Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

07:24 - 01/02/19

Ρεκόρ εισπράξεων το 2018 από κατασχέσεις και ρυθμίσεις οφειλών

 

Στα 5,5-6 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα έσοδα από κατασχέσεις και ρυθμίσεις οφειλών το 2018, ποσό το οποίο αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του υπουργείου Οικονομικών. Οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, ακινήτων, μισθών και συντάξεων οδήγησαν στην αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου το 2018, αδειάζοντας ταυτόχρονα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, κυρίως των μικροοφειλετών.

 

 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι το 2018 άφησαν απλήρωτους φόρους άνω των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που οφείλεται στην πολιτική των υψηλών φορολογικών συντελεστών που συνοδεύονται από έκτακτες φορολογίες, όπως η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ο εξωπραγματικός ΕΝΦΙΑ.

 

Πάντως, τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν εντολή για το 2019 να εντείνουν τις πιέσεις προς τους οφειλέτες του Δημοσίου προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων, διαφορετικά θα ενεργοποιούνται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ακόμα και για οφειλές μόλις 500 ευρώ.

 

Ανώτατο στέλεχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναφέρει ότι οι εισπράξεις είναι αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο των οχλήσεων των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης προς τους οφειλέτες, προκειμένου οι τελευταίοι να πληρώσουν τα χρέη τους. Ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνική ενημέρωση ανάγκασαν τα τελευταία χρόνια τους οφειλέτες να συμμορφωθούν. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η αύξηση των εισπράξεων οφείλεται πρωτίστως στη φορολογική συμμόρφωση.

 

Βέβαια, για να μπορέσει η φορολογική διοίκηση να καταφέρει και να πάρει από τα νοικοκυριά τα λιγοστά που τους έχουν απομείνει από τους μισθούς και τις συντάξεις τους, έπρεπε να προχωρήσει κατά την περίοδο 2015-2018 στην αποστολή 4.850.000 ηλεκτρονικών κατασχετηρίων.

 

Είναι ενδεικτικό ότι η υπερφορολόγηση είχε ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που στα χρόνια των μνημονίων αυξήθηκαν κατά 188%. Στο διάστημα αυτό εκτοξεύτηκαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και γενικότερα η εφορία προχώρησε –όπως υποχρεούνταν από τον νόμο– σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

 

Πλειστηριασμοί

 

Είναι ενδεικτικό ότι ήδη έχει δημοσιευθεί πρόγραμμα για 14 πλειστηριασμούς από τις 13 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου για χρέη που έχουν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια στην εφορία και είναι σημαντικού ύψους.

 

Για παράδειγμα:

 

• Στις 13 Φεβρουαρίου εκπλειστηριάζεται πολυτελές ακίνητο στην Καρδιανή της Τήνου με οικία 484 τ.μ., ξενώνες και πισίνα, με την τιμή πρώτης προσφοράς να διαμορφώνεται στο 1,4 εκατ. ευρώ.

 

• Οικόπεδο με ένα βιομηχανικό κτίριο βγαίνει στον πλειστηριασμό στις 5 Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για οικόπεδο 4.781,87 τετραγωνικών μέτρων και κτίριο 390 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στις 215.440 ευρώ.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....