| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Πώς μπορεί ο Τραμπ να χρησιμοποιήσει τα δικαστήρια για να διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα

 

Πέμπτη, 00:01 - 05/11/2020

 

   Share

 

Jeff John Roberts

 

Ο Πρόεδρος Τραμπ είπε κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης την Κυριακή ότι «πάμε με τους δικηγόρους μας» ήδη από το βράδυ των εκλογών. Το σχόλιο είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά δηλώσεων του Τραμπ ότι αναμένει από τα δικαστήρια να τον βοηθήσουν να εξασφαλίσει μια εκλογική νίκη – η πιο αξιοσημείωτη έγινε κατά τη διάρκεια του διορισμού της δικαστού του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Amy Coney Barrett.

 

 

«Νομίζω ότι αυτό θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εννέα δικαστές», δήλωσε ο Τραμπ τον Σεπτέμβριο, υπονοώντας ότι αυτοί που διορίζει θα είναι μαζί του σε μια πιθανή διαμάχη.

 

Τέτοια σχόλια απεικονίζουν τη δικαιοσύνη ως ένα ακόμη φόρουμ για κομματική πολιτική σε μια εποχή που η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό εναντίον της. Και για ορισμένους Δημοκρατικούς, τα λόγια του Τραμπ προκαλούν φόβους ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές στο δικαστήριο, ακόμη και αν ηττηθεί στο κάλπη.

 

Η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Ενώ τα δικαστήρια θα διαδραματίσουν ρόλο στην ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας, δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο σε αυτό δεδομένου ότι, ιστορικά, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί έχουν καταθέσει αγωγές κατά την ημέρα των εκλογών.

 

Τέτοιες αγωγές ανέκαθεν περιελάμβαναν τα πάντα, από αιτήματα έκτακτης ανάγκης από τους Δημοκρατικούς για να κρατήσουν τα εκλογικά κέντρα ανοιχτά μέχρι αργά έως προσφυγές από τους Ρεπουμπλικάνους που αμφισβητούν τις υπογραφές στα ψηφοδέλτια.

 

Ενώ οι αγωγές μπορεί να είναι συχνές, ωστόσο φέτος διαφέρουν δεδομένης της εκστρατείας του Τραμπ που ακολουθεί ένα σαφές σχέδιο για την καταστολή όσο το δυνατόν περισσότερων ψήφων και τη χρήση της προκύπτουσας διαφοράς για να σπείρει αμφιβολίες για την εγκυρότητα των εκλογών.

 

Ο επί σειρά ετών δικηγόρος των εκλογών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Ben Ginsberg περιέγραψε αυτήν τη στρατηγική σε πρόσφατο άρθρο του στο Washington Post: «Η μόνη λύση του Τραμπ είναι να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη προσπάθεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να απαλλαγεί από τους ψηφοφόρους – πρώτα επιδιώκοντας να μπλοκάρει τους κρατικούς νόμους που διευκολύνουν ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα, στα τελικά στάδια της εκστρατείας, αμφισβητώντας τις ψήφους μεμονωμένων ψηφοφόρων που είναι απίθανο να τον υποστηρίξουν».

 

Στην πράξη, αυτό σημαίνει την υποστήριξη ενός νόμου στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσυλβανίας που απαγορεύει την καταμέτρηση των ψήφων μέσω ταχυδρομείου πριν από τις εκλογές, καταθέτοντας ταυτόχρονα μήνυση για τη διακοπή της καταμέτρησης των ψήφων που ελήφθησαν μετά την Ημέρα των Εκλογών – παρόλο που ο νόμος της πολιτείας καθιστά σαφές ότι οι ψήφοι μπορούν να παραληφθούν μέχρι τις 6 Νοεμβρίου.

 

Ωστόσο, παρά την προσπάθεια του Τραμπ να χρησιμοποιήσει τα δικαστήρια σε μια κατάφωρη προσπάθεια καταστολής της ψηφοφορίας, δεν σημαίνει ότι η στρατηγική θα είναι αποτελεσματική.

 

Η ομάδα του Τραμπ δεν μπορεί να κάνει μια γενικευμένη καταγγελία στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι οι εκλογές ήταν «νοθευμένες» ή «άδικες». Θα πρέπει να επισημαίνει ένα συγκεκριμένο περιστατικό σε ένα συγκεκριμένο μέρος – όπως συνέβη το 2000 όταν ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έπεισε το ανώτατο δικαστήριο να σταματήσει την καταμέτρηση των αμφισβητούμενων ψήφων στη Φλόριντα.

 

Όσον αφορά το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα αποφαινόταν για επείγουσες υποθέσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο ανώτατος δικαστής Roberts είναι εδώ και καιρό απρόθυμος να επιλύσει πολιτικές διαφορές με δικαστική εξουσία. Ο Roberts και οι άλλοι δικαστές είναι επίσης πιθανό να ακολουθήσουν την πρακτική του σεβασμού στα πολιτειακά δικαστήρια όταν πρόκειται για την ερμηνεία των νόμων και του συντάγματος των δικών τους πολιτειών – μια πρακτική που καθιστά λιγότερο πιθανό το Ανώτατο Δικαστήριο να εκδώσει μια απόφαση υπέρ του Τραμπ.

 

ΠΗΓΗ: Fortune.com

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....