| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Πλαίσιο προστασίας α' κατοικίας: Αύξηση 40% στις αιτήσεις

 

Τρίτη, 19/05/2020

 

   Share

 

Αυξημένος κατά 40% ήταν ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα για την προστασία της κύριας κατοικίας το τελευταίο δίμηνο.

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τον Ιούλιο του 2019 έως και τα μέσα Μαΐου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβλήθηκαν 4.058 αιτήσεις ενώ από τις 13 Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, έχουν υποβληθεί 653 νέες προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων προς τους δανειολήπτες. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί κρατική επιδότηση ύψους 20,4 εκατ. ευρώ ενώ έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών σε δάνεια ύψους 9,8 εκατ. ευρώ.

 

Έως τα μέσα Μαΐου , 1.148 δανειολήπτες, δηλαδή 535 περισσότεροι το τελευταίο δίμηνο και 1.024 από το τέλος του 2019, έχουν ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που τους έχουν γίνει και έχουν διασώσει την κύρια κατοικία τους. Οι υπόλοιποι 749 έχουν προθεσμία ενός μηνός, για να αποδεχθούν την πρόταση της τράπεζας.

 

  Μέχρι το τέλος Μαρτίου, όταν και άρχισε να εφαρμόζεται η δυνατότητα αναστολής χρεολυσίων και δόσεων, ρυθμίστηκαν από τράπεζες και διαχειριστές δανείων, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, περίπου 200.000 δάνεια σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών

 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει δοθεί παράταση στο υπάρχον πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας έως το τέλος Ιουλίου. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα σε ένα νέο πρόγραμμα «γέφυρα» για την επιδότηση της δόσης του δανείου με υποθήκη την α΄ κατοικία τόσο για «κόκκινους» όσο και για «πράσινους» δανειολήπτες.

 

Οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται να καθοριστούν το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση με τους θεσμούς. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα παρέχει επιδότηση της δόσης του δανείου για τις κατηγορίες των δανειοληπτών που έχουν πληγεί. Το ύψος της επιδότησης θα είναι πολύ υψηλότερο του 50% για τους «πράσινους» δανειολήπτες το οποίο θα βαίνει μειούμενο ανά τρίμηνο. Μικρότερο θα είναι το ποσοστό της επιδότησης για τους «κόκκινους» δανειολήπτες ενώ ακόμα πιο μικρό θα είναι για τους μη συνεργαζόμενους δανειολήπτες.

 

Στόχος της κυβέρνησης είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να διαρκέσει από 6 έως 9 μήνες.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....