| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Οι προβλέψεις της ΤτΕ και των διεθνών οργανισμών για την Ελλάδα

 

Τρίτη, 06/04/2021

 

   Share

 

Ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 4% προβλέπουν για φέτος τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας όσο και οι διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν την οικονομία, παρά το γεγονός ότι κρίση από την πανδημία του κορονοϊού, κάλυψε όλο το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

 

 

Σημείο αναφοράς στη σημερινή έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας θα είναι η ορθή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης τόσο δε σε ό,τι αφορά τα έργα, όσο και το πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Ως γνωστό, η σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που μνημονεύεται και στο κείμενο της τελικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η οποία θα αρχίσει να συζητείται σήμερα στην Βουλή, προέβλεπε, ότι η ορθή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου, μπορεί να θεωρεί την υλοποίηση του προγράμματος, σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία.

 

Όπως αναφέρει το capital.gr, τούτο με δεδομένο ότι οι κοινοτικοί πόροι θα προκαλέσουν οικονομική μεγέθυνση της τάξης 3,5% του ΑΕΠ σε μέση ετήσια βάση ως το 2030. 

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες θα υποστηρίζει τη θέση ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της κρίσης του κορονοϊού, η οικονομία θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζεται με μέτρα που να είναι στοχευμένα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία. Πάντως, δεν παραλείπει και αυτήν την φορά να τονίζει, ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θεωρώντας θετική την επέκταση του σχεδίου Ηρακλής, επαναφέροντας παράλληλα την πρόταση της ΤτΕ για δημιουργία Bad bank.

 

Οι διεθνείς οργανισμοί 

 

Η ΕΕ έχει ήδη εκφραστεί για την Ελλάδα από τον Φεβρουάριο μέσω των χειμερινών εκτιμήσεων, προβλέποντας ότι θα έχουμε ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ για φέτος και 5% του ΑΕΠ το 2022. Ωστόσο αναμένεται η αναθεώρηση των προβλέψεων προς το καλύτερο στις εαρινές εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Μαΐου. Τούτο διότι θα ενσωματώσει τα νέα στοιχεία που δείχνουν καλύτερη του αναμενομένου πορείας του τουρισμού. Επίσης, στην έκθεση του Μάϊου, αναμένεται να έχει περιληφθεί στις προβλέψεις και ένα μέρος από τους πόρους που αναμένει φέτος η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που δεν έγινε για τυπικούς λόγους, στην έκθεση του Φεβρουαρίου. 

 

Στις αντίστοιχες προβλέψεις του ΔΝΤ που θα δημοσιοποιηθούν αυτές τις μέρες, το Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμό ανάκαμψης για φέτος κοντά στο 4% με προοπτική μεγαλύτερης επιτάχυνσης το 2022, όταν θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα, το Ταμείο θα προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο με αποκορύφωμα το τέταρτο τρίμηνο του 2021 όταν προβλέπει ανάπτυξη κοντά στο 7% του ΑΕΠ. Τούτο, με δεδομένο βέβαια ότι οι εμβολιασμοί θα προχωρήσουν ταχύτερα , και θα έχει δημιουργηθεί ανοσία σε ένα μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού μέσα στην άνοιξη. 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....