| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Πλειστηριασμοί: Τι αλλάζει από την 1η Μαΐου

 

Παρασκευή, 07/02/2020

 

   Share

 

Οι πλειστηριασμοί και ή άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλάζουν από την 1η Μαΐου. Όπως γράφει το Βήμα, η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών επιβλήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019.

 

 

Ωστόσο, μέχρι τις 30 Απριλίου ο δανειολήπτης που θέλει να σώσει την πρώτη κατοικία του μπορεί να «αμυνθεί» είτε υποβάλλοντας αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου καθεστώτος προστασίας από τη ρευστοποίηση (Ν. 4605/2019) είτε αξιοποιώντας το νόμο Κατσέλη (3869/2010).

 

Οι πλειστηριασμοί

 

Από την 1η Μαΐου αυτές οι άμυνες πέφτουν. Ο οφειλέτης που δεν θα δύναται να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του -δηλαδή δεν θα έχει να χρήματα να πληρώσει, θα οδηγείται σε πτώχευση.

 

Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ότι θα ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας του, ακόμη και η πρώτη κατοικία του, με σκοπό να… καθαρίσει από τα χρέη του.

 

Με τις αλλαγές που δρομολογούνται στον Πτωχευτικό Κώδικα, η διαδικασία ρύθμισης οφειλών ανεβάζει… στροφές.

 

Στελέχη αναφέρουν ότι παρότι ο νόμος Κατσέλη προβλέπει έκδοση απόφασης από τα δικαστήρια εντός 6 μηνών, δεν τηρείται. Υπάρχουν υποθέσεις, όπου οι διαδοχικές αναβολές έχουν ως αποτέλεσμα να βγαίνει η απόφαση ακόμη και μετά από 5-6 χρόνια.

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιοι δανειολήπτες σε αυτό το χρονικό διάστημα προστατεύονται, ενώ ενδέχεται να μην το δικαιούνται – π.χ. αν συγκαταλέγονται στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το πρόβλημα, δηλαδή, εντοπίζεται στη μη τήρηση του νόμου.

 

Τελευταία ευκαιρία

 

Για τους ενδιαφερόμενους-δικαιούχους οι βασικές προϋποθέσεις ένταξης στο Ν. 4605/2019 παραμένουν ως έχουν:

 

– Αφορά σε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, το οποίο δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από κάθε είδους δάνειο: στεγαστικό, επιχειρηματικό και καταναλωτικό, προκειμένου να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του από την αναγκαστική ρευστοποίηση.

 

– Η αξία της πρώτης κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, πρέπει να μην υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές συμπεριλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τις 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση (φυσικά πρόσωπα).

 

– Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν πρέπει να είναι ανώτερο των 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Για τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια «ταβάνι» είναι οι 100.000 ευρώ.

 

– Οι καταθέσεις πρέπει να μην υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία τις 80.000 ευρώ.

 

– Οι οφειλές θα πρέπει να βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2018. Οι αιτήσεις ένταξης στο Ν. 4605/2019 υποβάλλονται στην πλατφόρμα (http://www.keyd.gov.gr/a-katoikia/).

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....