουργός, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, δίνοντας το στίγμα των στόχων για τη φετινή περίοδο. Ουσιαστικά η χώρα μας καταβάλλει προσπάθειες να «κερδίσει» τουριστικά τον Αύγουστο, τον καλύτερο μήνα για την ελληνική τουριστική βιομηχανία.

 

Την ίδια στιγμή σε απόλυτη προτεραιότητα είναι και η προετοιμασία για το 2021, ώστε ο ελληνικός τουρισμός να έχει αντέξει το πλήγμα από το «τσουνάμι» που χτύπησε την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Μέτρα στήριξης
 

Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του στη «Ν» ο υπουργός, η Ελλάδα ζητά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπάρξει ένα ειδικό πακέτο που θα στηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις τόσο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις όσο και σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια κίνησης.

 

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως, γίνεται «σκληρό παζάρι» αυτή την περίοδο προκειμένου τα μέτρα που θα υιοθετηθούν να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή διεισδυτικότητα στην αγορά. Σύμφωνα με τον υπουργό, σκοπός της πολιτείας είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που θα ενεργοποιηθούν, όπως και όσες εκ των πραγμάτων παραμείνουν κλειστές, αλλά αποφασίσουν να επενδύσουν σε αναβάθμιση εγκαταστάσεων.

 

Στην ερώτηση της «Ν» τι θα γίνει με όσες μονάδες προχώρησαν σε αναβάθμιση την περασμένη χρονιά, και φέτος, λόγω της πανδημίας, δεν καταφέρουν να λειτουργήσουν, ο κ. Θεοχάρης απάντησε ότι είναι μια συνθήκη την οποία θα εξετάσει, αλλά προσέθεσε ότι πρωταρχικός στόχος είναι να επαναλειτουργήσει η αγορά. Όσον αφορά πότε περιμένουμε νεότερα από τις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι την επόμενη Τετάρτη 13 Μαΐου αναμένουμε ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Το παρασκήνιο

 

Σήμερα, όπως και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2010, στην Ε.Ε. υπάρχουν δύο «ομάδες» κρατών-μελών. Αυτές του Νότουπου θέλουν να στηριχθεί ο τουρισμός όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ το δεύτερο «μπλοκ» θέτει δύσκολους όρους. Για παράδειγμα, όπως υπογράμμισε στη «Ν» στέλεχος της ξενοδοχίας, υπάρχει αυτήν τη στιγμή οδηγία, η οποία δεν έχει γίνει ακόμα νόμος στη χώρα μας, και η οποία προβλέπει τη δανειοδότηση μιας τουριστικής επιχείρησης με το 25% του τζίρου της και με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η προοπτική αυτή θεωρητικά φαντάζει εξαιρετική, αλλά στην πράξη πολύ λίγες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ωφεληθούν, εξαιτίας των όρων που θέτει η ευρωπαϊκή οδηγία. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στη «Ν», αφήνει «εκτός νυμφώνος» όχι μόνο όσες επιχειρήσεις είναι NPL, αλλά και όσες είναι NPE, δηλαδή ενδέχεται να έχουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων τους.

 

Την ίδια στιγμή, σημειώνουν ξενοδοχειακές πηγές, τα ξενοδοχεία φέτος δεν έχουν έσοδα, ενώ και οι διαπραγματεύσεις με τους tour operator είναι πολύ σκληρές αφού ζητούν να δουλεύουν χωρίς προκαταβολή, τόσο για τη φετινή σεζόν όσο και για το 2021, ενώ σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις για τις ζημιές που υπέστησαν επιχειρήσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook, αυτές δεν έχουν ακόμα καταβληθεί.

 

Τα πρωτόκολλα

 

Ο κ. Θεοχάρης, στη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης, έκανε αναφορά και στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας για τον τουρισμό. Τα τελικά κείμενα θα παρουσιαστούν μέσα στην εβδομάδα, αλλά ο κ. Θεοχάρης μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι:

 

Για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών να έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορονοϊού. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση.

 

Στις πτήσεις από, προς και εντός της Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις, δηλαδή η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης, προκειμένου -όπως είπε- να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές.

 

Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.

 

Σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως «ξενοδοχείο καραντίνας», όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορονοϊού.

 

Κάθε ξενοδοχείο-τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό. Τα τεστ για κορονοϊό θα έχουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός 6 ωρών, προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας».

 

Πηγή:Ναυτεμπορική

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....