| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Περιμένοντας τον Τζο Μπάιντεν

 

Σάββατο, 07/11/2020

 

   Share

 

Ο γερμανικός τύπος δείχνει την πόρτα στον Ντόναλντ Τραμπ. Και θεωρεί ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στο να γυρίσει σελίδα η χώρα. Ο “τραμπισμός” έχει διαποτίσει την πολιτική ζωή και θα χρειαστεί χρόνος.

 

 

“Ο καταληψίας”. Είναι ο τίτλος του εξωφύλλου στο σημερινό τεύχος του Spiegel, που δείχνει τον Ντόναλντ Τραμπ με στρατιωτική στολή, όπλο στο χέρι και βλοσυρό ύφος να κάθεται στο γραφείο του και να μην θέλει να αφήσει τον Λευκό Οίκο. Ο υπότιτλος επεξηγηματικός: “Ο βρώμικος αγώνας του Τραμπ γύρω από το Οβάλ Γραφείο”. Ένας αγώνας που φαίνεται να χάνεται από τον αντίπαλό του, τον Τζο Μπάιντεν. Το γερμανικό περιοδικό στις μέσα σελίδες αφιερώνει πολυσέλιδα άρθρα για πτυχές του χαοτικού προεκλογικού αγώνα με απόψεις και κρίσεις πολιτικών και ειδικών.

 

Το δηλητήριο του “τραμπισμού”

 

Στο κύριο σχόλιο με τον τίτλο “Ελπίδα για αντίδοτο” ο αρθρογράφος αποφαίνεται ότι “όποιος κι αν είναι τελικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ η χώρα δεν θα συνέλθει γρήγορα από το δηλητήριο του ´τραμπισμού`”. Αλλά γιατί όχι; “Γιατί θα παραμείνει στις ΗΠΑ ως καταστροφική πολιτική δύναμη” εξηγεί. “Περισσότεροι άνθρωποι ψήφισαν τον Τραμπ από ότι το 2016. Περίπου οι μισοί Αμερικανοί ψηφοφόροι τον υποστηρίζουν, αν και πάνω από 234.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική κακοδιαχείριση της πανδημίας”. Το περιοδικό προχωρά και σε μια πρώτη αποτίμηση πιθανής νίκης του Τζο Μπάιντεν. “Σε περίπτωση που νικήσει, θα έχει καταφέρει να πετάξει έξω από τον Λευκό Οίκο τον Τραμπ μετά από μια τετραετία” επισημαίνει ο αρθρογράφος. “Θα έχει καταφέρει να απελευθερώσει την Αμερική και τον κόσμο από έναν πρόεδρο, τον οποίο πολλές φορές χαρακτήρισε ως ευρισκόμενο σε σύγχυση. Δεν είναι μικρό κατόρθωμα”.

 

“Ο τελευταίος πρόεδρος με μια μόνο θητεία ήταν ο Τζορτζ Μπους, ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ που τον νίκησε το 1992 ο Μπιλ Κλίντον. Σε περίπτωση που στις 20 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν ορκιστεί ως 46ος πρόεδρος, θα ενσαρκώσει την ελπίδα ότι μετά την υστερία των χρόνων Τραμπ, είναι δυνατή η επιστροφή στην ομαλότητα” σημειώνει. Σε σχέση με τους στόχους στην εσωτερική πολιτική το άρθρο επικαλείται ένα σημαντικό εμπόδιο που λέγεται Κογκρέσο. “Όλα αυτά θα μείνουν όνειρα, σε περίπτωση που η Γερουσία μείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών. Ακόμη δεν έχει κριθεί” υπενθυμίζει ο Γερμανός αρθρογράφος. “Εάν διατηρήσουν την πλειοψηφία, ο Μπάιντεν θα δυσκολευτεί να περάσει νόμους από το Κογκρέσο και δεν θα του απομείνει παρά να κυβερνήσει με προεδρικά διατάγματα, όπως πιστεύει ο ιστορικός Τζούλιαν Τζέλιντζερ από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον”.  

 

Αλλαγή σκυτάλης

 

Στην έκδοση του Σαββατοκύριακου η Süddeutsche Zeitung κυκλοφορεί με τον τίτλο “Η Απόφαση”. Ο αρθρογράφος σκιαγραφεί την προεκλογική διαδρομή του Τζο Μπάιντεν αποκαλώντας τον μαραθωνοδρόμο και επισημαίνοντας ότι ξεκίνησε με απανωτές αποτυχίες. “Επιχειρώντας μια ανασκόπηση, ο Μπάιντεν έκανε μια εκπληκτικά απλή και σταθερή προεκλογική εκστρατεία” γράφει. “Είχε μόνο έναν αντίπαλο ως στόχο, τον Ντόναλντ Τραμπ, εναντίον του οποίου έφερνε το ίδιο επιχείρημα:  ότι καταστρέφει την Αμερική, ότι γκρεμίζει τα θεμέλια στα οποία οικοδομήθηκε η Αμερική, ότι προδίδει όλες τις αξίες και ιδανικά, που έκαναν την  Αμερική μεγάλη”. Χαρακτηριστικός και ο τίτλος στα αγγλικά στο εξώφυλλο της εφημερίδας TAZ του Βερολίνου πάνω σε φωτογραφία του Τραμπ: “You re fired“, απολύθηκες. Ο αρθρογράφος ταξιδεύει νοερά μέσα στο χρόνο και περιγράφει την  διαφαινόμενη αλλαγή σκυτάλης σε όλα τα επίπεδα. “Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο ο Μπάιντεν θα είναι 78 χρονών, ηλικία που τον κάνει τον πιο ηλικιωμένο άνδρα που αναλαμβάνει ποτέ τα προεδρικά καθήκοντα. Από τον Μπάιντεν δεν πρέπει να φοβάται κανείς ούτε πόλεμο στο twitter ούτε καμπάνιες μίσους. Θα επιλέξει έναν ήσυχο και συνετό τόνο και θα δείξει κατανόηση. Μετά τα 4 τελευταία χρόνια αυτός ο τόνος θα ηχεί ξένος στην Ουάσιγκτον. Πολλοί τον λαχταρούν, άλλοι παράλληλα θέλουν περισσότερα. Και τρέφουν τεράστιες προσδοκίες από τον Μπάιντεν”.   

 

Τέλος η Frankfurter Allgemeine Zeitung προβλέπει τη συνέχεια στα δικαστήρια. “Ο Τραμπ θα προσφύγει σε πολλά δικαστήρια, ίσως μάλιστα και στο Ανώτατο Δικαστήριο” γράφει ο αρθρογράφος της. “Αλλά τι πρόκειται να γίνει, σε περίπτωση που όλα αυτά αποτύχουν και δεν είναι αυτός ο ένοικος του Λευκού Οίκου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, παρά το ότι κινητοποίησε ψηφοφόρους όσο κανείς άλλος Ρεπουμπλικανός και Πρόεδρος μέχρι τώρα, αλλά ο Μπάιντεν; Θα φτάσει μέχρι τα άκρα όπως εικάζεται, για να κάνει την εθνική κρίση ολοκληρωτική; Μετά το θέατρο που έπαιξε, τίποτα δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει. Ούτε και ότι κάποιοι οπαδοί του ίσως να έχουν περίεργες ιδέες. Θα περάσει κάποιος χρόνος ακόμη μέχρις ότου επιβεβαιωθεί χωρίς αμφιβολία, ποιος είναι ο μελλοντικός πρόεδρος της Αμερικής” καταλήγει η εφημερίδα.

 

Ειρήνη Αναστασοπούλου       

Deutsche Welle

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....