Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

00:01 - 26/10/18

Οι παλαιές ευρωπαϊκές τράπεζες που δε λένε να αλλάξουν

 

Όπως έγραψε σε ένα σχετικά δεικτικό του άρθρο το Bloomberg, παρ' όλους τους οι κινδύνους δανεισμού στην Ευρώπη και τις εκφράσεις ανησυχίας από τις κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο, τα υψηλά επιτόκια και τα δεσμευτικά δάνεια αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό και αυτό είναι απίθανο να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή σύντομα.

 

 

Από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εισήγαγε κατευθυντήριες γραμμές για το μοχλευμένο δανεισμό τον περασμένο Νοέμβριο, η δραστηριότητα στην περιοχή επεκτάθηκε. Η έκδοση το 2018 είναι 17 τοις εκατό μπροστά στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ και τα πολλαπλάσια μόχλευσης παραμένουν υψηλά.

 

Από μία άποψη, η ΕΚΤ ήταν επιτυχής. Ο βασικός στόχος των κατευθυντήριων γραμμών ήταν να διασφαλιστεί ότι οι ανώτεροι διοικητές των τραπεζών γνωρίζουν τον κίνδυνο που συνδέεται με τα δάνεια, αντί να θέτουν ισχυρά όρια στη μόχλευση ή άλλες μετρήσεις.

 

Οι τράπεζες τώρα παλεύουν για να πάρουν την εσωτερική έγκριση για την ανάληψη νέων συμφωνιών. Οι τραπεζίτες σε ευρωπαϊκούς οίκους λένε ότι οι προσφορές με υψηλή μόχλευση βρίσκονται στο επίκεντρο από τις πιστωτικές επιτροπές και πρέπει να πάρουν έγκριση από τις ανώτερες βαθμίδες της διοίκησης.

 

Ωστόσο, παρόλη την εσωτερική συζήτηση και την επίβλεψη στις ευρωπαϊκές τράπεζες, είναι δύσκολο να δει κανείς μια διαφορά στην αγορά συνολικά.

 

Η ΕΚΤ δεν έχει θέσει ξεκάθαρα όρια σχετικά με τους συντελεστές μόχλευσης, αλλά οι κατευθυντήριες γραμμές δείχνουν ότι τα εξαμηνιαία έσοδα θα πρέπει να «παραμείνουν εξαιρετικά». Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί μεσάζοντες, ρυθμιζόμενοι από την ΕΚΤ και άλλοι, που μπορούν να δικαιολογήσουν μεγάλη μόχλευση για να διατηρήσουν τα επίπεδα του συνολικού χρέους προς τα Ebitda σε υψηλά επίπεδα το 2018, βάσει στοιχείων που συνέταξε το Bloomberg.

 

Εκτός από την καθοδήγηση σχετικά με τη μόχλευση, η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις συμφωνίες με αδύναμα ή απόντα συμβόλαια. Ωστόσο, η ανησυχία γύρω από τα δάνεια είναι σίγουρα καθυστερημένη.

 

Οι τράπεζες που ελέγχονται από την ΕΚΤ έπρεπε να ισορροπήσουν μεταξύ συμμόρφωσης με τις κατευθυντήριες γραμμές και να ανταγωνιστούν για εντολές με άλλους που δεν λειτουργούν υπό τον ίδιο έλεγχο.

 

Στο αδύναμο αυτό πλαίσιο , οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν μετακινηθεί σταθερά προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Εάν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ είχαν πραγματική αρνητικό αντίκτυπο, οι τράπεζες αυτές θα μπορούσαν να έχουν χάσει έδαφος κατά τη διάρκεια του έτους σε σύγκριση με άλλες που δεν υπόκεινται σε έλεγχο, αλλά μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν είναι προφανές.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....