Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 

23/10/18

ΣΕΒ: Μελέτη για την απασχόληση στην εφοδιαστική αλυσίδα

 

Ακόμη και οι υπάλληλοι αποθηκών, πρέπει πλέον να διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες, προκειμένου να χειρίζονται σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό, όπως είναι τα φορητά τερματικά και τα scanners, τεχνολογίες φωνής και pick to light ή σύγχρονα συστήματα διαχείρισης αποθηκών.

 

 

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ σε μελέτη για τα "Επαγγέλματα και δεξιότητες του μέλλοντος στην εφοδιαστική αλυσίδα", το κύριο συμπέρασμα της οποίας είναι ότι οι θέσεις εργασίας στον τομέα είναι, πλέον, πιο απαιτητικές σε όρους προσόντων και δεξιοτήτων. Συγκεκριμένα, το μερίδιο των απασχολουμένων σε επαγγέλματα υψηλών προσόντων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας αυξήθηκε από 17% το 2008, σε 21% το 2016, ενώ αντίθετα μειώθηκε το μερίδιο των απασχολουμένων σε επαγγέλματα χαμηλών προσόντων από 56% σε 53%. Παράλληλα, αυξήθηκε και το μερίδιο των απασχολουμένων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από 16% το 2008, σε 25% το 2016, ενώ μειώθηκε το μερίδιο των απασχολουμένων που διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 75% το 2008 σε 64% το 2016 (Δ7).

 

Παράλληλα τα τελευταία χρόνια η σημασία του κλάδου για την ελληνική οικονομία αυξάνεται εξαιτίας της ανάγκης για μείωση του κόστους (καθώς η διατήρησή αποθεμάτων υψηλότερων από τα κανονικά, επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και δεσμεύει κεφάλαια, σε μια περίοδο όπου είναι ήδη περιορισμένα) αλλά και περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που έκανε πιο δύσκολες τις εισαγωγές και κατέστησε τη διαχείριση των αποθεμάτων κομβικής σημασίας λειτουργία για τις επιχειρήσεις.

 

"Το ύψος των αποθεμάτων θα έπρεπε πλέον να είναι ακριβώς αυτό που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων και της ζήτησης για τα προϊόντα τους", αναφέρει η μελέτη..

 

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ οι μεταβολές αυτές επηρέασαν σημαντικά σχεδόν το σύνολο των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη διαχείριση των αποθεμάτων, αλλά κυρίως τον υπεύθυνο σχεδιασμού ζήτησης (demand planner), τον υπεύθυνο εφοδιαστικής αλυσίδας (supply chain manager) και τον υπεύθυνο logistics (logistics manager).

 

Τέλος καταγράφεται σε πρώιμο ακόμη στάδιο στην Ελλάδα η τάση (που αναμένεται να ενισχυθεί στο μέλλον) για δημιουργία συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών  εφοδιασμού (3PL, Third Party Logistics), εμπορικών επιχειρήσεων σε θέματα logistics, αλλά και επιχειρήσεων 3PL με εμπορικές επιχειρήσεις. Η ανάγκη ανάπτυξης των συνεργειών αυτών προκύπτει, καταρχάς, από την επέκταση των αστικών εμπορευματικών μεταφορών (city logistics). Η επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και η ολοένα μεγαλύτερη συγκέντρωση του πληθυσμού σε αστικά κέντρα αυξάνουν τη ζήτηση για υπηρεσίες μεταφορών και διανομής σε αυτά. Οι επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες επανεξετάζουν τα μέσα και τις διαδικασίες διανομής εμπορευμάτων στα αστικά κέντρα, προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοσή τους, αλλά και να μειώσουν την κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν. 

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

 

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....